To jedna z najzdrowszych przypraw. Ma zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi
Tę przyprawę dodajemy do wielu potraw, kanapek czy sałatek. Oregano jest nie tylko popularną przyprawą, ale również obowiązkowym elementem domowej apteczki. W medycynie ludowej oregano ceniono za działanie lecznicze. W jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, by zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania. Jakie jeszcze właściwości posiada?
Oregano nazywane jest dzikim majerankiem
Oregano nazywane jest dzikim majerankiem. Pochodzi z Europy Południowej. Rośnie też w Azji, Ameryce Północnej oraz Afryce. Oregano można spotkać też rosnące na dziko na terenach Polski. Oregano uchodzi za jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych przypraw, które wykorzystujemy do wielu dań, sałatek czy pizzy.
Oregano jest świetnym źródłem błonnika i witamin A, E, C i K. Witamina A pomaga utrzymać układ odpornościowy oraz wspomaga zdrowie wzroku. Witamina C i E działają antyoksydacyjnie, chroniąc komórki. Witamina K pomaga z kolei w krzepnięciu krwi. Oregano zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i witaminy B6. Te składniki odżywcze pomagają w tworzeniu bloków budulcowych DNA i RNA, zapobieganiu anemii i optymalnym funkcjonowanie mózgu.
Oregano w medycynie naturalnej cieszy się ogromnym uznaniem. Stosowane jest jako środek bardzo dobrze działający na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga, gdy boli nas brzuch, mamy niestrawność, biegunkę, zapalenie żołądka czy wzdęcia.
Cztery popularne imiona, na które rodzice muszą uważać. Ich znaczenie może się nie podobać Ten popularny lek może zwiększać ryzyko demencji. Nowe wnioski badaczy
Oregano wykorzystuje się w leczeniu infekcji
Oregano, czyli lebiodka pospolita wykorzystywane jest również w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Pomaga w nieżytach górnych dróg oddechowych, ale tez przy kaszlu czy utrudnionym odkrztuszaniu. Może też wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Oregano zawiera też potas, mangan i miedź. Posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki. Zawiera luteinę, kryptoksantynę i zeaksantynę. Liście i kwiaty są dość łagodnymi stymulantami, które zwiększają przepływ żółci z woreczka żółciowego do jelit, a także wspomagają trawienie i zapobiegają powstawaniu gazów.
Według badań oregano ma zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Jak mówią lekarze, regularne spożywanie oregano może zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca. Ziele lebiodki wykorzystywane jest jako lek łagodnie moczopędny.
Wypróbuj napar z oregano
W naszej kuchni oregano wykorzystujemy do wielu dań, sałatek, ryb czy kanapek. Jednak wartym uwagi jest olejek z oregano. Stosowany zewnętrznie może pomóc w leczeniu ran oraz infekcji skórnych oraz łagodzi objawy ugryzienia owadów. Spożywany po rozcieńczeniu może hamować biegunkę, wzdęcia, nieżyt żołądka czy jelit. Działa przeciwwirusowo, uspakajająco i przeciwbakteryjnie. Lekarze polecają go też przy przeziębieniach, ponieważ działa wykrztuśnie i zwalcza infekcje.
Warty uwagi jest też napar z oregano, który można przygotować zalewając szklanką wrzątku dwie łyżeczki świeżych liści lub jedną łyżeczkę suszonego oregano. Po 15 minutach taki napar jest gotowy do spożycia. Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Korzystnie wpływa też na trawienie, sprawność umysłową oraz odporność organizmu.
Czytaj też:
Znakomicie smakuje i zdrowie ratuje! Zdecydowanie warto mieć go w swojej kuchni i łazience
W popularnych przyprawach wykryto salmonellę! GIS alarmuje Polaków
Każdy Polak ma w kuchni tę przyprawę. Nie wiemy jednak, że to potężny lek