Najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. A my omijamy go szerokim łukiem
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych tym, że najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Dodatkowo, więcej niż połowa społeczeństwa, nawet nie słyszała o jego wspaniałych właściwościach i w sklepach omija go szerokim łukiem. Dlaczego warto jeść rokitnik? Odpowiadamy.
Rokitnik najczęściej jest składnikiem nalewek i soku, ale sam w sobie nie jest popularny. To jednak duży błąd, bo zawiera wiele cennych właściwości. Nie bez powodu mówi się, że to najzdrowszy owoc świata. Mamy to szczęście, że rośnie w Polsce, więc powinniśmy to wykorzystać.
Co to jest rokitnik i na co pomaga?
Rokitnik zwyczajny (występuje też nazwa rokitnik pospolity) to krzew, który daje malutkie i podłużne lub kuliste owoce koloru pomarańczowego. Mają bardzo kwaśny smak, który poprawia się nieco po przymrozkach, ale zdaniem wielu i tak nie nadaje się do spożywania prosto z krzaka.
Jego zdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. Co ciekawe, liśćmi rokitnika karmiono konie, które były wówczas bardzo cenne. Robiono to nie bez powodu. Znajduje się w nim aż 190 różnorodnych cennych substancji. Są to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- flawonoidy,
- karotenoidy,
- cukry,
- białka,
- aminokwasy,
- kwasy organiczne,
- fitosterole,
- witaminy.
Rokitnik pomaga na poniższe dolegliwości:
- przeziębienie i ból gardła,
- suchy kaszel,
- choroby układu pokarmowego, poprawa apetytu,
- zapalenie wątroby,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- choroby układu pokarmowego,
- reumatyzm i bóle spowodowane stanami zapalnymi,
- oparzenia i odmrożenia skóry, rany, skaleczenia i blizny,
- hemoroidy,
- nadciśnienie tętnicze.
Czego nie brać z rokitnikiem?
Warto wiedzieć, że rokitnik nie jest dla wszystkich. Może on obniżyć ciśnienie krwi, więc spożywanie go w czasie przyjmowania leków obniżających ciśnienie krwi może spowodować, że stanie się ono zbyt niskie. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na kamicę nerkową.
W jakiej postaci najlepiej spożywać rokitnik?
Rokitnik ze względu na bardzo kwaśny smak, niezbyt nadaje się do spożywania na surowo, choć niektórzy twierdzą, że świetnie smakuje w sałatkach. Rokitnik jest za to z powodzeniem wykorzystywany do robienia nalewek, dżemów, konfitur lub galaretek. Można również zasypać owoce rokitnika cukrem i odczekać, aż powstanie z tego syrop.
Zobacz też:
Nowa mutacja COVID-19 jest bardzo niebezpieczna. Może infekować mózg
Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu
Czy piwo bezalkoholowe jest bezpieczne dla młodzieży? To, co mówi lekarz, może zaskoczyć