Paznokcie dadzą ci znać o braku tych witamin. Nie bagatelizuj

Brak witamin jest dla naszego organizmu męką. Na szczęście często daje nam sygnały, których nie powinniśmy pod żadnym pozorem przegapiać. Niedobory możemy zauważyć na naszych paznokciach. Warto więc się im przyjrzeć.
Jakie są niedobory w diecie Polaków? Statystyki
Polacy najczęściej borykają się z niedoborami takich witamin jak witamina D, C, E oraz witamin z grupy B. Najbardziej powszechny jest niedobór witaminy D, który dotyczy nawet 90% Polaków. Niedobory witamin C, E, B5 i B6 również są znaczące, choć porównując do witaminy D, w mniejszym stopniu.
Z polsko-szwedzkiego badania „Evaluation of mineral and vitamin intake in the diet of a sample of Polish population – baseline assessment from the prospective cohort ‘PONS’ study”, w którym wzięło udział 2572 kobiet i 1290 mężczyzn w wieku od 45 do 64 lat, wynika, że niedobory przedstawiają się następująco:
- Witamina D - występowanie deficytu u 90% populacji.
- Witamina C - prawie 50% mężczyzn i około 35% kobiet spożywa zbyt małą ilość witaminy C,
- Witamina E - 90% uczestników badań spożywało witaminę E poniżej zalecanej dziennej normy ,
- Foliany - 60% respondentów spożywa zbyt mało folianów,
- Witamina B5 - Około 80% uczestników spożywa zbyt mało witaminy B5,
- Witamina B6 - około jedna czwarta populacji spożywa za mało witaminy B6.
Brak tych witamin zobaczysz na paznokciach. Nie ignoruj
Na paznokciach zobaczymy m.in. brak biotyny, czyli witaminy B7. Odgrywa ona kluczową rolę w produkcji keratyny – białka budującego paznokcie. Gdy jest jej za mało, paznokcie rozdwajają się i wolniej rosną.

Zbyt mało witaminy B12 może prowadzić do bladości, żółtawego zabarwienia i niebieskawego odcienia paznokci. Może również powodować ich łamliwość i deformację. Warto dbać o to, by nie mieć jej niedoboru, ponieważ odpowiada też za prawidłowy porost paznokci.
Niedobór witaminy C może objawiać się łamliwością i wolniejszym wzrostem paznokci, a niedobór witaminy D może prowadzić do łamliwości i białych plamek na paznokciach. Paznokcie będą łamać się i żółknąć, gdy nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości witaminy E.

Co jeść, by mieć piękne paznokcie?
Doskonałym źródłem witamin są:
- mięso, drób, ryby: są źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B12), a także kwasów omega-3, które mają pozytywny wpływ na kondycję paznokci,
- nabiał: witaminy z grupy B, szczególnie B12, jak i żelazo.
- Owoce i warzywa: witaminy A, C i E i inne wartościowe składniki odżywcze.
- strączki, orzechy, pestki: witaminy z grupy B, cynk i kwasy omega-3.
- zioła: skrzyp polny i pokrzywa mogą wspomagać zdrowie paznokci dzięki zawartości żelaza, biotyny i witamin z grupy B.





































