Jest pyszny i ma dużo błonnika, lecz nie każdy może go jeść. Komu szkodzi popcorn?

Zajadamy go w czasie oglądania filmu w domu, czy w kinie. Jest pyszny, ale czy zdrowy? Choć ta filmowa przekąska zawiera wiele witamin i minerałów: witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, cynk, żelazo i wapń, ale jest też dobrym źródłem błonnika, niektórym osobom popcorn może po prostu zaszkodzić. Kto nie może go jeść?
Popcorn: Ile ma kalorii?
Popcorn, czyli prażona kukurydza to przekąska, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie filmowego seansu. W ziarnie kukurydzy znajduje się niewielka ilość wody, która w wyniku działania wysokiej temperatury paruje. Powstaje ciśnienie, które w pewnym momencie powoduje rozerwanie łupiny, po czym z wnętrza ziarna wydostaje się chrupiąca skrobiowa masa.
Wybór popcornu jest ogromny: w kinach czy na sklepowych półkach dostaniemy ten klasyczny, jak i z rozmaitymi dodatkami, które podbijają kaloryczność prażonej kukurydzy. Zarówno kaloryczność oraz wartości odżywcze prażonej kukurydzy zależą od jego rodzaju. Jeśli chodzi o popcorn przygotowany w domu bez użycia tłuszczu, jest on niskokaloryczny. Popcorn jest produktem o dużej objętości: szklanka prażonej kukurydzy waży tylko 8 g i zawiera ok. 30 kcal. Prażona kukurydza bez dodatków zawiera w 100 g ok 387 kcal. Dla porównania: popcorn z mikrofalówki z dodatkami w postaci tłuszczu i soli w 100 g może zawierać ok. 535 kcal.

Jaki jest najlepszy popcorn?
Jak się okazuje, w 100 g popcornu bez dodatków znajduje się ok. 13 g białka, 4,5 g tłuszczu oraz ok. 80 g węglowodanów. Popcorn ma w sobie wysoką ilość błonnika, ok. 14 g w 100 g produktu oraz pewną ilość polifenoli, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Popcorn posiada indeks glikemiczny (IG) równy 72.
Natomiast za zdrową przekąskę można uznać popcorn przygotowany w urządzeniu na gorące powietrze, bez dodatku tłuszczu lub w warunkach domowych z niewielkim dodatkiem wartościowego rodzaju tłuszczu np. oleju rzepakowego. Taka właśnie przekąska jest lepszym wyborem, niż popcorn kupiony z niezdrowymi dodatkami.
Polecamy: Emerytura wcześniej niż po 60-tce? Pomysł emerytur stażowych wróci w lipcu
Kto nie może jeść popcornu?
Niestety, tę pyszną przekąskę nie wszyscy mogą jeść. Niektórym prażona kukurydza może poważnie zaszkodzić. Popcorn nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na kukurydzę, a także chorujący na stany zapalne jelit.
Zbyt duże jedzenie popcornu może zaszkodzić, powodując wzdęcia i biegunki. Warto dodać, że popcorn jest produktem bezglutenowym i może być spożywany przez osoby chorujące na celiaklię.
Czytaj też:
Mięta nie tylko na wzdęcia. Kiedy warto po nią sięgać?
Gdy pojawiają się wzdęcia, nie idź do lekarza! Najpierw zrób to
Gdy pojawiają się wzdęcia, nie idź do lekarza! Najpierw zrób to





































