Potrzebujesz tego składnika, ale w nadmiarze podrażnia jelita. Psychodietetyk ostrzega
Często wzdęcia są objawem, który sugeruje nadmierną ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co w efekcie powoduje dyskomfort i ucisk w jamie brzusznej. Wiele produktów spożywczych szczególnie w obfitych ilościach może być odpowiedzialnych za podrażnianie jelit, czy wzdęcia. Jednak jaki szczególny produkt w nadmiarze może się do tego przyczyniać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Katarzyną Sobolewską.
Błonnik – nadmiar może być szkodliwy
Błonnik jest niezwykle ważnym elementem w naszej diecie. Dlatego spożywanie go w odpowiednich ilościach jest niezbędne, aby zachować zdrowy rytm żywieniowy. Niska podaż błonnika może powodować zaparcia. Jednak spożywany w nadmiarze może prowadzić do nieprzyjemności związanych ze wzdęciami, czy układem pokarmowym. Dlatego ważna jest optymalna ilość spożywanego błonnika w naszej diecie oraz odpowiednie nawodnienie. Jeżeli nie zapewnimy sobie odpowiedniego nawodnienia, błonnik nie wchłonie prawidłowej ilości wody, co może prowadzić do jego zalegania w jelitach, powodując tym samym uciążliwe objawy.
- Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik, na samym początku jelita muszą się do niego przyzwyczaić i będą reagować wzdęciami. Jeśli więc chcemy wprowadzić do jadłospisu produkty o większej zawartości błonnika, musimy wdrażać je powoli. Nie rzucajmy się na głęboką wodę i nie zmieniajmy radykalnie diety z dnia na dzień. Żyjemy w czasach, gdzie króluje żywność przetworzona i fast foody o znikomej zawartości błonnika. Produkty z białej mąki także zawierają jego śladowe ilości. Jeśli chcemy przejść na produkty pełnoziarniste, róbmy to powoli i stopniowo. Świeże warzywa i owoce także cechują się dużą zawartością błonnika i na początku będą przez nas ciężej trawione. – powiedział psychodietetyk Katarzyna Sobolewska.
Przyczyny wzdęć
Przesadzona ilość błonnika w diecie może nieść za sobą skutki powodujące dyskomfort. Jednak nie tylko on jest przyczyną występujących wzdęć. Źródłem chwilowych wzdęć zazwyczaj jest nieprawidłowe spożywanie posiłków, dieta, czy układ pokarmowy. Jednak wzdęcia, które utrzymują się dłuższy czas, mogą świadczyć o poważnych chorobach. Dodatkowo te czynniki również mogą być odpowiedzialne za powstawanie wzdęć:
- jedzenie w pośpiechu,
- rozmawianie podczas jedzenia,
- produkty wzdymające (np. kapusta, brukselka, rośliny strączkowe),
- choroby układu pokarmowego.
- Przede wszystkim zbyt szybkie spożywanie posiłków oraz rozmawianie podczas jedzenia. Powoduje to, że wraz z pokarmem pobieramy zbyt dużą ilość powietrza, które kumuluje się w naszej jamie brzusznej. Warto więc skupić się na posiłku, a nie na rozmowie, starając się przeżuwać powoli małe kęsy jedzenia – powiedział psychodietetyk Katarzyna Sobolewska.
Postępowanie we wzdęciach
Jeżeli wzdęcia są nawracającym problemem lub utrzymują się przez dłuższy okres czasu należy udać do lekarza. Zleci on odpowiednie badania, które pozwolą odnaleźć przyczynę, wdrąży ewentualne leczenie i dietę oraz w razie potrzeby poszerzy diagnostykę. Podłożem uciążliwych dolegliwości związanych z układem pokarmowym i wzdęciami może być jakaś choroba, dlatego nie warto bagatelizować tej dolegliwości. Dodatkowym aspektem, który pozwoli ograniczyć wzdęcia jeżeli ich przyczyną nie jest stan chorobowy, to zdrowy i zrównoważony styl życia, odpowiednia dieta, wyłączenie produktów, które powodują wzdęcia, aktywność fizyczna oraz unikanie stresu.
- Pamiętajmy, że nasz organizm lubi aktywność fizyczną i dzięki niej o wiele lepiej się czujemy. Ruch wzmaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie. Warto więc zadbać o aktywność – powiedział psychodietetyk Katarzyna Sobolewska.
Zobacz też:
Początkowe objawy Alzheimera. Widać je nawet na twarzy i w zachowaniu
Te 3 rzeczy prowadzą do demencji. Nowe wyniki badań
Pierwsze objawy demencji u młodych. Nie tylko problem z pamięcią