Odżywiasz się zdrowo, ale Twoje wyniki badań wskazują na niedobory? Może przyczyną nie jest to, co jesz, ale to, w jaki sposób. Niewiele osób o tym wie, ale połączenia niektórych produktów spożywczych sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy. Przez lata za takie fatalne połączenie uchodziło to ogórka z pomidorem. Teraz okazuje się, że nie jest z nim tak źle. Dlaczego? O tym za chwilę. Przy okazji wyjaśniamy, czego jeszcze nie warto ze sobą łączyć na talerzu.Oto lista połączeń, które nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Większość z nich nie jest toksyczna, ale warto mieć ich świadomość i w miarę możliwości unikać – zwłaszcza przy niedoborach!Połączenie ogórka i pomidora sprzyja utracie witaminy C, którą utlenia obecna w ogórku askorbinaza. Na szczęście jest na to sposób – przed podaniem warto skropić warzywa sokiem z cytryny, octem winnym albo dodać do nich nabiał, bo to blokuje askrobinazę i witamina C nie jest niszczona. Zmieniła nawyki i pomaga w tym pacjentom:
W mediach społecznościowych stale słyszymy coś o suplementach magnezu. Nic dziwnego. Wielu Polaków ma niedobory tego składnika, a warto go brać nawet wtedy, gdy tego rodzaju niedoboru nie mamy. Jednak i on może mieć swoje skutki uboczne i powodować biegunki. Szczególnie przeczyszczające są te 2 rodzaje magnezu.
Bez witamin organizm nie może funkcjonować prawidłowo. Nie oznacza to jednak, że możemy brać je bez umiaru o każdej porze dnia. Często o tym zapominamy i zdarza się, że bierzemy ich za dużo czy zbyt późno. Nie wszystkie witaminy powinno się przyjmować w godzinach wieczornych. A te 3 w szczególności.
21 i 22 stycznia wielu z nas świętować będzie Dzień Babci i Dziadka. Z wiadomych względów jednymi z częściej dawanych podarunków są suplementy diety. Trzeba jednak zachować ostrożność – GIS ostrzega przed prezentami tego typu, wskazując, że produkty te nie mają właściwości leczniczych. Co więcej, stosowanie ich bez konsultacji z lekarzem może przynieść skutek zupełnie inny niż oczekiwano. O opinię na temat stosowania suplementów poprosiliśmy psychodietetyczkę.
Jest źródłem ponad 200 substancji i zawiera więcej białka niż mięso. Uważa się go za najbardziej wartościowy suplement, a do tego jest w 100% naturalny. Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Polacy zażywają coraz więcej suplementów diety. Zatrważający jest jednak fakt, że wielu z nas stosuje je na własną rękę. Konsekwencje tego bywają tragiczne. Zażywanie suplementów diety, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub z dietetykiem, może zrujnować wątrobę. Które suplementy w szczególności stanowią zagrożenie dla wątroby? Jak rozpoznać, że przedawkowaliśmy dany preparat? Wyjaśniamy.
Pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Obok witaminy D3 ma kluczową rolę w budowaniu odporności. Wymiata wolne rodniki i chroni komórki przed starzeniem, bierze udział w syntezie kolagenu, ma więc wpływ na jędrność skóry. Zwłaszcza teraz, w sezonie jesiennych infekcji wzbogać dietę w produkty, które zawierają duże ilości tej witaminy! Wiesz, o jaką chodzi?
Popijanie leków nieodpowiednimi płynami zwiększa ryzyko działań niepożądanych. Niestety, wiele osób przyjmujących różne preparaty, doraźnie lub przewlekle, często nie czyta informacji dołączonych na ulotce i odruchowo sięga po płyny znajdujące pod ręką. To poważny błąd. Które napoje nie nadają się, by popijać nimi leki?