To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda

Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?
Warzywa, czyli balsam dla jelit
Warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Zawierają bowiem masę dobroczynnych witamin i minerałów, które są swoistym paliwem. Warto także wspomnieć, że są niskokaloryczne, co sprawdza się w przypadku diet zakładających deficyt kaloryczny. Oczywiście nie może również zabraknąć owoców, a także białka.
Należy jednak pamiętać, że warto dostosować konkretne warzywa do potrzeb i możliwości naszego organizmu. Co to oznacza w praktyce? Jeśli cierpisz na nadwrażliwość jelit, najlepiej unikać produktów, które wzmagają dolegliwości z tym związane. Mowa o tzw. warzywach wzdymających, czyli kalafiorze, fasolce, brokułach, czosnku, a nawet porze. Są jednak również gatunki, które działają jak “otulacz" dla układu trawiennego.
Które warzywo wymiata złogi z jelit?
Na wstępie warto zadać sobie pytanie, czym dokładnie są złogi w jelitach? To niestrawione pozostałości pokarmu, które mogą gromadzić się w układzie trawiennym. Często zalegają w nim nawet tygodniami. To sprowadza się do nieprzyjemnych ucisków w jamie brzusznej, niestrawności, a przy tym gazów i zaparć. To jednak nie wszystko, mogą również powodować nieprzyjemny oddech, a w skrajnych przypadkach wymagać ingerencji medycznej.
Jak zatem sobie z nimi radzić? Jedno z warzyw ma cudowne moce, które sprawiają, że wymiata wszystko z jelit, a przy okazji świetnie smakuje i ma masę witamin. Mowa o buraku. Jak go jednak przygotować, aby najlepiej sprawdził się w naszej codziennej diecie?
To warzywo to król polskich stołów
Ziemniaczki, kotlet i do tego buraczki, a może zupa buraczkowa? Oczywiście są to zdrowe produkty, ale aby działały istne cuda dla jelit, wymagają odpowiedniej obróbki. Mowa o soku z buraka, najlepiej świeżego. Jednak, aby go wykonać, musi być ugotowany, a uprzednio dokładnie umyty, najlepiej twardą szczoteczką.
Aby zachowały one wartości odżywcze, ugotuj je w 180 stopniach Celsjusza aż do względnej twardości. Następnie umieść w wyciskarce. Pamiętaj, by były pokrojone w mniejsze cząstki. Dla smaku można również dodać jabłko. Taki sok wypity nawet raz na 2-3 bez trudu poradzi sobie ze złogami w jelitach.



































