Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Tą sałatą zajadaj się każdego dnia. Organizm ci podziękuje
Sałata pak choi to jeden z podgatunków kapusty właściwej. Pochodzi z Azji Wschodniej, a uprawiana jest m.in. w Chinach, a także niektórych regionach Europy i Ameryki Północnej. Ci, którzy podróżowali po tym kontynencie, z pewnością zauważyli, że Azjaci zajadą się nią w najlepsze. To nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale i skarbnica wartości odżywczych. Przeczytaj: Ten składnik wyraźnie poprawia słuch. Koniecznie wprowadź go do swojej diety
Pak choi to cenne źródło witamin (m.in. A, C, E i K) oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas czy żelazo. Watro się nią zajadać, jeśli zależy nam na prawidłowej pracy układu nerwowego i wspomaganiu odporności, co jest obecnie szczególnie ważne. Zajadanie się pak choi wzmocni również serce, ale i kości. Ponadto ten chiński rarytas wykazuje też działanie przeciwzapalne i antystarzeniowe.
Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie Czy masz zdrowe serce? Możesz sprawdzić to sam w domuRak nie znosi tego warzywa. Zbędne kilogramy też
Sałata pak choi świetnie sprawdzi się na redukcji. Można zajadać się nią w najlepsze. W 100 g warzywa znajduje się tylko 13 kcal. Ponadto, z badań naukowych, na które powołuje się serwis HealthMug, wynika, że ma silne właściwości antynowotworowe. To istotny element profilaktyki nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego i piersi. Jeśli więc chcemy uchronić się przed nowotworem, powinniśmy włączyć ją do swojej diety. Przeczytaj: Groźne sygnały, które zobaczysz na nogach. To może być PAD

Pak choi – na co jest dobra?
Kapustę pak choi warto jeść, jeśli zależy nam na:
- prawidłowym poziomie cukru;
- spowolnieniu procesów starzenia się organizmu;
- zmniejszeniu stanów zapalnych — cholina, która znajduje się w tej sałacie, jest związkiem łagodzącym stany zapalne, wspiera pamięć i zapamiętywanie.

Warto jednak wiedzieć, że glukozynaty można przedawkować i wówczas stają się toksyczne. Jak podaje Onet, udokumentowano przypadek kobiety, która jedząc 1 kg pak choi dziennie, doprowadziła do problemów z tarczycą.
Źródło: HealthMug, Onet





































