Taka cebula jest toksyczna. Pod żadnym pozorem jej nie jedz!

Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.
Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie.
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula to nie tylko popularne warzywo, ale także cenne źródło składników korzystnych dla zdrowia. Zawiera kwercetynę, która działa antyoksydacyjnie, wspomaga układ krążenia i może pomagać w leczeniu cukrzycy. Dzięki tym właściwościom cebula jest składnikiem wielu suplementów diety, które wpływają na kondycję skóry, włosów i wzroku. Przeczytaj: Może chronić przed rakiem żołądka i obniżać ryzyko zawału. Odkryj na nowo to polskie warzywo
Czerwona cebula zawiera cyjanidynę, która nadaje jej kolor i działa przeciwzapalnie. Znajdziemy w niej także kemferol – związek o właściwościach antybakteryjnych i przeciwnowotworowych. Dzięki tym składnikom cebultena może wspierać odporność i pomagać w profilaktyce chorób serca oraz nowotworów [1].
Czy można jeść kiełkującą cebulę?
Odpowiedź brzmi: to zależy. Jeśli cebula wygląda zdrowo, a jej miąższ jest jędrny i nie ma oznak pleśni czy gnicia, nawet kiełkującą cebulę można wykorzystać w kuchni. Pojawienie się zielonych części na cebuli świadczy po prostu o tym, że warunki sprzyjały jej wzrostowi. Taka cebula nie zaszkodzi zdrowiu, ale może mieć już nieco bardziej cierpki smak.
Jednak jeśli kiełkująca cebula jest miękka, wydziela nieprzyjemny zapach lub ma przebarwienia na łuskach, lepiej jej nie jeść. Takie zmiany świadczą o tym, że warzywo zaczęło się psuć i może powodować poważne dolegliwości. Przeczytaj: Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób

Taka cebula jest niebezpieczna
Zauważalne gołym okiem ślady pleśni na cebuli świadczą o tym, że warzywo może zawierać mykotoksyny – wtórne metabolity grzybów odpowiedzialnych za psucie żywności, takich jak gatunki Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Alternaria [2].
Do jedzenia nie nadaje się też cebula, która pod łuskami jest śliska, mokra lub wydziela silny, nieprzyjemny zapach. Należy unikać również cebuli zgniecionej lub o ciemnych plamach, ponieważ może to świadczyć o rozwoju bakterii.
Spożycie zepsutej cebuli może prowadzić do zatrucia, którego objawy zależą od rodzaju mykotoksyn i ilości zjedzonej, skażonej żywności. W przypadku ostrego zatrucia mogą wystąpić następujące objawy:
• nudności, wymioty, biegunka,
• bóle brzucha, wzdęcia,
• osłabienie, bóle głowy,
• gorączka i dreszcze,
• zaburzenia neurologiczne (zawroty głowy, drżenie rąk).
W przypadku regularnego spożywania zepsutej żywności skażonej mykotoksynami może wystąpić przewlekłe zatrucie, którego objawy to m.in.:
• osłabiona odporność, częste infekcje,
• problemy z wątrobą i nerkami,
• zaburzenia hormonalne i rozrodcze,
• uszkodzenie układu nerwowego (osłabienie, problemy z pamięcią).
Przeczytaj: Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić

Jak przechowywać cebulę?
Aby cebula jak najdłużej zachowała świeżość, warto przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Najlepszym miejscem jest suche, chłodne i dobrze wentylowane pomieszczenie – idealnie sprawdzi się spiżarnia lub szafka kuchenna z dala od wilgoci. Przeczytaj: Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny
Cebuli nie należy trzymać w lodówce, ponieważ w niskiej temperaturze szybciej zaczyna kiełkować. Warto również unikać przechowywania jej w plastikowych woreczkach, które zatrzymują wilgoć i sprzyjają gniciu. Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie cebuli w przewiewnych koszach lub papierowych torbach.

[1] Magdalena Ulanowska, Beata Olas. Fitozwiązki - ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika. Tom 70 nr 1 (2021). DOI: https://doi.org/10.36921/kos.2021_2721.
[2] Bulent Kabak, Alan D W Dobson, Işil Var. Strategies to prevent mycotoxin contamination of food and animal feed: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(8):593-619. doi: 10.1080/10408390500436185.





































