Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 14.05.2025 21:46

To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda

To warzywo wymiata złogi z jelit
Canva/edelmar

Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?

Warzywa, czyli balsam dla jelit

Warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Zawierają bowiem masę dobroczynnych witamin i minerałów, które są swoistym paliwem. Warto także wspomnieć, że są niskokaloryczne, co sprawdza się w przypadku diet zakładających deficyt kaloryczny. Oczywiście nie może również zabraknąć owoców, a także białka.

Należy jednak pamiętać, że warto dostosować konkretne warzywa do potrzeb i możliwości naszego organizmu. Co to oznacza w praktyce? Jeśli cierpisz na nadwrażliwość jelit, najlepiej unikać produktów, które wzmagają dolegliwości z tym związane. Mowa o tzw. warzywach wzdymających, czyli kalafiorze, fasolce, brokułach, czosnku, a nawet porze. Są jednak również gatunki, które działają jak “otulacz" dla układu trawiennego.

To warzywo może zrujnować twoją wątrobę. Zachowaj umiar! Masz tę grupę krwi? To oznacza większe ryzyko udaru

Które warzywo wymiata złogi z jelit?

Na wstępie warto zadać sobie pytanie, czym dokładnie są złogi w jelitach? To niestrawione pozostałości pokarmu, które mogą gromadzić się w układzie trawiennym. Często zalegają w nim nawet tygodniami. To sprowadza się do nieprzyjemnych ucisków w jamie brzusznej, niestrawności, a przy tym gazów i zaparć. To jednak nie wszystko, mogą również powodować nieprzyjemny oddech, a w skrajnych przypadkach wymagać ingerencji medycznej.

Jak zatem sobie z nimi radzić? Jedno z warzyw ma cudowne moce, które sprawiają, że wymiata wszystko z jelit, a przy okazji świetnie smakuje i ma masę witamin. Mowa o buraku. Jak go jednak przygotować, aby najlepiej sprawdził się w naszej codziennej diecie?

To warzywo to król polskich stołów

Ziemniaczki, kotlet i do tego buraczki, a może zupa buraczkowa? Oczywiście są to zdrowe produkty, ale aby działały istne cuda dla jelit, wymagają odpowiedniej obróbki. Mowa o soku z buraka, najlepiej świeżego. Jednak, aby go wykonać, musi być ugotowany, a uprzednio dokładnie umyty, najlepiej twardą szczoteczką.

Aby zachowały one wartości odżywcze, ugotuj je w 180 stopniach Celsjusza aż do względnej twardości. Następnie umieść w wyciskarce. Pamiętaj, by były pokrojone w mniejsze cząstki. Dla smaku można również dodać jabłko. Taki sok wypity nawet raz na 2-3 bez trudu poradzi sobie ze złogami w jelitach.