Tony owoców przyjechały do Polski z USA. To, co znaleźli w środku, przyprawia o ciarki
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Bydgoszczy poinformowała o zatrzymaniu blisko 40 ton suszonych śliwek z USA. Owoce nie mogą zostać wprowadzone do obrotu ze względu na niechciany dodatek. To, co znaleziono w żywności, przyprawia o ciarki.
Łączna masa przetransportowanych do Polski suszonych śliwek wynosi 39 916 kg. Nie nadają się one do jedzenia. Wszystko przez szkodniki, które postanowiły się w nich rozgościć na dobre.
Suszone śliwki z USA nie trafią do sklepów a do kosza
Blisko 40 ton suszonych śliwek przywieziono z USA do Polski. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Bydgoszczy poinformowała jednak, że nie trafią one do obrotu. Kontrolerom udało się ustalić, że w produktach znajdowały się żywe i martwe szkodniki. Jak czytamy na oficjalnej stronie Inspekcji na Facebooku, „decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności”.
Czy piwo bezalkoholowe jest bezpieczne dla młodzieży? To, co mówi lekarz, może zaskoczyć Senność, ciągłe zmęczenie? Oto 3 pierwiastki, których może Ci brakowaćTo nie pierwszy taki problem z zagranicznymi owocami
Jak podaje Wirtualna Polska, to nie pierwszy taki przypadek w ostatnim czasie. JHARS w Lublinie całkiem niedawno wydał dwie decyzje o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski dwóch partii malin mrożonych o masie 42 ton. Wszystkie pochodziły z Ukrainy. Wykryto na nich pleśń oraz zwrócono uwagę na nietypową barwę owoców.
Zakazy wprowadzenia do obrotu towarów z zagranicy są częstsze, niż nam się wydaje. Od początku roku do końca czerwca podjęto 167 negatywnych decyzji. Dr Tomasz Białsa, dyrektor Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyznał, że najczęściej dotyczą one takich krajów jak Ukraina, Wielka Brytania i Serbia.
Na co działają suszone śliwki?
Dobrej jakości suszone śliwki zdecydowanie warto włączyć do naszej diety. Warto jednak pamiętać, że właściwości przeczyszczające i nie należy jeść ich zbyt dużo – wystarczy 50 g śliwek dziennie. Są jednak bardzo zdrowe, ponieważ wzmacniają metabolizm oraz mają właściwości blokujące wchłanianie cholesterolu i cukru. Ponadto wspomagają proces odchudzania i dostarczają potrzebne minerały i witaminy do organizmu.
Zobacz też:
Wyczerpanie psychiczne może mieć wiele twarzy. Psycholog wskazuje 6 typowych objawów
Po czym poznać, że bliski umiera? 5 oznak, że ukochana osoba odchodzi
Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu