Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Pilny komunikat GIS. Salmonella w popularnym mięsie z Biedronki
Marta Uler
Marta Uler 13.06.2025 09:53

Pilny komunikat GIS. Salmonella w popularnym mięsie z Biedronki

mięso
GIS ostrzega: wykryto Salmonellę w mięsie z Biedronki Fot. Canva/Julia Filirovska/Pexels

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii polędwiczek z kurczaka wykryto obecność Salmonelli spp. Skażonego produktu nie należy spożywać. Jeśli jednak do tego dojdzie, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

  • Wykryto obecność bakterii Salmonella spp w partii polędwiczek z kurczaka sprzedawanych w Biedronce
     
  • Salmonelloza to zatrucie pokarmowe, przebiegające z gorączką, wymiotami i biegunką. U niektórych pacjentów prowadzi do groźniejszych powikłań
     
  • Nie należy spożywać mięsa objętego komunikatem

Salmonella w polędwiczkach

GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w jednej z pięciu badanych próbek mięsa na grill. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zatrucia, jednak istnieje możliwość przeniesienia bakterii na inne powierzchnie, dlatego zagrożenie jest realne. Na stronie GIS czytamy:

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Przeczytaj też: Pilne ostrzeżenie dla klientów Biedronki. Sanepid wycofuje skażony produkt

Takie paznokcie to powód do niepokoju. Mogą wskazywać na poważne choroby Niepozorne objawy, groźna choroba. Neurochirurg lek. med. Marek Zdeb tłumaczy, jak zaczyna się guz mózgu

Jak objawia się zakażenie Salmonellą?

Zakażenie bakterią Salmonella – czyli salmonelloza – to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj po spożyciu skażonej żywności, najczęściej surowego lub niedogotowanego mięsa, jaj czy mleka. Objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach od spożycia skażonego produktu, choć zwykle występują w ciągu 6–72 godzin.

Najczęstsze objawy salmonellozy to:

  • silne bóle brzucha i skurcze jelit,
  • biegunka (często wodnista, czasem z domieszką śluzu lub krwi),
  • nudności i wymioty,
  • gorączka (często powyżej 38°C),
  • dreszcze i ogólne osłabienie.

U większości zdrowych dorosłych objawy ustępują samoistnie po kilku dniach, jednak infekcja może być szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością – w ich przypadku może prowadzić do odwodnienia, a nawet uogólnionego zakażenia organizmu (sepsy).

W przypadku podejrzenia salmonellozy należy:

  • zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu (pić wodę, elektrolity),
     
  • unikać leków hamujących biegunkę bez konsultacji z lekarzem,
     
  • skonsultować się z lekarzem, szczególnie gdy objawy są silne, utrzymują się dłużej niż 2–3 dni lub dotyczą osób z grup ryzyka.

Zakażenie Salmonellą nie zawsze kończy się na jednorazowym zatruciu – w niektórych przypadkach możliwe są powikłania, takie jak zapalenie stawów czy infekcje układu moczowego, dlatego objawów nie należy bagatelizować.

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców - podaje GIS.

Przeczytaj też: Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić

O jaki produkt chodzi w komunikacie GIS?

Skażone mięso to polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela sprzedawane w sklepach Biedronka. Dokładnie chodzi o tę partię:

  • Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g
  • Numer partii: 2271007009
  • Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
  • Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4,
  • 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Masz w domu ten produkt? Nie spożywaj go.

Przeczytaj też: Polacy kupują to mięso kilogramami. Na grillu zmienia się w truciznę

Źródła: gov.pl/web/gis, mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329, medlineplus.gov/salmonellainfections.html, mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-bakteryjne/165083,salmonella-objawy-leczenie-zapobieganie-zatruciu

Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować
śliwki
Źródła antyoksydantów - owoce
Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach
Czytaj dalej
Alzheimer daje subtelne znaki. Jeden z nich pojawia się podczas gotowania
rozbite jajko
rozbite jajko Fot. Shutterstock / New Africa
Choroba Alzheimera to postępująca choroba zwyrodnieniowa mózgu, która niszczy pamięć, zdolność logicznego myślenia i codzienne funkcjonowanie. Objawem utożsamianym z chorobą jest zapominanie, ale pierwsze symptomy choroby bywają inne – mogą pojawić się np. w trakcie gotowania.Na chorobę Alzheimera cierpi prawie 400 tys. PolakówTypowym objawem choroby Alzheimera jest zapominanieNiektóre wczesne objawy Alzheimera można zauważyć w kuchni
Czytaj dalej