Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Wszyscy dodają to do rosołu. Kilka chwil i staje się trucizną
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 13.07.2025 08:00

Wszyscy dodają to do rosołu. Kilka chwil i staje się trucizną

wszyscy dodają to do rosołu
Canva/valentynsemenov

Rosół to wręcz Polska potrawa narodowa. Króluje na naszych stołach od wielu lat. Z pozoru jest to proste danie, które każdy może zrobić w domu. Jest jednak jeden składnik, który może sprawić, że ta zupa zamieni się w truciznę. Praktycznie wszyscy to dodają.

Czy rosół jest zdrowy?

Wywar pełen warzy, tłustego mięsa i przypraw. Najlepiej długo gotowany, a mistrzynie kuchni wspominają nawet o wielu godzinach na ogniu. Wtedy smak rosołu jest wyjątkowy, a właściwości odżywcze najlepsze.

Przeczytaj także: Wszyscy go mamy. Niewielu o nim wie. A kontroluje Twój stres, sen i ból

Warto zwrócić oczywiście uwagę na jakość każdego ze składników, dokładnie sprawdzać warzywa, czy nie są spleśniałe lub podgniłe. Z kolei z mięs świetnie sprawdza się szponder wołowy lub kaczka. Można także z powodzeniem zmieszać różne rodzaje w jednym garnku. Problem jednak tkwi w jednym z warzyw, które coraz chętniej dodawane jest do tej zupy. 

Leki bez recepty na grzybicę stóp. Pomogą na pierwsze objawy "Polak jest trudnym pacjentem". Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Robertem Gilem, prezesem PTK

Ekspert ostrzega - tego nie dodawaj do rosołu

Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego jasno wykazuje, że jest warzywo, które nie powinno znaleźć się w rosole. Co ciekawe daje przyjemny, bardzo intensywny smak, a wielu twierdzi, że znacząco go poprawia.

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze. 

Najgorszy składnik w rosole - jest rakotwórczy

Opalana cebula może i poprawia smak rosołu, ale zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że staje się rakotwórcza. Taki składnik dodany do zupy przenika do niej i dostaje się do organizmu. Poszczególne warty ulegają zwęgleniu i wydziela się substancja nazywana akrylamidem.

Przeczytaj także: 9 oznak wypalenia rodzicielskiego i jak sobie z nim radzić

Może zatem bezpieczniej jest dodać warzywa bez opalania. Można je wcześniej podpiec i wzbogacić przyprawami.

Tak schudniesz po czterdziestce. Wprowadź te kilka nawyków
Tak schudniesz po czterdziestce. Wprowadź te kilka nawyków
Jak schudnąć po czterdziestce? Zacznij się pilnować
Po 40. roku życia metabolizm zwalnia, a utrata wagi staje się trudniejsza, jednak nie niemożliwa. Ważne jest wprowadzenie pewnych nawyków, które zapewnią nam zdrowie i utratę kilogramów. Podpowiadamy, co wprowadzić do codziennej rutyny, by skutecznie i zdrowo schudnąć po czterdziestce.Zmniejsz porcje i ogranicz przetworzone jedzenie, postaw na warzywa i białkoPij kawę, herbatę lub matchę – naturalnie przyspieszają metabolizmWybierz aktywność, którą lubisz – liczy się regularność, nie intensywność
Czytaj dalej
Zakrzepica nie tylko w nogach. Niebezpieczny zakrzep możesz mieć w mózgu
Zakrzepica nie tylko w nogach
Śmiertelny zakrzep w mózgu
Zakrzepica kojarzy się głównie z bólem i obrzękiem łydek. Tymczasem skrzepy krwi mogą pojawić się także w jamie brzusznej, szyi, a nawet w mózgu – i być równie, a czasem bardziej niebezpieczne. Oto co warto wiedzieć o mniej oczywistych lokalizacjach zakrzepów i ich objawach. Zakrzepica może rozwijać się nie tylko w nogach, ale także w brzuchu, szyi czy mózgu, dając nietypowe objawy Zakrzepica zatok żylnych mózgu to rzadka, ale bardzo groźna forma udaru, wymagająca natychmiastowej diagnostyki Ryzyko zakrzepicy wzrasta m.in. podczas długich podróży, unieruchomienia, chorób przewlekłych i stosowania antykoncepcji hormonalnej Profilaktyka – ruch, nawodnienie i świadomość objawów – może uratować życie
Czytaj dalej