Te owoce mają więcej cukru niż czekolada. Czy w ogóle je jeść?
Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?
Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu?
Cukry w owocach i słodyczach
Zarówno owoce jak i słodycze zawierają cukry, ale zupełnie inne – toteż inny jest ich wpływ na organizm. Owoce dostarczają organizmowi głównie fruktozy, a także glukozy i sacharozy . Te naturalne cukry są związane z błonnikiem, witaminami i minerałami. Słodycze natomiast zawierają głównie cukry rafinowane , które są szybko wchłaniane i powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi.
Ten problem jest znacznie mniejszy w przypadku owoców. Wszystko dzięki obecności błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie cukrów i stabilizuje poziom glukozy . Przeczytaj: Glukoza – funkcje, normy, przyczyny nieprawidłowego stężenia we krwi .
Warto też zwrócić uwagę na indeks glikemiczny – owoce zazwyczaj mają niski lub średni IG , co sprawia, że ich spożycie nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Tymczasem słodycze mają wysoki IG, a ich spożywanie może przyczyniać się do insulinooporności i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2.
Źródło niezbędnych składników odżywczych
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom dorosłym spożywanie ok. 400 g warzyw i owoców dziennie. Świeże owoce dostarczają organizmowi cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie . W przeciwieństwie do czekolady są wolne od niezdrowych tłuszczów trans, konserwantów i sztucznych barwników oraz aromatów.
Dlatego regularne spożywanie owoców pozytywnie wpływa na organizm –
poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko chorób serca
. Z kolei nadmierne spożycie słodyczy sprzyja otyłości, próchnicy, cukrzycy i problemom sercowo-naczyniowym. Przeczytaj:
Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć. Powoduje ponad 200 innych chorób!

Najsłodsze owoce i jak je jeść
Niektóre owoce zawierają szczególnie dużo naturalnych cukrów, co sprawia, że są wyjątkowo słodkie, ale wciąż stanowią zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Absolutnym liderem słodkości są wspomniane wcześniej daktyle . Na listę najsłodszych owoców należy wpisać również:
•
banany
: ok. 12 g/100 g – im bardziej dojrzałe, tym więcej cukrów prostych zawierają,
•
winogrona
: ok. 16-18g/100 g – najsłodsze są czerwone i ciemne odmiany,
•
mango
: ok. 14-16g/100 g,
•
figi
– zarówno świeże, jak i suszone (ok. 48 g/100 g) mają wysoką zawartość cukru,
•
ananas
: ok. 10-13g/100 g,
•
czereśnie
: ok. 13-15g/100 g, – ciemnoczerwone odmiany zawierają więcej cukru niż jasne.
Jeśli zależy ci na ograniczeniu cukrów w diecie – nawet tych naturalnych – możesz sięgnąć po owoce o ich niższej zawartości. Najlepiej pod tym względem wypadają owoce jagodowe, maliny i grapefruity . Przeczytaj: Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada
Zdrowszym i mniej kalorycznym wyborem zawsze są świeże owoce. Suszone figi, daktyle, banany, a nawet winogrona (rodzynki) zawierają więcej cukru , a w trakcie przetwarzania często dodaje się do nich cukier rafinowany.

Dobrym pomysłem jest łączenie owoców z jedzeniem bogatym w białka i tłuszcze . Dzięki temu wchłanianie cukrów jest wolniejsze, a skoki glukozy we krwi mniejsze. Doskonałym połączeniem np. na pożywne śniadanie jest jogurt naturalny z odrobiną owoców i garstką orzechów. Przeczytaj: Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna
Choć owoce i słodycze dostarczają cukrów, ich działanie na organizm jest zupełnie różne. Owoce są zdrowym wyborem, bo oprócz naturalnych cukrów zawierają błonnik i cenne składniki odżywcze, natomiast słodycze to głównie puste kalorie, które mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sięgnięcie po owoc będzie znacznie lepszym rozwiązaniem.
Źródła:
dietetycy.org.pl