Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tych produktów nie jedz po 60. Ekspert ostrzega
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 04.10.2024 17:12

Tych produktów nie jedz po 60. Ekspert ostrzega

Zakażenia pokarmowe to cichy wróg seniorów
Fot. Canva/Instagram dr Bartek Kulczyński

Z wiekiem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zupełnie innych produktów, niż tych, które jedliśmy za młodu. Wszystkiemu winne są zmiany ustroju, które sprawiają, że stajemy się bardziej wrażliwi na działanie niektórych składników pokarmowych, wyjaśnia dietetyk dr Bartek Kulczyński na swoim kanale na You Tube.

Skutkiem spożywania niewskazanych składników pokarmowych są przykre dolegliwości, z którymi seniorzy często muszą się mierzyć. W tym czasie łatwiej też zapadają na różne choroby i borykają się ze zmianami fizjologicznymi i fizycznymi organizmu, które utrudniają np. zjadanie niektórych produktów.

Zmiany w organizmie seniora = ryzyko zachłyśnięcia

Dietetyk dr Bartek Kluczyński zwraca uwagę m.in. na strukturę pokarmów, które zjadamy w kontekście zapobiegania zadławieniom u osób starszych. 
„U osób starszych wzrasta ryzyko zachłyśnięcia z kilku różnych powodów. Wynika to m.in. z tego, że wraz ze starzeniem się organizmu następuje zwiększenie suchości jamy ustnej, co związane jest np. ze zmniejszonym wydzielaniem śliny. Dodatkowo u seniorów często obserwujemy problemy z uzębieniem, a także schorzenia neurologiczne, w tym następstwa udarów mózgu, które zaburzają odruchy związane z gryzieniem, przeżuwaniem i połykaniem pokarmu” – wyjaśnia dietetyk. 
Zachęca jednocześnie, aby zachować szczególną ostrożność podczas spożywania takich produktów jak: mięso drobiowe z kośćmi, ser w kawałkach, popcorn, twarde cukierki, suche herbatniki, krakersy, wafle ryżowe, precle czy inne suche produkty spożywcze, a także duże kawałki owoców, winogrona, rodzynki, marchewka pokrojona w słupki czy pomidorki koktajlowe. Jak dodaje należy także uważać na pestki, orzechy i nasiona. Radzi przy tym, aby jeść wolniej i dokładniej przeżuwać pokarm, zrezygnować z popijania i rozmowy podczas jedzenia, a także – co ważne – unikać jedzenia na leżąco.  

Canva_ (Robert Kneschke).png

Fot. Canva/Robert Kneschke

W zimnych miesiącach częściej sięgamy po słodycze. Lekarka tłumaczy, dlaczego słodkości są tak groźne Popularna szczepionka wstrzymana w obrocie. "Realne i oczywiste zagrożenie dla zdrowia"

Zakażenia pokarmowe – cichy wróg seniorów

Z wiekiem nasz układ odpornościowy słabnie, co sprawia, że seniorzy są bardziej podatni na zatrucia pokarmowe. W połączeniu z powolniejszą pracą układu trawiennego i zmniejszoną ilością kwasu żołądkowego sprawia, że są bardziej narażeni na zakażenia pokarmowe. 
Osoby starsze są bardziej narażone na występowanie chorób przenoszonych przez żywność, m.in. z uwagi na osłabioną odporność, spowolnioną perystaltykę jelit, nieprawidłowe funkcjonowanie narządów detoksykujących, takich jak nerki i wątroba, czy niewystarczającą produkcję kwasu żołądkowego, który działa bakteriobójczo” – tłumaczy dr Kulczyński. 
Bakterie rozwijające się w surowych produktach, takich jak tatar czy carpaccio, mogą prowadzić do groźnych zatruć. Dr Kulczyński radzi także unikać spożywania niepasteryzowanych produktów mlecznych, surowych jajek, np. w koglu-moglu, a także surowych kiełków.
„Dobrą praktyką jest omijanie przez seniorów różnego rodzaju kiełków spożywanych na surowo. Wynika to z tego samego powodu – kiełki możemy zaliczyć do produktów, które dość często są skażone mikrobiologicznie, chodzi o rozwój chorobotwórczych bakterii, takich jak salmonella, Listeria monocytogenes czy wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia enterokrwotoczne szczepy bakterii E. coli.
Aby spożywać kiełki, najlepiej przechowywać je w lodówce, a przed zjedzeniem sprawdzić, czy nie ma na nich pleśni, umyć i sparzyć.

Sól, żywność przetworzona i cukier – ukryte zagrożenie

Kolejną grupą produktów, której należy unikać stanowią słone przekąski oraz żywność przetworzona. Jak tłumaczy ekspert, z wiekiem organizm staje się bardziej wrażliwy na obecność wysokich ilości sodu i reaguje na nie np. wzrostem ciśnienia krwi, co może wynikać z osłabionej pracy nerek, które nie radzą sobie z usuwaniem nadmiaru  tego pierwiastka z organizmu. Nadmiar soli w diecie sprzyja również odwodnieniu. Podobne szkody, zwłaszcza dla struktury kostnej, może wyrządzić nadmiar fosforu dodawany do produktów przetworzonych. 
Zatem produkty takie jak słone przekąski, gotowe dania i napoje gazowane powinny być zdecydowane ograniczone w diecie seniorów.
Na zakończenie, dr Kulczyński przestrzega przed nadmiernym spożywaniem słodyczy, smażonych potraw i gazowanych napojów, które przyczyniają się do nadwagi, cukrzycy oraz rozwoju chorób nowotworowych.

Zobacz także:

Olivier Janiak już po drugiej operacji. „Sam w to nie wierzę”

Brakuje lekarzy, pielęgniarek i położnych. Tyle wynosi ich wynagrodzenie na start

Nowy Covid XEC już jest w Polsce. Jakie powoduje objawy?