Naukowcy potwierdzają, że ten produkt działa jak tarcza. Chroni jelita i serce
Według badań naukowych przeprowadzonych przez MD Anderson Cancer Center na Uniwersytecie Teksańskim, te drobne ziarenka, włączone do codziennej diety, są w stanie naprawić naszą mikrobiotę jelitową, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka nowotworów i szybszej rekonwalescencji po chorobie.
Magiczna fasola na talerzu
Spośród wielu gatunków fasoli na świecie, ten jeden wzbudził szczególne zainteresowanie naukowców. Według ich badań włączenie fasoli białej do diety osób, które zostały wyleczone z raka jelita grubego, może pozytywnie wpływać na stan jelit. A tym samym na dobrostan całego organizmu. Wszystko dzięki modulacji markerów związanych z ryzykiem otyłości i innymi chorobami.
Wyniki badań potwierdzają, że pacjenci, którzy dodawali filiżankę białej fasoli (tzw. navy), do swoich posiłków, a przy tym pamiętali, aby spożywać ją regularnie, doświadczyli pozytywnych zmian w mikrobiocie jelitowej. Co ciekawe, pacjenci mogli wybierać i przygotowywać własne posiłki, ich dieta była więc urozmaicona i dostosowana do własnych preferencji.
Paraliżuje Cię stres? Psycholog podpowiada, jak go zwalczyć w kilka sekund Chcesz zrzucić kilka kilogramów, a przy tym zadbać o zdrowie? Może trening EMS jest właśnie dla ciebiePoprawa stanu mikrobioty jelitowej
Zdrowie, co często podkreślają i lekarze i naukowcy, zaczyna się od jelit. Zdrowa mikrobiota jelitowa znacznie więc zmniejsza ryzyko zachorowania na poważne choroby, w tym nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego. W przypadku chorób istniejących – pozytywnie wpływa na organizm, przyspieszając leczenie i regenerację po chorobie. Jak dowodzą badania, u pacjentów, którzy spożywali codziennie filiżankę fasoli, zmiany obejmowały wzrost różnorodności pożytecznych bakterii (Faecalibacterium, Eubacterium i Bifidobacterium), a spadek tych niepożądanych.
„Obserwowanie zmiany w różnorodności mikrobiomu przy samej interwencji dietetycznej jest rzadkie, a to badanie podkreśla zdolność łatwo dostępnego pokarmu prebiotycznego do wywoływania takich zmian” — powiedziała dr Carrie Daniel-MacDougall. — „W ciągu ośmiu tygodni nastąpiła poprawa zdrowia jelit uczestników, co przełożyło się na wzrost liczby pożytecznych bakterii, które odstraszają te szkodliwe”.
Higiena stylu życia a problemy z jelitami
Otyłość, zła dieta albo problemy żołądkowo-jelitowe mogą powodować zaburzenia w mikrobiocie jelitowej u każdego człowieka. Osoby, które miały w swoim życiu epizod nowotworu jelit lub są w stanie choroby, zmiany w mikrobiocie mogą powodować stan zapalny, zmniejszając szanse na wyzdrowienie i przeżywalność po skończonej chorobie. Podobna sytuacja występuje w przypadku osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Sednem powrotu do zdrowia i jednym z jego filarów, jest troska o właściwą, zdrową dietę.
Pamiętajmy też, że jednorazowa zmiana przyniesie raczej mizerne skutki. Zmiana diety, to zmiana stylu życia. Jak podkreśla dr Carrie Daniel-MacDougall:
„Gdy uczestnicy przestali jeść fasolę, pozytywne efekty szybko zanikły, co podkreśla potrzebę edukowania pacjentów na temat utrzymywania zdrowych nawyków”.
Skąd magia w małej fasoli?
Magiczne działanie tych drobnych ziarenek opiera się na zawartości błonnika, aminokwasów i innych składników odżywczych, które wspomagają jelita. Regenerują one mikrobiotę jelit, wspomagając rozwój pożytecznych bakterii, wspierając zdrowie układu odpornościowego i regulując stany zapalne w organizmie. W jedzeniu strączków nie powinny nam przeszkodzić nawet ryzyko ewentualnych wzdęć, łatwo im zaradzić przez odpowiednią obróbkę termiczną produktu.
Źródło: MD Anderson Newsroom
Zobacz także:
Ta herbata szkodzi jak 100 papierosów. Polacy piją ją na potęgę
Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy
Ten owoc wpływa korzystnie na mózg. Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko groźnych chorób