Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 10.07.2025 10:14

Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający

Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający
fot. MichikoDesign/Getty Images

Tłuste, słone przekąski lub słodycze to kaloryczne przekąski, po które chętnie sięgamy. Warto zastąpić je czymś zdrowszym. Co zatem wybrać, by przestać rujnować swoje zdrowie? Bób przygotowany według tego przepisu jest uzależniający. 

  • Bób jest bogaty w białko, błonnik i witaminy z grupy B
  • Wspiera serce, reguluje cukier i daje sytość
  • Nie jest dla każdego, może powodować wzdęcia i ma wysoki indeks glikemiczny

Czy bób jest zdrowy?

Bób jest zdrowym i wartościowym składnikiem diety, szczególnie w sezonie letnim. Zawiera dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który wspiera układ nerwowy i krwionośny. Przeczytaj: Te osoby nie mogą jeść bobu. Jest dla nich niebezpieczny

Dostarcza również potasu, magnezu oraz żelaza, które są ważne dla pracy serca i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika bób wspomaga pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i szybko daje uczucie sytości.

Najnowsze dane z Holandii. Ta jedna zmiana poprawiła koncentrację uczniów aż o 75% Domowy test na nadmierne wypadanie włosów. Trycholożka radzi

Kto nie może jeść bobu?

Należy jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą zajadać się bobem w najlepsze. To warzywo może powodować wzdęcia u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, a osoby z niedoborem enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD) nie powinny go spożywać ze względu na ryzyko wywołania groźnej anemii (fawizmu).

Projekt bez nazwy - 2025-07-07T143241.483.png
fot.Ilaria M/Pexels, Bób to przekąska nie dla każdego

Bobu w dużych ilościach nie powinni jeść również diabetycy. Umiar należy zachować zwłaszcza w formie gotowanej, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Przeczytaj: Bób z czy bez skórki, a może na surowo? Jaki bób jeść, żeby było zdrowo?

Bób po libańsku. Przepis na zdrową przekąskę do filmu

Jeśli gotowany bób nam nie smakuje, a chcemy postawić na zdrową przekąskę, to warto spróbować bobu po libańsku. Smak jest intensywny i zaskakujący. A przygotowanie na szczęście bardzo proste. Przeczytaj: Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach

Składniki:

  • 300 g bobu, 
  • ¼ soku z cytryny, 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 
  • 2 goździki, 
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 ziarno czarnego pieprzu, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki, 
  • kilka listków mięty, 
  • szczypta soli.
Projekt bez nazwy - 2025-07-07T143624.802.png
fot.baianliang/Getty Images Signature, Ten przepis na bób to inny wymiar smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bób dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Do moździerza włóż cynamon, nasiona kolendry, goździki, imbir, czarny pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą utrzyj, aż utworzą jednolitą, sypką mieszankę przypraw. 
  3. Bób odcedź z wody, dodaj do niego oliwę z oliwek, sól, sok z połowy cytryny, mieszankę przypraw, posiekaną natkę pietruszki i miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, by bób oblepił się przyprawami. Podawaj na ciepło. Smacznego!

 

Źródło: pacjenci.pl, terazgotuje.pl

 

 

Na to skarżą się osoby w zaawansowanym stadium raka. Za późno proszą o pomoc
Na to skarżą się osoby w zaawansowanym stadium raka. Za późno proszą o pomoc
To może świadczyć, że masz raka
W przypadku zaawansowanego raka wielu pacjentów skarży się na symptom, który staje się trudny do opanowania i uprzykrzający życie. I niestety dopiero wtedy, kiedy już nie da się dłużej wytrzymać, pacjenci zgłaszają się po pomoc. Często jest już jednak za późno na wyleczenie. Chroniczne zmęczenie może być pierwszym sygnałem zaawansowanego rakaWielu pacjentów zgłasza się po pomoc, dopiero gdy objawy stają się nie do zniesieniaWczesna diagnoza zwiększa szansę na leczenie i zatrzymanie rozwoju choroby
Czytaj dalej
Alarm na granicy. W zbożu z Ukrainy grasowały robaki. Tony jedzenia na zmarnowanie
żywe szkodniki w zbożu z Ukrainy
Fot. Shutterstock / Bilanol żywe szkodniki w zbożu z Ukrainy
Do niepokojącego zdarzenia doszło kilka dni temu na wschodniej granicy. W transporcie zboża z Ukrainy wykryto żywe szkodniki. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) natychmiast zatrzymała skażoną partię, by nigdy nie trafiła do firm spożywczych i naszych domów.Na granicy zatrzymano 24 tony zboża z Ukrainy z żywymi szkodnikami, które mogły zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu w PolsceZakażone proso mogło trafić do produkcji kaszy, mąki i płatków, ale dzięki szybkiej reakcji IJHARS nie dostało się do obrotuTo nie pierwszy taki przypadek – IJHARS regularnie kontroluje żywność importowaną, chroniąc polskich konsumentów przed skażonymi produktami
Czytaj dalej