Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Który jest najzdrowszy? Eksperci nie mają wątpliwości
Alina Gałka
Alina Gałka 19.04.2025 02:46

Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Który jest najzdrowszy? Eksperci nie mają wątpliwości

Najzdrowszy majonez
Fot. Tupungato/Shutterstock

Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?

Majonez – nie najzdrowszy dodatek

Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków. Sprawia, że nawet najprostsze potrawy – od kanapek, przez sałatki, po frytki – nabierają wyrazistego smaku. Chociaż jest niewątpliwie pyszny, niestety nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Właśnie dlatego warto jeść go z umiarem.  

Największą wadą majonezu jest wysoka kaloryczność, która wynika z dużej zawartości tłuszczu. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do nadwagi i problemów z cholesterolem. Co gorsza, wiele sklepowych majonezów zawiera konserwanty i sztuczne dodatki wzmacniające smak, które mogą obciążać wątrobę, wywoływać reakcje alergiczne oraz zaburzać równowagę hormonalną organizmu.

Przeczytaj też: 5 sposobów na regenerację wątroby. Narząd ci podziękuje

Trudno jednak wyobrazić sobie święta bez majonezu. Żeby oszczędzić sobie zdrowotnych problemów, warto wybrać ten o najlepszym, czyli najprostszym składzie.

Zaburzenia widzenia, zapalenie spojówek? To może być półpasiec oczny Paznokcie powiedzą prawdę o stanie zdrowia. Na to uważaj

Najlepszy majonez na polskim rynku

Do przygotowania dobrego majonezu nie potrzeba wielu składników. Wystarczy olej roślinny, jajka, ocet lub sok z cytryny, trochę musztardy i przypraw. Dla uzyskania wybornego smaku kluczowa jest jakość użytych surowców. Majonez z dobrych składników nie wymaga sztucznych wzmacniaczy smaku.

Eksperci z Centrum Respo [1] przebadali składy majonezów dostępnych w polskich sklepach, biorąc pod uwagę następujące kryteria:

• liczbę dodatków do żywności (im więcej dodatków, tym gorszy majonez),
• dodatek cukru i faktyczną zawartość cukrów w wartości odżywczej produktu,
• dodatek zbędnych wypełniaczy (głównie skrobi),
• ilość soli w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• kaloryczność w przeliczeniu na 100 g majonezu.

Wynik tego porównania nie pozostawia wątpliwości. Absolutnym faworytem ekspertów żywienia okazał się stosunkowo niskokaloryczny Majonez Kielecki. Jego skład rzeczywiście zachwyca prostotą:

Składniki: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0 %). [2]

majonez kielecki-Wirestock Creators-Shutterstock
Najlepszy skład wśród wszystkich majonezów na polskim rynku ma Kielecki. Fot. Wirestock Creators/Shutterstock

Przeczytaj też: Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Czy jest zdrowa?

Jego największy rynkowy rywal, czyli Majonez dekoracyjny Winiary, uplasował się na drugim miejscu. Na jego niekorzyść przemawia jednak zawartość cukru i dość duża kaloryczność.

Trzecie miejsce na podium zajął Majonez ze świeżych jaj Białuty: ma mało soli, nie ma dodatku cukru, niestety w jego składzie znalazło się nieco zbędnych dodatków.

Tego w majonezie unikaj

Żaden z najzdrowszych majonezów nie należy do twoich ulubionych? Spokojnie, w sklepach osiedlowych i marketach znajdziesz też inne dobre majonezy. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na etykietę i odłożyć na półkę słoiczek, jeśli w składzie znajduje się:

cukier – ma wzmacniać smak majonezu, jednak większość z nas nie potrzebuje kolejnego źródła cukru w diecie; cukier w majonezie może ukrywać się pod innymi nazwami np. jako maltodekstryna lub dekstroza;
skrobia modyfikowana – nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale świadczy o ubogiej zawartości jaj w majonezie; zastępuje żółtka i służy za wypełniacz;
dużo różnych dodatków – sól wapniowo-disodowa EDTA, sorbinian potasu i benzoesan sodu to najgorsze dla zdrowia dodatki, których zdecydowanie lepiej unikać.

Przeczytaj też: Ile jajek dziennie możemy zjeść? Eksperci nie mają wątpliwości

Jak usprawiedliwić odrobinę majonezu na talerzu?

Majonez, szczególnie ten przygotowany na bazie olejów roślinnych, dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca i mózgu. Zawiera również witaminę E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Tłuszcz obecny w majonezie pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K, które znajdują się choćby w warzywach. Dzięki temu dodatek majonezu do sałatki może sprawić, że organizm lepiej wykorzysta zawarte w niej składniki odżywcze.

sałatka jarzynowa
Odrobina majonezu może ułatwić organizmowi przyswajanie witamin z jarzyn. Fot. Canva/Karyna Panchenko

Jeśli wybierzesz majonez dobrej jakości, uda ci się uniknąć zbędnych dodatków, jak konserwanty czy sól w nadmiarze. W umiarkowanej ilości majonez nie musi być kulinarnym grzechem, a wręcz przeciwnie – może wspierać zrównoważoną dietę.

 

Źródła:
1. Centrum Respo. (2024, 5 lipca). Ranking majonezów 2025. Które mają najlepsze składy? Centrum Respo. https://centrumrespo.pl/zdrowie/najlepsze-majonezy-ranking/.
2. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem". (n.d.). Majonez Kielecki 170 ml. https://www.wspspolem.com.pl/produkty/majonez-kielecki-170-ml.
3. Czytamy Etykiety. (2024, 6 grudnia). Jak wybrać majonez wysokiej jakości? Zestawienie majonezów. https://czytamyetykiety.pl/blog/jak-wybrac-majonez-wysokiej-jakosci/.