Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zapychają jelita, powodują choroby. Wystrzegaj się tych produktów
Alina Gałka
Alina Gałka 31.07.2025 09:20

Zapychają jelita, powodują choroby. Wystrzegaj się tych produktów

Jedzenie zapycha jelita
Fot. KamranAydino/Freepik

Kondycja jelit ma niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Na to, w jakim są stanie, wpływa przede wszystkim dieta. Niestety wiele popularnych i lubianych produktów może prowadzić do zapychania jelit, powodując nieprzyjemne dolegliwości i groźne choroby.

Jak szybko trwa trawienie?

Na tempo trawienia pokarmów u ludzi wpływa wiele różnych czynników, w tym indywidualne uwarunkowania, poziom odczuwanego stresu czy płeć. Trawienie i wydalanie może jednak zachodzić szybciej lub wolniej w zależności od tego, co jemy.

Co ciekawe, pokarmy nie są wydalane przez człowieka w kolejności ich spożywania. Poszczególne składniki posiłków nie wędrują przez układ pokarmowy jeden po drugim, ale mieszają się, co może przyspieszać lub spowalniać usuwanie z organizmu resztek treści pokarmowej. Przeczytaj: To superfood pomaga oczyścić organizm z toksyn. Działa jak odkurzacz

Ustalenie dokładnego czasu, przez jaki pokarmy pozostają na poszczególnych odcinkach układu pokarmowego, jest zatem trudne. Na podstawie badań dotyczących tranzytu pokarmów przez układ pokarmowy u zdrowych ludzi naukowcy wyciągnęli jednak uśrednione dane:

• w ciągu 2,5-3 godzin dochodzi do połowicznego opróżnienia żołądka,
• po 4-5 godzin żołądek jest pusty,
• w ciągu 2,5-3 godzin dochodzi do połowicznego opróżnienia jelita cienkiego,
• pasaż przez jelito grube zajmuje od 30 do 40 godzin.
 

Tłuszcze zwierzęce trawimy najwolniej

Tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza te nasycone, występujące w czerwonym mięsie, wędlinach oraz produktach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu (np. kremy na maśle i śmietanie), mogą przyczyniać się do problemów trawiennych. Spożywane w nadmiarze prowadzą do odkładania się złogów w jelitach, co sprzyja zaparciom i zaburzeniom mikroflory jelitowej.

Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego

– powiedziała dietetyczka Aleksandra Tatarata.

Dodatkowo nadmiar tłuszczów zwierzęcych zwiększa ryzyko stanów zapalnych i chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 oraz nowotwory jelita grubego. Warto zamienić je na zdrowsze tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek czy awokado. Przeczytaj: Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć. Powoduje ponad 200 innych chorób!

wędliny-Pexels-Canva
Tłuszcze zwierzęce zawarte m.in. w wędlinach stanowią olbrzymie wyzwanie dla układu trawiennego. Fot. Pexels/Canva


 

Żywność wysokoprzetworzona i fast foody

Produkty wysokoprzetworzone, takie jak słodycze, gotowe dania, chipsy czy fast foody, zawierają duże ilości konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Ich regularne spożywanie powoduje zaleganie resztek pokarmowych w jelitach, prowadzi do problemów trawiennych i zaburza wchłanianie składników odżywczych. Przeczytaj: Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami

Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik

– mówi ekspertka.

Fast foody to dodatkowo ogromne ilości tłuszczów trans, które nie tylko utrudniają trawienie, ale także negatywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Częste jedzenie takich produktów może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych w organizmie oraz przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, nadciśnienie czy otyłość.

fast food-Canva
Choć fast foody są smaczne, sieją spustoszenie w organizmie. Fot. Canva

Dieta na sprawne jelita

Aby jelita działały prawidłowo, warto sięgać po produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Przeczytaj: Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia

Niezbędna jest także odpowiednia ilość wody, aby ułatwić trawienie i transport treści pokarmowej. Dobrym dodatkiem do diety są także fermentowane produkty, np. kefir czy kiszonki, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. Unikanie wysoko przetworzonej żywności i fast foodów to klucz do lepszego zdrowia jelit i ogólnego samopoczucia.

 

 

Źródła:
ABC Zdrowie. (n.d.). Produkty, które długo zalegają w jelitach – unikaj ich. Retrieved March 11, 2025, from https://portal.abczdrowie.pl/produkty-ktore-dlugo-zalegaja-w-jelitach-unikaj-ich. 
Colorado State University. (n.d.). Gastrointestinal transit: How long does it take? Retrieved March 11, 2025, from https://vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/basics/transit.html.