Nie ma zdrowszego mięsa. Jest wolne od antybiotyków

Coraz więcej Polaków przykłada uwagę do tego, co je. Częściej przyglądamy się składom produktów, zwracamy uwagę na ich jakość, a nawet pochodzenie. Nie inaczej jest z mięsem. Warto więc po tę wyjątkowo zdrową propozycję.
Polacy jedzą dużo mięsa. To nieodłączny element diety
Z badania SW Research wynika, że Polacy lubią i chcą jeść mięso. Ponad 57% konsumentów zadeklarowało, że najlepiej ich stosunek do spożywania mięsa opisuje twierdzenie: „Jem mięso jako stały element mojej diety”. Ten wariant wybrała większość osób badanych w przedziale wiekowym od 18 do 49 roku życia. Przeczytaj: Zdrowsze nawet od kurczaka! To mięso dostarcza tonę białka i żelaza, a tłuszczu ma tyle, co nic
39% respondentów wybrało odpowiedź: „Jem mięso, ale staram się ograniczać jego spożycie”. 4% ankietowanych zadeklarowało: „Wcale nie jem mięsa” i dotyczyło to wszystkich przedziałów wiekowych.
Najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Nic nie szokuje
Z badania wynika też, że Polacy najchętniej sięgają po drób. Ten rodzaj mięsa wskazało aż 91% społeczeństwa. Na drugim miejscu znalazła się wieprzowina wskazana przez 78% badanych, a podium zamknęła wołowina z wynikiem 53%. Przeczytaj: Ujawniono, skąd pochodzi mięso z Biedronki. Klienci nie mieli pojęcia

A czym Polacy kierują się przy zakupie mięsa?
– Kluczowe z punktu widzenia branży mięsnej pytanie dotyczyło czym kieruje się osoba badana przy dokonywaniu zakupu. W wymienionych motywacjach możemy wyróżnić triadę zakupową – cena, jakość (świeżość, wygląd) i termin przydatności, które są kluczowe przy wyborze produktów. Na ostatnim miejscu z wynikiem około 30% zostały wskazane promocje i co dość zaskakujące, skład produktu (brak dodatków, konserwantów) – skomentował Jacek Strzelecki, prezes Związku POLSKIE MIĘSO.
Najzdrowsze mięso. Powinno częściej gościć w naszej diecie
Najzdrowsze mięso to cielęcina, czyli mięso młodych cieląt, najczęściej w wieku od kilku tygodni do kilku miesięcy. Uznawana jest za towar luksusowy – ze względu na smak i delikatne mięso. Ma znacznie mniej tłuszczu niż wieprzowina czy wołowina i wyróżnia się sporą ilością białka. Przeczytaj: To najzdrowsze mięso wieprzowe. Ma mało kalorii i tłuszczu

Warto jednak pamiętać, by nie objadać się nią na kilogramy, ponieważ jak każde mięso może zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów jelita grubego. Jest jednak lekkostrawna i to o wiele lepszy wybór dla mięsożerców niż mięso innych zwierząt.




































