Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający

Tłuste, słone przekąski lub słodycze to kaloryczne przekąski, po które chętnie sięgamy. Warto zastąpić je czymś zdrowszym. Co zatem wybrać, by przestać rujnować swoje zdrowie? Bób przygotowany według tego przepisu jest uzależniający.
- Bób jest bogaty w białko, błonnik i witaminy z grupy B
- Wspiera serce, reguluje cukier i daje sytość
- Nie jest dla każdego, może powodować wzdęcia i ma wysoki indeks glikemiczny
Czy bób jest zdrowy?
Bób jest zdrowym i wartościowym składnikiem diety, szczególnie w sezonie letnim. Zawiera dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który wspiera układ nerwowy i krwionośny. Przeczytaj: Te osoby nie mogą jeść bobu. Jest dla nich niebezpieczny
Dostarcza również potasu, magnezu oraz żelaza, które są ważne dla pracy serca i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika bób wspomaga pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i szybko daje uczucie sytości.
Kto nie może jeść bobu?
Należy jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą zajadać się bobem w najlepsze. To warzywo może powodować wzdęcia u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, a osoby z niedoborem enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD) nie powinny go spożywać ze względu na ryzyko wywołania groźnej anemii (fawizmu).

Bobu w dużych ilościach nie powinni jeść również diabetycy. Umiar należy zachować zwłaszcza w formie gotowanej, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Przeczytaj: Bób z czy bez skórki, a może na surowo? Jaki bób jeść, żeby było zdrowo?
Bób po libańsku. Przepis na zdrową przekąskę do filmu
Jeśli gotowany bób nam nie smakuje, a chcemy postawić na zdrową przekąskę, to warto spróbować bobu po libańsku. Smak jest intensywny i zaskakujący. A przygotowanie na szczęście bardzo proste. Przeczytaj: Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach
Składniki:
- 300 g bobu,
- ¼ soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
- 2 goździki,
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 ziarno czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki z pietruszki,
- kilka listków mięty,
- szczypta soli.

Sposób przygotowania:
- Bób dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Do moździerza włóż cynamon, nasiona kolendry, goździki, imbir, czarny pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą utrzyj, aż utworzą jednolitą, sypką mieszankę przypraw.
- Bób odcedź z wody, dodaj do niego oliwę z oliwek, sól, sok z połowy cytryny, mieszankę przypraw, posiekaną natkę pietruszki i miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, by bób oblepił się przyprawami. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Źródło: pacjenci.pl, terazgotuje.pl





































