Kwitnie tylko do końca czerwca. Zbieraj, póki jest - będzie idealny na przeziębienie

Rośnie niemal wszędzie: przy drogach, na obrzeżach lasów, w ogrodach. Na pewno go widziałeś – w czerwcu przyciąga wzrok drobnymi, białymi kwiatami zebranymi w baldachy.
Choć jest biały, to jednak czarny bez – cenna i niezwykle wszechstronna roślina, która od wieków wykorzystywana jest zarówno w domowej apteczce, jak i w kuchni. Kwiaty najlepiej zbierać właśnie teraz, bo już na przełomie czerwca i lipca przekwitają.
- Kwiaty czarnego bzu zbieraj tylko w słoneczny dzień, zanim przekwitną – później pojawią się z nich ciemne owoce, też bardzo wartościowe
- Z kwiatów zrobisz leczniczy syrop na przeziębienie, lemoniadę lub ususzysz je na zimę
- Owoce czarnego bzu trzeba poddać obróbce termicznej – wtedy stają się bezpieczne i pyszne
Biały czarny bez
Czarny bez (Sambucus nigra) to charakterystyczny, rozłożysty krzew. W czerwcu obsypuje się płaskimi, kremowobiałymi kwiatostanami – każdy z nich składa się z mnóstwa maleńkich, pachnących kwiatków. Kwitnie intensywnie, ale krótko – dlatego warto go wypatrzyć i zerwać kwiaty, zanim przekwitną. Najlepiej robić to w pogodny dzień i z dala od ruchliwych dróg – gdzieś na łące, koło lasu.
Latem kwiaty zamieniają się w kuliste, ciemnogranatowe, niemal czarne owoce. Dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Uwaga – na surowo nie nadają się do jedzenia, zawierają lektynę i cyjanek, a zatrucie tymi substancjami prowadzi do:
- nudności,
- wymiotów,
- biegunki.
Spożycie zbyt dużej ilości surowych owoców czarnego bzu może być nawet śmiertelne. Co innego po przetworzeniu – wtedy zyskują moc leczniczą. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu to prawdziwy skarb – dawniej nie mogło ich zabraknąć w żadnym wiejskim domu.
Przeczytaj też: Nazywają ją "apteczką Pana Boga". Ta roślina leczy ludzi na całym świecie
Po kawie biegniesz do WC? Lekarz mówi, co to znaczy Nastolatek u psychologa bez zgody rodziców? Sejmowa Komisja Zdrowia mówi "tak”Właściwości czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu:
- mają działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne,
- dobrze sprawdzają się przy przeziębieniach, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych – w formie herbatki lub syropu są nieocenione,
- pomagają też w oczyszczaniu organizmu – działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco.
Owoce czarnego bzu również są bardzo wartościowe:
- zawierają antocyjany, witaminy (zwłaszcza C), kwasy organiczne i pektyny,
- wzmacniają odporność,
- działają przeciwwirusowo,
- wspomagają trawienie.
Syropy i soki z owoców czarnego bzu to domowy sposób na przeziębienie i osłabienie. Trzeba jednak pamiętać, że surowe owoce mogą powodować dolegliwości żołądkowe – zawsze trzeba je zagotować!
Przeczytaj też: To niepozorne ziarenko działa jak miotełka dla jelit. Przebija nawet siemię lniane

Zerwałeś? Zasusz lub zrób sok. Możesz też zjeść
Syrop z kwiatów czarnego bzu
- ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 2 cytryny (ekologiczne)
- 1-1,5 kg cukru
Kwiaty oczyść z owadów (nie płucz!). Zalej je przegotowaną, ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryn i plasterkami cytryn. Odstaw pod przykryciem na 24 godziny. Następnie przecedź, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop przelej do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Jak suszyć czarny bez?
Kwiaty: rozłóż cienką warstwę na papierze, w przewiewnym, cienistym miejscu (nie bezpośrednio na słońcu!). Gdy będą zupełnie suche, przechowuj je w słoikach lub papierowych torebkach.
Owoce: po zebraniu odszypułkuj, lekko podsusz w piekarniku (ok. 50°C), a potem dosusz w suchym miejscu. Z suszonych owoców możesz zaparzać napary lub dorzucać je do kompotów i musli.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
- 4-5 baldachów czarnego bzu
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki miodu
- 1 litr wody gazowanej lub niegazowanej
Zalej kwiaty wodą, dodaj sok z cytryny i miód. Odstaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem przecedź i podawaj z lodem i plasterkami cytryny.
Naleśniki z owocami czarnego bzu
Do usmażonych naleśników przygotuj prosty farsz: zagotuj szklankę dojrzałych owoców czarnego bzu z 2 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny, aż masa lekko zgęstnieje. Możesz dodać też odrobinę cynamonu lub wanilii. Farsz nakładaj do środka naleśników i podawaj na ciepło lub na zimno.
Przeczytaj też: Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować

healthline.com/health/elderberry-for-flu, healthline.com/health/pregnancy/elderberry-pregnant





































