Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, hamuje starzenie i działa przeciwnowotworowo
Alina Gałka
Alina Gałka 17.06.2025 19:00

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, hamuje starzenie i działa przeciwnowotworowo

Niedoceniana skarbnica zdrowia
Śródziemnomorska roślina cenna w profilaktyce nowotworów i cukrzycy. Fot. Juan Moyano/Canva

Jego ciemne strączki wyglądem przypominają fasolkę, ale smak przywodzi na myśl… kakao! Karob, z którego robi się mączkę chleba świętojańskiego, to naturalny składnik o ogromnym, choć w Polsce wciąż niewykorzystanym potencjale prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina może wspomagać walkę z cukrzycą, hamować procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.

  • Karob to naturalny składnik o silnym działaniu przeciwutleniającym, który wspiera prewencję raka i spowalnia procesy starzenia
     
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika karob reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2
     
  • Jest bezpieczną alternatywą dla kakao – nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jego naturalna słodycz ogranicza potrzebę dosładzania
     
  • Mączka chleba świętojańskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni m.in. jako zdrowy zamiennik czekolady

Wiecznie zielone drzewo karobowe

Karob (szarańczyn strąkowy) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Drzewo karobowe (Ceratonia siliqua) może osiągać nawet 15 metrów wysokości i żyć ponad 200 lat. Jego owocami są długie, twarde strąki nazywane chlebem świętojańskim, zawierające jadalny miąższ i nasiona.

Drzewa karobowe są wyjątkowo odporne na suszę i nie wymagają intensywnej uprawy. Strąki są zbierane, suszone, a następnie przetwarzane na proszek, który stanowi podstawę mączki chleba świętojańskiego.

karob Fot. bokeh105/Getty Images.jpg
Owoce chleba świętojańskiego są suszone i mielone na proszek. Fot. bokeh105/Getty Images
Wobec tej choroby jesteśmy bezbronni. Dr n. med. Paweł Grzesiowski: "to cichy, ale bardzo zaraźliwy zabójca" Nowe możliwości w leczeniu raka płuca

Właściwości mączki chleba świętojańskiego

Karob jest bogaty w błonnik pokarmowy (nawet do 50%) oraz naturalne przeciwutleniacze. Dzięki nim wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym i starzeniem.

Badania wskazują również na działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w kontekście prewencji raka jelita grubego. W eksperymentach laboratoryjnych ekstrakty z liści karobu skutecznie hamowały wzrost komórek rakowych.

Karob wspiera też walkę z cukrzycą typu 2 — dzięki wysokiej zawartości błonnika spowalnia wchłanianie glukozy, co ogranicza skoki poziomu cukru we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. 

Mączka chleba świętojańskiego zawiera cenne mikro- i makroelementy, takie jak wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, a także witaminy A, B2, B3 i D, które wspierają funkcje odpornościowe, krwiotwórcze, metaboliczne i kostne. 

Wykorzystanie karobu w kuchni

W kuchni mączka chleba świętojańskiego znajduje wiele zastosowań – zarówno jako zamiennik kakao, jak i naturalny zagęstnik i stabilizator (oznaczany jako E410). Doskonale komponuje się w wypiekach, napojach, jogurtach, deserach i lodach. Choć w Polsce karob wciąż dostępny jest głównie w sklepach z żywnością ekologiczną, w krajach śródziemnomorskich to podstawowy składnik słodyczy.

babeczki z mączką chleba świętojańskiego Fot. foodphotographer.puglia/Canva.jpg
Na południu Europy mączka chleba świętojańskiego jest chętnie wykorzystywana w słodyczach i deserach. Fot. foodphotographer.puglia/Canva

Mączka chleba świętojańskiego rozpuszcza się najlepiej w gorącej wodzie lub mleku i tworzy gładką, aksamitną konsystencję. Jej naturalna słodycz sprawia, że nie wymaga dodatku cukru. Karob w połączeniu z innymi substancjami żelującymi (np. agar, karagen) tworzy stabilne i elastyczne żele, dzięki czemu można go wykorzystywać także w kuchni roślinnej. Przeczytaj też: 5 sygnałów, że jesz za dużo cukru

W przyszłości karob może zyskać jeszcze większe znaczenie jako alternatywa dla kakao, którego ceny rosną, a uprawy stają się coraz trudniejsze. W odróżnieniu od kakao karob rośnie również „dziko”, ma niskie wymagania glebowe i jest bardziej odporny na zmiany klimatyczne. To surowiec o ogromnym potencjale — zarówno kulinarnym, jak i zdrowotnym.

 

Źródło: 
Klobukowski, F., Smiechowska, M., & Skotnicka, M. (2018). Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 18(2).
 

Myślał, że coś wpadło mu do oka. Zmarł niespodziewanie po kilku tygodniach. To był półpasiec
senior na rybach z wnukiem
wędkarz, półpasiec Fot. Shutterstock / Monkey Business Images
Paweł myślał, że to tylko coś wpadło mu do oka. Zlekceważył opuchliznę powieki i wysypkę na czole. Niestety, dwa miesiące później zmarł. Nie podejrzewał, że niewinny objaw okaże się początkiem śmiertelnej choroby – półpaśca. – Zbagatelizowaliśmy oboje tę chorobę. I zostałam sama – mówi  jego żona.W okolicach oczu 74-letniego Pawła pojawiła się opuchlizna i wysypkaLekarz zdiagnozował u niego półpaśca ocznegoPo dwóch miesiącach mężczyzna zmarł w wyniku powikłańNa półpaśca jest refundowana szczepionka, ale niewiele osób o tym wie
Czytaj dalej
To najbardziej zabójczy nowotwór w Polsce. Lekarz wyjaśnia, dlaczego
Najbardziej zabójczy rak
Lekarz o nowotworze
Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce każdego roku wykrywa się ponad 160 tys. nowych zachorowań na nowotwory złośliwe. 23 tys. z tych diagnoz dotyczy raka płuca, a podobna ilość chorych z tego powodu umiera. O tej podstępnej chorobie, czynnikach ryzyka i leczeniu raka płuca opowiedział lekarz Błażej Przybysławski.Rak płuca to najczęstszy nowotwór złośliwy w Polsce i główna przyczyna zgonów onkologicznych Objawy pojawiają się zwykle zbyt późno, dlatego tak ważna jest profilaktyka i wczesne badania Bezpłatna niskodawkowa tomografia komputerowa może zmniejszyć śmiertelność o 26% w grupie ryzyka Nowoczesne metody leczenia, w tym immunoterapia i terapie celowane, znacząco wydłużają życie pacjentów
Czytaj dalej