Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Wkładam na noc do lodówki, a rano mam sycące śniadanie. To witaminowa bomba
Alina Gałka
Alina Gałka 01.03.2025 07:00

Wkładam na noc do lodówki, a rano mam sycące śniadanie. To witaminowa bomba

Sycące śniadanie
Fot. DukiPh/Shutterstock

Rankiem każda minuta jest na wagę złota – zwłaszcza kiedy spieszymy się do pracy, a musimy odwieźć dzieci do szkoły i jeszcze wyprowadzić psa. Jeśli nie chcesz poświęcać czasu na robienie śniadania o świcie, mam na to sposób.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza ciału energii i pobudza metabolizm. Pomaga w koncentracji, poprawia samopoczucie i wspiera zdrowy styl życia. Dlatego nie warto z niego rezygnować, nawet kiedy goni nas czas.

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pierwszy posiłek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 godzin po przebudzeniu. W czasie snu metabolizm spowalnia, a dobrze skomponowany posiłek pomoże ponownie go rozpędzić i dostarczy składników niezbędnych do działania. Przeczytaj: Tych 8 produktów niszczy twój żołądek, jeśli spożywasz je z samego rana

Według dostępnych badań, jedzenie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Co ciekawe osoby, które jedzą śniadania codziennie, mają aż o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób, które spożywają poranny posiłek tylko 3 razy w tygodniu.


 

Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku Co zamiast chleba na śniadanie? Zapomnij o owsiance. Jedz to, a kilogramy same znikną

Idealne śniadanie nie tylko dla zabieganych

Mój sekret pożywnego śniadania w kilka chwil? To oczywiście owsianka, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy zalać płatki owsiane jogurtem naturalnym albo mlekiem – krowim lub roślinnym – i odstawić do lodówki. Rano czeka na mnie gotowa przekąska o aksamitnym smaku i konsystencji. W zależności od nastroju uzupełniam ją dodatkami: świeżymi i suszonymi owocami, orzechami lub odrobiną siemienia.

Jedzenie nocnej owsianki z samego rana jest nie tylko wygodne, ale też bardzo zdrowe. Właśnie ten posiłek NCEŻ podaje za śniadaniowy wzór pod względem wartości odżywczych. Rano ciału potrzeba przede wszystkim błonnika, węglowodanów złożonych i białka, które zapewniają uczucie sytości i zapewniają energię na kolejne godziny.

Co ważne połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatków owsianych z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma owsianka?

Witaminy z grupy B (B1, B5): wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny.
Witamina E: działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.
Magnez, fosfor, żelazo, cynk: kluczowe dla zdrowia kości, produkcji energii i funkcji obronnych organizmu.

Przeczytaj: Tych płatków owsianych unikaj. Owsianka straci przez nie na wartości

owsianka-Canva
Owsianka wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz wspiera zdrowie serca. Fot. Canva

Nocna owsianka lepsza od gotowanej

Dlaczego nocna owsianka jest lepsza od gotowanej? Nie tylko ze względu na wygodę. Przede wszystkim pozwala lepiej zachować składniki odżywcze. Gotowanie może powodować częściową utratę witamin, antyoksydantów oraz cennych beta-glukanów z owsa. Namaczanie wyklucza ten problem.

Dzięki długiemu namaczaniu płatki są też bardziej strawne – proces ten rozkłada fityniany, które mogą utrudniać przyswajanie ważnych minerałów, takich jak żelazo, cynk czy magnez. Przeczytaj: Tak nie jedz owsianki. Przyniesie więcej szkody niż pożytku

Kolejną zaletą jest niższy indeks glikemiczny nocnej owsianki, co oznacza, że uwalnia ona energię wolniej i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Jest to korzystne szczególnie dla osób dbających o kontrolę apetytu oraz poziom energii w ciągu dnia.

 

Najlepsze dodatki do owsianki

Chociaż suszone owoce i miód dodają owsiance przyjemnej słodyczy, dla zdrowia lepsze są wytrawne dodatki, takie jak orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz siemię lniane, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Na szczególną uwagę zasługują smaczne i chrupiące orzechy, będące doskonałym źródłem:

zdrowych tłuszczów nienasyconych – wspierają zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu (LDL); pomagają w regulacji ciśnienia krwi,
białka – wspiera budowę i regenerację mięśni, zwiększa uczucie sytości, pomagając w kontroli masy ciała,
błonnika – poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi, sprzyja dłuższemu uczuciu sytości,
witaminy E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed starzeniem,
witamin z grupy B – wspierają układ nerwowy, metabolizm i koncentrację,
magnezu – poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni,
cynku – wzmacnia odporność i wspiera zdrowie skóry,
selenu – działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem,
żelaza – wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii.

orzechy-słoik-Canva
Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik oraz antyoksydanty, wspierające zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego. Fot. Canva

Bogactwo składników odżywczych zawartych w orzechach sprawia, że mają one działanie przeciwzapalne. Wpływają na cholesterol i ciśnienie krwi, przez co zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Przeczytaj: Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją


Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/ [dostęp: 28. 02. 2025]
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/platki-owsiane-wlasciwosci-odzywcze-wplyw-na-zdrowie-aa-NCsa-4r6S-nnau.html [dostęp: 28. 02. 2025]