Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?
Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
Jak kawa wpływa na zdrowie?
Wyniki badań* przeprowadzonych przez włoskich naukowców nie pozostawiają wątpliwości. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym kawa może wspierać profilaktykę chorób związanych ze stresem oksydacyjnym , takich jak otyłość, zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2. Przeczytaj: Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć. Powoduje ponad 200 innych chorób!
Po drugie, picie kawy wydaje się być związane z niższą zapadalnością na kilka rodzajów raka i ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z dowolnych przyczyn. Wreszcie spożywanie kawy w ilości do 400 mg dziennie (od 1 do 4 filiżanek) jest całkowicie bezpieczne.
Naukowcy podkreślają jednak, że warto zachować odstęp czasowy między piciem kawy a przyjmowaniem niektórych leków . Jak to jest z jedzeniem?
Czy pić kawę w trakcie posiłku?
Interesujący materiał na temat kawy przygotował dla swoich widzów dietetyk Michał Wrzosek. Ekspert przeanalizował liczne publikacje medyczne, by raz na zawsze rozprawić się z mitami na temat tego napoju. Wyjaśnił też, dlaczego kawy lepiej nie pić w trakcie posiłku ani zaraz po nim:
Jeśli dolega ci niedobór żelaza w organizmie, to najlepiej jest nie łączyć kawy z posiłkiem . Poczekaj co najmniej jedną godzinę po zjedzonym posiłku, aż wypijesz kawę, dlatego że może obniżać wchłanianie żelaza , co jest w szczególności istotne dla kobiet.
Przeczytaj też: Dodaj te składniki do kawy, a wymieciesz tłuszcz z brzucha

Jaką pić kawę?
Najlepiej czarną, bez cukru . Takiej kawy w ogóle nie trzeba wliczać do dziennego bilansu kalorycznego. Każda łyżeczka cukru to dodatkowe 20 kalorii ; tyle samo doda do napoju 50 ml mleka.
W swoim wyczerpującym nagraniu dietetyk oczyszcza z zarzutów kawę rozpuszczalną . Choć sam nie jest jej fanem ze względu na smak, nie znalazł dowodów na jej szkodliwy wpływ na zdrowie. Przeciwnie, kawa rozpuszczalna, tak samo jak kawa sypana, jest doskonałym źródłem antyoksydantów i przynosi takie same korzyści zdrowotne . Jak się okazuje, regularne picie kawy może:
• zmniejszyć ryzyko
depresji
u kobiet nawet o 20%,
• zmniejszyć ryzyko chorób serca o 15% i cukrzycy typu drugiego nawet o 30%,
• zmniejszyć ryzyko nowotworu endometrium i wątroby,
• działać prewencyjnie w przypadku rozwoju nowotworu żołądka,
• zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego – u mężczyzn nawet o 59%.

To jednak wciąż nie wszystkie zalety kawy. Ten wyjątkowy napój może zwiększać wydajność organizmu podczas ćwiczeń – wystarczy wypić ją na godzinę przed treningiem. Kawa zwiększa też uczucie sytości i hamuje głód, dzięki czemu jest doskonałym sprzymierzeńcem podczas odchudzania . Przeczytaj też: Dzięki tej kawie pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Sekretny dodatek migiem spala tłuszcz
Szkodliwe mity na temat kawy
Mitów na temat kawy jest mnóstwo. Najbardziej absurdalny mówi o tym, że kawa wypłukuje z organizmu magnez . To nieprawda, bo sama jest jego źródłem! Jedna porcja kawy pokrywa nawet 6% dziennego zapotrzebowania na magnez . O czym jeszcze warto wiedzieć?
•
Kawa nie odwadnia
– pijąc np. americano, dostarczamy sobie dużo wody.
•
Kawę wolno pić na czczo
– pod warunkiem że ci nie szkodzi.
•
Kawa rozpuszczalna jest zdrowa
– o czym warto przypomnieć zabieganym.
Są oczywiście osoby, którym kawa nie służy. Ograniczyć spożywanie kawy powinni pacjenci, którzy zmagają się z refluksem lub zespołem jelita drażliwego, gdyż u nich napój może zaostrzyć objawy. Przeczytaj: Męczy cię zgaga? Oto, czego lepiej nie jeść przy refluksie
Źródła:
* Barrea L, Pugliese G, Frias-Toral E, El Ghoch M, Castellucci B, Chapela SP, Carignano M de LA, Laudisio D, Savastano S, Colao A, Muscogiuri G. Coffee consumption, health benefits and side effects: a narrative review and update for dietitians and nutritionists. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(9):1238-1261. doi: 10.1080/10408398.2021.1963207. Epub 2021 Aug 28.
Michał Wrzosek. Czy kawa jest zdrowa? Fakty i mity na temat kawy. YouTube, 6 października 2023, https://www.youtube.com/watch?v=67_6g89l-C4.