Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Pasożyty uwielbiają tę cześć kurczaka. Jeśli chcesz zachować zdrowie, nigdy jej nie jedz
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 01.08.2024 09:57

Pasożyty uwielbiają tę cześć kurczaka. Jeśli chcesz zachować zdrowie, nigdy jej nie jedz

Kurczak, mięso z kurczaka
Fot. Freepic

Polacy chętnie jedzą kurczaka i można pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Statystyczny Polak je blisko 30 kg rocznie tego produktu. Kurczak poza wartościami odżywczymi, jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.

Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części kurczaka powinny znaleźć się na naszych talerzach, gdyż gromadzą się na nich pasożyty. O jakich częściach mowa?

Tych trzech części kurczaka nie powinniśmy jeść

W zrównoważonej diecie poza dużą ilością warzyw i owoców bardzo ważnym elementem jest mięso. Może ono dostarczyć do naszego organizmu wysokowartościowego białka, w tym oczywiście niezbędnych aminokwasów egzogennych. Mięso jest też źródłem cennych składników mineralnych. Mięso z kurczaka, zwłaszcza jego piersi stanowią doskonałe źródło białka. Gotowana pierś kurczaka jest cenionym wyborem zarówno dla osób dążących do utraty wagi, jak i tych, które są w trakcie rekonwalescencji.

Warto jednak wiedzieć, że są trzy części kurczaka, które powinniśmy wykluczyć z naszego menu. Wszystko przez to, że mogą zawierać pasożyty, które nawet nie wyeliminuje obróbka termiczna. Dlatego koniecznie trzeba ich unikać. Na surowym mięsie rozwijają drobnoustroje i nie tylko. Mogą znajdować się tam również pasożyty, ich jaja czy larwy, stanowiące ryzyko dla zdrowia człowieka.

48677.jpg
Fot. Freepic

 

Higiena jest bardzo ważna

Przechowując surowego kurczaka w lodówce, w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza, pozwoli na utrzymanie jego świeżości przez ok. dwie doby. Z kolei w zamrażarce, w temperaturze -18 stopni Celsjusza, mięso może być przechowywane przez cały rok.

Poza odpowiednią obróbką termiczną tego mięsa, higiena podczas obchodzenia się z tym mięsem jest bardzo ważna. Trzeba unikać przenoszenia drobnoustrojów na inne powierzchnie, by uniknąć dość poważnych konsekwencji zdrowotnych.

 

Te trzy części kurczaka nie nadają się do jedzenia

Trzeba wiedzieć, że trzy części kurczaka nie nadają się do jedzenia ze względu na potencjalną obecność pasożytów. O których częściach mowa? Jak się okazuje, głowa kurczaka może gromadzić niebezpieczne substancje. Pasożyty kryją się też w płucach oraz ogonie. Dlatego warto skupić się na bezpiecznych częściach kurczaka, takich jak piersi czy udka.

Piersi z kurczaka zawierają 20.85 g białka na 100g. Średniej wielkości pierś z kurczaka (205 g) zawiera ok. 42.7 g białka. Warto też dodać, że pierś kurczaka uchodzi za najzdrowszy kawałek tego mięsa. Charakteryzuje ją bowiem niska zawartość tłuszczu oraz wysoka zawartość białka. Mięso jest więc nie tylko pożywne, ale też delikatne oraz lekkostrawne. Warto sięgać po nie, gdy jesteśmy na diecie lekkostrawnej czy też odchudzającej. Pierś z kurczaka jest również bogata w witaminy z grupy B oraz selen.

Czytaj też:

Mięso chorych kurczaków w znanej sieci supermarketów. Szokujące wyniki śledztwa

Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny

Superbakterie w kurczakach z Lidla. To cierpienie zwierząt i zagrożenie dla naszego zdrowia