Te owoce neutralizują mikroplastik. Jedz codziennie, naukowcy polecają

- Mikroplastik obecny jest w wodzie, jedzeniu, powietrzu i… naszych organizmach.
- Naukowcy odkryli, że antocyjany – naturalne barwniki roślinne – mogą neutralizować ich szkodliwy wpływ.
- Niektóre owoce mogą mieć znaczenie w ochrony przed mikroplastikiem.
- Odpowiednia dieta i ograniczenie plastiku w otoczeniu to kluczowe kroki w ochronie zdrowia.
Mikroplastik – niewidzialne zagrożenie
Jest w wodzie pitnej, jedzeniu, ubraniach, a nawet w domowym kurzu. Choć jego cząsteczki są mikroskopijne, skutki obecności mikroplastiku w organizmie mogą być bardzo poważne.
Badania opublikowane w „Nature Medicine” w kwietniu tego roku wykazały, że w tkance mózgowej osób z demencją stężenie mikroplastiku było nawet 10 razy wyższe niż u zdrowych pacjentów. Cząsteczki plastiku znaleziono także w nasieniu, co może mieć związek z rosnącymi problemami z płodnością.
Mikroplastiki mogą przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych oraz uszkodzeń DNA. I choć nie możemy całkowicie uniknąć kontaktu z nimi, nauka podsuwa coraz skuteczniejsze strategie obrony.
Antocyjany – ratunek prosto z natury
Na pomoc przychodzą antocyjany – naturalne związki roślinne odpowiedzialne za intensywną czerwoną, fioletową i niebieską barwę owoców oraz warzyw. Badania opublikowane w „Journal of Pharmaceutical Analysis” pokazują, że antocyjany wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co może neutralizować szkodliwy wpływ mikroplastiku na komórki organizmu.
Substancje te mają potencjał ochrony komórek przed uszkodzeniem, wspierają prawidłową gospodarkę hormonalną, mogą ograniczać neurotoksyczność, a nawet zapobiegać rozwojowi chorób serca i nowotworów.

Przeczytaj też: Rak złośliwy go nie cierpi, więc ty sobie nie żałuj. Ten owoc jedz przy każdej okazji
Naturalne źródła antocyjanów
Produkty bogate w antocyjany to przede wszystkim intensywnie zabarwione owoce i warzywa. Do diety warto włączyć m.in.:
• borówki i jagody,
• wiśnie i czereśnie,
• czarną porzeczkę,
• jeżyny i śliwki,
• winogrona (szczególnie ciemne odmiany),
• czerwoną kapustę (rekordzistka pod względem zawartości antocyjanów),
• bataty i pomidory,
• jagodę kamczacką.
Ich regularne spożywanie może stanowić istotny element profilaktyki zdrowotnej – zwłaszcza w obliczu wszechobecnego mikroplastiku.

Jak się chronić przed mikroplastikiem?
Choć antocyjany wydają się obiecującą bronią, warto działać kompleksowo. Dr Jamie Alan, toksykolożka z Michigan State University, podkreśla znaczenie ograniczenia plastiku w codziennym życiu:
Najlepsze, co możesz zrobić, to zminimalizować jego użycie. Unikaj plastiku jednorazowego użytku, wybieraj pojemniki szklane lub metalowe. A jeśli możesz – dołóż do diety więcej owoców bogatych w antocyjaniny.
Przeczytaj też: W tych produktach jest najwięcej mikroplastiku. Ma je każdy z nas w kuchni
Źródła:
Zhang J, Liu W, Cui F, Kolehmainen M, Chen J, Zhang L, Zarei I. Exploring the potential protective role of anthocyanins in mitigating micro/nanoplastic-induced reproductive toxicity: A steroid receptor perspective. J Pharm Anal. 2025 Feb;15(2):101148. doi: 10.1016/j.jpha.2024.101148. Epub 2024 Nov 14. PMID: 39925697; PMCID: PMC11803829.
Nihart AJ, Garcia MA, El Hayek E, Liu R, Olewine M, Kingston JD, Castillo EF, Gullapalli RR, Howard T, Bleske B, Scott J, Gonzalez-Estrella J, Gross JM, Spilde M, Adolphi NL, Gallego DF, Jarrell HS, Dvorscak G, Zuluaga-Ruiz ME, West AB, Campen MJ. Bioaccumulation of microplastics in decedent human brains. Nat Med. 2025 Apr;31(4):1114-1119. doi: 10.1038/s41591-024-03453-1. Epub 2025 Feb 3. Erratum in: Nat Med. 2025 Apr;31(4):1367. doi: 10.1038/s41591-025-03675-x. PMID: 39901044; PMCID: PMC12003191.





































