Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego nie pij w czasie upałów. Odwadnia i może doprowadzić do udaru
Alina Gałka
Alina Gałka 03.07.2025 11:04

Tego nie pij w czasie upałów. Odwadnia i może doprowadzić do udaru

Nie pij tego w upał
Tych napojów absolutnie nie pij w gorące dni. Fot. Timur Weber/Pexels

Podczas letnich upałów organizm domaga się nawodnienia i trzeba mu je zapewnić. Solidna dawka płynów wspiera naturalną termoregulację organizmu i prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Jednak nie każdy napój sprawdzi się w tej roli. Picie niektórych może przynieść odwrotne efekty.

  • Nawet „lekkie” napoje alkoholowe odwadniają organizm
     
  • Słodzone napoje mogą pogarszać samopoczucie w upały
     
  • W gorące dni najlepiej pić wodę i naturalne napary

Najgorszy wybór na upały

Zimne piwo, kieliszek schłodzonego wina, letni drink z palemką – chociaż picie letnich napojów alkoholowych może być przyjemne, nigdy nie jest zdrowe, a w upały może być nawet niebezpieczne.

Alkohol działa moczopędnie, czyli przyspiesza wydalanie wody z organizmu, tym samym zachęcając do sięgnięcia po kolejną porcję. Jednocześnie alkohol zaburza naturalną zdolność organizmu do regulacji temperatury, co istotnie podnosi ryzyko udaru cieplnego.

Pijąc napoje alkoholowe, obciążamy układ krążenia, co w czasie upałów może mieć tragiczne konsekwencje. I choć wakacyjna atmosfera sprzyja rozluźnieniu, postaraj się unikać alkoholu, zwłaszcza w gorące dni i podczas wypoczynku nad wodą.

5 chorób, które zaostrzają się w trakcie upałów – zwiększają ryzyko zawału i udaru Nadchodzą piekielne upały! RCB ostrzega przed udarami

Słodka pułapka

Chociaż wszechobecne reklamy zachęcają do ich picia, słodkie napoje gazowane wcale nie są dobrym wyborem na upał. Pełne cukru, a niekiedy również kofeiny, dodatkowo obciążają organizm i utrudniają walkę z wysoką temperaturą otoczenia. Nagłe skoki poziomu cukru mogą doprowadzić do zwiększenia uczucia zmęczenia, jeszcze mocniej osłabiając koncentrację.

Mrożone, kolorowe napoje z automatów i mleczne shaki? Też się nie sprawdzą. To prawdziwe kaloryczne bomby, które zamiast nawadniać, obciążają układ pokarmowy. Przeczytaj też: 5 sygnałów, że jesz za dużo cukru

mrożona kawa Fot. neung_pongsak/Getty Images.jpg
Mrożone napoje o wysokiej zawartości cukru mogą potęgować uczucie wyczerpania. Fot. neung_pongsak/Getty Images

Co pić w letni skwar?

Najlepszy sposób na orzeźwienie latem? Woda! Najlepiej niegazowana. Możesz wzbogacić jej smak listkami mięty, sokiem z cytryny lub kawałkami ulubionych owoców. W nawadnianiu organizmu świetnie sprawdzą się też przestudzone napary ziołowe np. z rumianku lub mięty.

szklanka wody z owocami Fot. Kindel Media/Pexels.jpg
W gorące dni najlepiej pić… wodę! Fot. Kindel Media/Pexels

Jeśli w czasie upałów dokucza ci spadek apetytu, możesz zastąpić zwykłe śniadanie odżywczym smoothie. Zmiksowane sezonowe owoce i warzywa dostarczą nie tylko nawodnienia, ale też niezbędnych składników odżywczych. Przeczytaj: Pij regularnie, a boczki same znikną. Smoothie z jarmużem przygotujesz w 5 minut

Źródła: pacjenci.pl, onet.pl
 

Dwa litry dziennie okazują się mitem. Wreszcie wiadomo, ile trzeba pić wody
szklanka wody
2 litry wody dziennie to mit
Dla naszego zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego, bardzo ważne jest właściwe nawodnienie. Od lat powtarza się, że należy wypijać dwa litry wody dziennie. W świetle najnowszych badań okazuje się jednak, że to nie jest do końca prawda.Wystarczy chwile się nad tym zastanowić. Czy drobna kobieta, która waży 45 kg i rosły mężczyzna o masie ponad dwukrotnie większej mieliby rzeczywiście wypijać tyle samo wody?Skutki odwodnienia są bardzo poważneJuż wiadomo, ile trzeba pić wody2 litry dziennie – to nie jest już norma
Czytaj dalej
Zmniejsz ryzyko udaru, zawału i cukrzycy. Jedz to 4-5 razy w tygodniu
Chronią mózg i serce
Jedz je kilka razy w tygodniu
Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition” wskazuje, że regularne spożywanie borówek może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu i zawału serca. Korzyści obejmują także profilaktykę cukrzycy typu 2 i poprawę funkcji poznawczych u osób starszych. Co stoi za tymi właściwościami? Kluczową rolę odgrywają naturalne związki roślinne – antocyjany – zawarte właśnie w borówkach.Borówki są źródłem antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne Badania potwierdzają skuteczność borówek w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy Borówki wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego Prozdrowotne właściwości wykazują pełne owoce 
Czytaj dalej