Zyskuje na popularności w naszym kraju. W mig wymiata toksyny z organizmu
Doskonale wiemy, że warzywa i owoce są nieocenione w naszej codziennej diecie. Wybór jest ogromny, jednak niektóre szczególnie warto włączyć do jadłospisu. Ten wyjątkowy owoc jeszcze do niedawna był znany tylko mieszkańcom Australii, jednak dziś zdobywa popularność na całym świecie – również w Polsce. Co to za owoc i jakie ma właściwości? Sprawdźmy.
Caviar lime ma miąższ, który przywodzi na myśl przypominające kawior kuleczki. Zachwyca nie tylko świeżym, cytrusowym smakiem i zapachem, ale też egzotycznym wyglądem. Dlaczego warto go jeść?
Caviar lime – cytrusowa perła
Caviar lime zwany jest owocowym kawiorem lub cytrusową perłą. To podłużny owoc o intensywnym zielonym kolorze, który ma miąższ, składający się z okrągłych, wypełnionych sokiem pęcherzyków. Niektórym przypomina ikrę jesiotrów, a innym pęcherzyki granatu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw słodkich oraz słonych. Jak sama nazwa wskazuje, w smaku łudząco przypomina limonkę.
To nietypowy objaw autyzmu. Psychologowie zwracają uwagę na sposób poruszania się Wiatr i mróz nie służą włosom. 5 praktycznych porad, jak dbać o włosy zimąCaviar lime – właściwości owocu i wartości odżywcze
Owoc ten, jak to bywa w przypadku cytrusów, może pochwalić się wysoką zawartością cennych składników odżywczych, a przede wszystkim witaminy C, która aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawień dziąseł.
Pochwalić może się też wysokim stężeniem kwasu askorbinowego, który sprawia, że ma silne właściwości przeciwutleniające. W ten sposób wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i zapobiegając rozwojowi schorzeń układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Nie brakuje w nim też flawonoidów, które wykazują podobne działanie.
Caviar lime – jaki ma wpływ na nasz ogranizm?
Na tym jednak nie koniec. Caviar lime pełny jest pektyn pełniących rolę błonnika pokarmowego, więc zapewnia uczucie sytości. Zawiera też dużo fosforu, wapnia, potasu i magnezu i jest świetną przekąską dla osób na diecie redukcyjnej, bo ma niewiele kalorii.
Ponadto, obniżają poziom cukru oraz "złego" cholesterolu LDL i pomagają w usuwaniu organizmu szkodliwych toksyn i metali ciężkich z organizmu. Posiada też posiada silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu skutecznie zobojętnia nadmiar kwasów.
Zobacz też:
Jak często zmieniać majtki? Ginekolożka wskazała, że ten błąd popełnia ogrom osób
Raka przełyku łatwo pomylić z inną chorobą. Objawy występują dość późno