Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zdrowy deser PRL-u to źródło kolagenu. Odmładza i jest zbawienny dla stawów
Marta Uler
Marta Uler 09.06.2025 07:58

Zdrowy deser PRL-u to źródło kolagenu. Odmładza i jest zbawienny dla stawów

galaretka
Fot. Canva:ildipapp

Dawniej, gdy prawie niczego nie było w sklepach, ona zawsze się znalazła: żelatyna. W PRL-u rządziła na stołach, była składnikiem deserów, a także dań wytrawnych. Dziś znów jest w modzie, ale za sprawą pewnego składnika, o którym robi się coraz głośniej.

Jest ważny dla zdrowia i dla urody. Dba o zdrowe stawy, ale i o piękną, błyszczącą cerę. By go sobie dostarczać kupujemy często drogie suplementy, a przecież wystarczy zrobić deser z przepisu naszych babć.

Co to takiego ten kolagen?

Kolagen to białko, które stanowi aż 25-30 proc. całkowitej masy białek w ludzkim organizmie. To podstawowy budulec tkanki łącznej – jest obecny w skórze, kościach, ścięgnach, chrząstkach, a nawet w naczyniach krwionośnych. Trudno przecenić jego rolę. Odpowiada za elastyczność i jędrność skóry, a także za wytrzymałość i regenerację tkanek. Można śmiało powiedzieć, że kolagen to naturalne „rusztowanie” naszego ciała – bez niego skóra traci sprężystość, stawy zaczynają „trzeszczeć”, a włosy i paznokcie stają się słabe i łamliwe.

Wyróżniamy kilka typów kolagenu – najważniejsze dla człowieka to typ I, II i III:

  • typ I dominuje w skórze, kościach i ścięgnach,
  • typ II to kolagen chrząstki stawowej, 
  • typ III znajduje się m.in. w naczyniach krwionośnych. 

Z wiekiem naturalna produkcja kolagenu spada – proces ten rozpoczyna się już po 25. roku życia. To dlatego coraz bardziej podkreśla się rolę suplementacji kolagenu. Mężczyźni po 40. i kobiety około menopauzy, powinni dbać o to, by w diecie go nie zabrakło, bo właśnie wtedy siła mięśni i stawów zaczyna powoli słabnąć.

Przeczytaj także: Idealna galaretka na stawy. Drogie preparaty mogą się przy tym schować

Szczęśliwa z menopauzą – jak naturalnie zadbać o siebie w tym czasie? Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Najlepsze źródło kolagenu to… żelatyna

Zanim półki aptek i drogerii zapełniły się kolagenowymi kapsułkami i proszkami, nasi dziadkowie i rodzice mieli na to swój sposób, kto wie, czy nie lepszy. W PRL-u deser z galaretki był niemal obowiązkowym punktem każdego przyjęcia, podobnie jak „zimne nóżki” czy ryba w galarecie. Cóż, żelatyna była łatwo dostępna i tania...

Żelatyna jest jednak również bardzo wartościowa. Jest to częściowo zhydrolizowany kolagen. Zawiera aminokwasy, które wspierają syntezę kolagenu w organizmie, w tym glicynę i prolinę. Dziś ponownie zyskuje na popularności – i słusznie. Wystarczy porcja galaretki owocowej, by wspomóc ciało od środka.

Inne naturalne źródła kolagenu to m.in. buliony na kościach, skóra ryb (zwłaszcza łososia), kurze łapki czy golonka. Osoby na diecie roślinnej mogą sięgać po rośliny wspierające produkcję kolagenu, bogate w witaminę C (np. papryka, natka pietruszki), krzem (np. pokrzywa) czy aminokwasy z pełnowartościowego białka roślinnego. Choć rośliny same w sobie kolagenu nie zawierają, pomagają organizmowi go syntetyzować.

Przeczytaj też: Ten przepis na domowy kolagen to hit. Lekarz zdradził, jak oszukać system i przygotować drogi suplement za grosze

Galaretka tu ulubiony deser dzieci, ale i dorośli go lubią Fot. Canva/instamatics/Getty Images

Kolagen dla zdrowia i dla urody – jak działa?

Dla niektórych osób kolagen to prawdziwy kosmetyczny hit – jednak jego działanie wykracza daleko poza sferę wyglądu. Regularne dostarczanie organizmowi kolagenu może przynieść o wiele więcej korzyści:

  • poprawę jędrności i elastyczności skóry – kolagen wspiera jej nawilżenie i zmniejsza widoczność zmarszczek,
     
  • wzmocnienie włosów i paznokci – stają się mniej łamliwe, szybciej rosną,
     
  • wsparcie dla stawów i chrząstek – działa ochronnie i regeneracyjnie, łagodzi dolegliwości bólowe,
     
  • poprawę zdrowie kości – zwiększa ich gęstość i zmniejsza ryzyko osteoporozy,
     
  • wsparcie dla jelit – kolagen uszczelnia ściany jelit, co może wspomóc osoby z zespołem nieszczelnego jelita,
     
  • przyśpieszenie regeneracji – szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie i sportowców,
     
  • podkręcenie metabolizmu – poprzez wpływ na masę mięśniową i spalanie tłuszczu.

Przeczytaj też: Ten krem z drobinkami złota i kolagenem prasuje zmarszczki marionetki w jedną noc

Jak zrobić galaretkę samodzielnie?

Najprościej po galaretkę iść do sklepu – wystarczy zalać proszek wrzątkiem, wymieszać, wystudzić i gotowe. Ale jeśli chcesz mieć kontrolę nad składem swojego deseru i uniknąć sztucznych barwników czy aromatów, możesz przecież przygotować galaretkę samodzielnie. To prostsze, niż się wydaje.

Jak to zrobić?
Potrzebujesz żelatyny spożywczej w proszku (lub w listkach), ulubionych owoców, soku owocowego lub kompotu. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 1 łyżka żelatyny na 500 ml płynu), a następnie dodać do niej sok i ewentualnie owoce. Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin. To wszystko. Jeśli chcesz zaszaleć, zrób sernik na zimno:
Składniki:

  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie żelatyny (ok. 10 g)
  • 3 łyżki cukru (lub erytrytolu)
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  • Ubij śmietankę na sztywno, dodaj cukier i delikatnie wmieszaj serki.
  • Wlej cienką strużką przestudzoną żelatynę, cały czas mieszając.
  • Przelej masę do tortownicy lub pucharków. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj owocami lub wylej cienką warstwę galaretki na wierzch.

Taki deser to nie tylko smak dzieciństwa, ale też wsparcie dla skóry, stawów i całego organizmu – naturalnie, bez sztucznych dodatków.

Sernik na zimno to smak dzieciństwa! Fot. Canva/Yaii1254/Getty Images

healthline.com/health/food-nutrition/anti-aging-shopping-list, healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost