Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Aż 3 produkty wycofane ze sklepowych półek. Ich spożycie jest zagrożeniem dla zdrowia
Marta Uler
Marta Uler 25.02.2025 09:59

Aż 3 produkty wycofane ze sklepowych półek. Ich spożycie jest zagrożeniem dla zdrowia

GIS - wycofane produkty
Fot. GIS

Kontrole żywności wykazały w ostatnich dniach sporo nieprawidłowości. Tylko w ciągu jednego dnia wycofano ze sklepów aż trzy produkty spożywcze. Jak informuje GIS, znaleziono w nich wiele niedopuszczalnych substancji, w dodatku niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Warto być na bieżąco z komunikatami Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Może to uchronić nas przed zatruciami i innymi poważnymi skutkami zdrowotnymi. 

Nowe komunikaty GIS

Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco prowadzi kontrole produktów spożywczych, które trafiają do sklepów, a potem do naszych domów. Dzięki temu w porę można wychwycić zanieczyszczenia produktów spożywczych przeróżnymi szkodliwymi substancjami i uchronić w ten sposób ludzkie zdrowie.

W ostatnich dniach tych ostrzeżeń GIS nagromadziło się więcej. 24 lutego na oficjalnej stronie internetowej urzędu pojawiły się aż trzy komunikaty. Dotyczą jedzenia, które kupuje większość Polaków. A w nim: niebezpieczne toksyny, nadmiarowe pestycydy, bakterie wywołujące poważne choroby i inne niedozwolone substancje. Poprzednio wycofano także: Kolejny toksyczny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje, by nie spożywać

Trzy zanieczyszczone produkty wycofywane ze sklepów

Pierwszy komunikat dotyczy mąki. W badaniach właścicielskich mąki pszennej wykryto obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). 

„Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności” - podaje GIS.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do:

  • krwotocznego zapalenia okrężnicy,
  • bezkrwawej biegunki (rzadko),
  • znacznego pogorszenie stanu zdrowia objawiającego się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (rzadko),
  • zakrzepowej plamicy małopłytkowej (bardzo rzadko).

W drugim komunikacie GIS przestrzega przed marynowanymi liśćmi winogron. Stwierdzono w nich przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aż 15 pestycydów!

„Biorąc pod uwagę wykrytą w produkcie obecność pestycydów należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi” - czytamy.

Trzeci komunikat wydaje się najbardziej istotny, bo dotyczy miodu, czyli produktu powszechnie uważanego za prozdrowotny. Wykryto w nim obecność sulfonadmidów, a jak podaje GIS: 

„U osób uczulonych na sulfonamidy spożycie miodu zawierającego sulfonamidy może wywołać reakcję alergiczną”.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Popularna herbata wycofana z obrotu. GIS ostrzega: „nie należy spożywać”

Fot. Mehrad Vosoughi/Pexels

O jakich produktach mowa w komunikatach GIS?

Skażona mąka to produkt pochodzący z poniższej partii:

Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony
Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia
Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

Niebezpieczne dla zdrowia liście winogron:

Nazwa produktu: Weinblätter, eingelegt 680 g, marka: Armenium 
Numer partii: AP-006
Data minimalnej trwałości: 11.09.2025
Kraj pochodzenia: Armenia
Dystrybutor w UE: Grupa Korporacyjna Monolith, Niemcy

Zanieczyszczony miód:

Nazwa produktu: Miód nektarowy lipowy, szklane słoje o gramaturze 1000 g, 650 g, 370 g.
Numery partii (daty rozlewu): 15.11.2024 r., 18.11.2024 r., 31.12.2024 r.
Producent: Roztoczański Związek Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim Zakład
Produkcyjny, Rogóźno, ul. Sybiraków 13, 22-600 Tomaszów Lubelski, WNI 06185501.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktów z obrotu. 

Źródło: gov.pl/web/gis