Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 17.03.2025 12:53

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
fot. Arayabandit/arayabandit/canva

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Tą sałatą zajadaj się każdego dnia. Organizm ci podziękuje

Sałata pak choi to jeden z podgatunków kapusty właściwej. Pochodzi z Azji Wschodniej, a uprawiana jest m.in. w Chinach, a także niektórych regionach Europy i Ameryki Północnej. Ci, którzy podróżowali po tym kontynencie, z pewnością zauważyli, że Azjaci zajadą się nią w najlepsze. To nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale i skarbnica wartości odżywczych. Przeczytaj: Ten składnik wyraźnie poprawia słuch. Koniecznie wprowadź go do swojej diety

Pak choi to cenne źródło witamin (m.in. A, C, E i K) oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas czy żelazo. Watro się nią zajadać, jeśli zależy nam na prawidłowej pracy układu nerwowego i wspomaganiu odporności, co jest obecnie szczególnie ważne. Zajadanie się pak choi wzmocni również serce, ale i kości. Ponadto ten chiński rarytas wykazuje też działanie przeciwzapalne i antystarzeniowe.

Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie Czy masz zdrowe serce? Możesz sprawdzić to sam w domu

Rak nie znosi tego warzywa. Zbędne kilogramy też

Sałata pak choi świetnie sprawdzi się na redukcji. Można zajadać się nią w najlepsze. W 100 g warzywa znajduje się tylko 13 kcal. Ponadto, z badań naukowych, na które powołuje się serwis HealthMug, wynika, że ma silne właściwości antynowotworowe. To istotny element profilaktyki nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego i piersi. Jeśli więc chcemy uchronić się przed nowotworem, powinniśmy włączyć ją do swojej diety. Przeczytaj: Groźne sygnały, które zobaczysz na nogach. To może być PAD

Projekt bez nazwy - 2025-03-17T114915.996.png
Fot. Nungning20/Getty Images, Kapusta pak choi wspiera organizm na wielu płaszczyznach

Pak choi – na co jest dobra?

Kapustę pak choi warto jeść, jeśli zależy nam na:

  • prawidłowym poziomie cukru;
  • spowolnieniu procesów starzenia się organizmu;
  • zmniejszeniu stanów zapalnych — cholina, która znajduje się w tej sałacie, jest związkiem łagodzącym stany zapalne, wspiera pamięć i zapamiętywanie.
Projekt bez nazwy - 2025-03-17T115314.078.png
Fot.Mykola Lunov/canva, Na tę sałatę trzeba też uważać

Warto jednak wiedzieć, że glukozynaty można przedawkować i wówczas stają się toksyczne. Jak podaje Onet, udokumentowano przypadek kobiety, która jedząc 1 kg pak choi dziennie, doprowadziła do problemów z tarczycą.

 

Źródło: HealthMug, Onet