Złośliwy nowotwór tego dosłownie nie cierpi. "Odstrasza" go jeden nawyk
Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najprościej jednak zrezygnować z nawyków, które rujnują nasze zdrowie i "zapraszają" nowotwór "do środka".
Choroby onkologiczne zabijają Polaków
W Polsce nowotwór diagnozuje się co roku u prawie 200 tys. osób, natomiast z powodu chorób onkologicznych rocznie umiera ok. 100 tys. osób.
W tej chwili liczba osób żyjących z rakiem przekracza milion – to więcej niż jeszcze 40 lat temu. Wpływ na to mają głównie dwa czynniki – wydłużenie życia i zwiększenie narażenia na kontakt z substancjami kancerogennymi.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu najbliższych 10. lat na nowotwór będzie chorowało ok. 30 proc. Polaków w wieku powyżej 65 lat. Ryzyko zachorowania można jednak zmniejszyć.
Palenie papierosów to zaproszenie dla nowotworu
Lista chorób powodowanych przez palenie tytoniu opublikowana w 2024 roku przez Światową Organizację Zdrowia (WGO) obejmowała 14 rodzajów nowotworów. Wynika z niej wyraźnie, że palenie papierosów wpływa negatywnie niemal na każdy narząd.
Dotychczas palenie tytoniu kojarzono z rakiem płuc, ale nic bardziej mylnego. Palenie powoduje również raka jelita grubego, odbytnicy, trzustki, nerki, trzonu macicy, jajnika, odbytnicy oraz białaczkę.
Dym nikotynowy zawiera 70 związków o działaniu kancerogennych. Osoby palące każdego dnia wprowadzają do swojego organizmu substancje takie jak cyjanowodór, formaldehyd, amoniak i tlenek węgla.
Jest jednak dobra wiadomość – badania naukowe jasno wskazują, że ryzyko zachorowania na raka zmniejsza się po rzuceniu palenia. Już 12 tygodni po pożegnaniu z nałogiem poprawia się czynność płuc, a poziom tlenku węgla i innych toksyn znacznie spada.
Na rzucenie palenia nigdy nie jest za późno! Nie pal papierosów, rzuć palenie, by zmniejszyć ryzyko raka.
Nawyki, których "nie lubi" nowotwór
Oprócz niepalenia papierosów są też inne rzeczy, które możesz zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jak np.:
- zdrowa dieta – rak "nie znosi" pełnoziarnistego pieczywa, otrębów, a także nasion roślin strączkowych;
- ograniczenie opalania – korzystanie z solarium i intensywne opalanie zwiększa ryzyko zachorowania na czerniaka i raka skóry 2,5-krotnie;
- stosowanie kremów z filtrem UV – kremy UV to podstawowe narzędzie w zapobieganiu czerniakowi i rakowi skóry;
- ograniczenie alkoholu – regularne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, m.in. raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi.
Pamiętaj jednak, że nawet osoby prowadzące zdrowy tryb życia mogą zachorować na raka, ponieważ dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne – dlatego oprócz codziennego dbania o swoje zdrowie, konieczne są regularne badania.
Zobacz też:
Objawy raka, których nie kojarzymy z nowotworem. Przypominają banalne infekcje
Rokowania raka jelita grubego są tragiczne! Lekarz wskazał przyczynę
Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści