Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Naukowcy przebadali czekoladę. Takich zanieczyszczeń się nie spodziewaliśmy
Marta Uler
Marta Uler 07.08.2024 14:06

Naukowcy przebadali czekoladę. Takich zanieczyszczeń się nie spodziewaliśmy

W czekoladzie znaleziono ołów i kadm.
Fot. Pixabay/Daria-Yakovleva

Dietetycy podkreślają, że czekolada, zwłaszcza ciemna, jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. W znaczący sposób poprawia także nastrój.

Jednakże nowe badanie amerykańskich naukowców nie spodoba się miłośnikom czekolady. Okazało się, że prawie połowa badanych wyrobów była zanieczyszczona ołowiem, a jedna trzecia przekraczała dopuszczalne normy kadmu.

Toksyczne substancje w czekoladzie

Amerykańscy naukowcy z George Washington University wzięli pod lupę jeden z ulubionych przysmaków: czekoladę. Zbadali ją pod kątem zanieczyszczeń. Badania objęły 72 produkty kakaowe, a analizowano je od 2014 do 2022 rok. Efekty swojej pracy opublikowali na łamach Frontiers in Nutrition. Wnioski badaczy nie są zachęcające.

Okazało się, że niemal połowa objętych próbą produktów kakaowych zawierała ołów w ilościach powyżej zalecanych bezpiecznych limitów, a jedna trzecia przekraczała dopuszczalne normy kadmu. Wyniki wskazują także, że organiczne czekolady częściej zawierają wyższe stężenia tych metali ciężkich niż ich nieekologiczne odpowiedniki.

Kluczowe wyniki badań:

  • 43 proc. badanych produktów przekroczyło maksymalne dopuszczalne poziomy ołowiu,
  • 35 proc. produktów przekroczyło normy kadmu,
  • żaden z produktów nie przekroczył dopuszczalnych poziomów arsenu.
Objawy rzeżączki pojawiają się po trzech dniach. Są bagatelizowane, a potem jest za późno Antybiotyki mogą powodować rozwój alergii i astmy. Lekarz nie ma wątpliwości

Skąd zanieczyszczenia w czekoladzie?

Metale ciężkie dostają się do produktów kakaowych głównie poprzez zanieczyszczenie środowiska, w którym rosną ziarna kakaowca. Np. kadm dostaje się do rośliny z gleby, natomiast ołów może pochodzić z wody lub pyłu osiadającego na roślinach. Co ciekawe, produkty organiczne często są bardziej narażone na te zanieczyszczenia ze względu na brak intensywnych środków chemicznych używanych do ochrony roślin.

Warto tu podkreślić, że naukowcy z George Washington University w swoich badaniach stosowali normy z tzw. Propozycji 65, czyli ustawy o bezpieczeństwie wody pitnej i zapobieganiu zanieczyszczeniom z 1986 roku. Jej podstawowym celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu źródeł wody pitnej substancjami chemicznymi, o których wiadomo, że powodują raka, wady wrodzone lub inne zaburzenia reprodukcyjne. Te progi są znacznie wyższe niż np. te, które stosuje Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Gdy badacze zastosowali te drugie, okazało się, że tylko ok. 3 proc. testowanych produktów przekroczyło kryteria dotyczące ekspozycji na ołów, a większość wyrobów kakaowych nie zawierała niebezpiecznych ilości ołowiu ani kadmu.

Korzyści płynące z jedzenia czekolady

Badacze zalecają umiar w spożywaniu czekolady. Potencjalne toksyczne substancje, które zawiera, raczej nie zaszkodzą przeciętnemu człowiekowi. Problem może pojawić się ewentualnie przy nadużywaniu produktów zawierających kakao. Generalnie, co podkreślają dietetycy, z jedzenia rozsądnych ilości czekolady można odnieść sporo korzyści dla zdrowia:

  • ciemna (tzw. gorzka) czekolada jest bogata w polifenole. To antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i prowadzące do rozwoju chorób przewlekłych,
     
  • ciemna czekolada korzystnie wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Flawonoidy poprawiają ich elastyczność, obniżają także ciśnienie krwi i poprawiają krążenie,
     
  • jedzenie czekolady wiąże się z lepszą wydajnością pamięci i funkcji poznawczych, prawdopodobnie ze względu na poprawę przepływu krwi w mózgu,
     
  • czekolada podnosi poziom serotoniny, ze względu na zawartość tryptofanu, który jest jej prekursorem. W czekoladzie znajduje się także kofeina, działająca pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy, oraz fenyloetyloamina – to substancja, która pobudza produkcję serotoniny i endorfin, odpowiedzialnych za dobry nastrój.

Zobacz także:

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

W Dzień Czekolady spraw sobie słodką przyjemność. Jaka będzie najlepsza dla naszego zdrowia?

Popularne ciastka wycofane z polskich sklepów. GIS ostrzega, że zjedzenie ich to ryzyko dla zdrowia