Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ten owoc jest jak lekarstwo na serce. Wystarczy garść dziennie, by odczuć efekty
Daria  Siemion
Daria Siemion 15.03.2024 11:36

Ten owoc jest jak lekarstwo na serce. Wystarczy garść dziennie, by odczuć efekty

Kobiece dłonie trzymające garść żurawiny
Fot. Pexels / Katrin Bolovtsova

Naukowcy udowodnili, że pomaga na wiele schorzeń, w tym na choroby układu krążenia, kamicę i infekcje. Żurawina to owoc, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do owsianki, jak i do wypieków. Można też zrobić z niej koktajl albo sok. To bogate źródło witamin i minerałów. Jak działa i ile jej jeść, by odczuć pozytywne działanie?

Z tego tekstu dowiesz się, jakie są właściwości prozdrowotne żurawiny, w jakiej postaci jest najlepsza i jak wpływa na serce.

Substancje prozdrowotne w żurawinie

Żurawina to malutki owoc bogaty w witaminę C, która wspiera odporność. Oprócz tego w składzie żurawiny znajdziemy witaminę A – niezbędną dla dobrego wzroku oraz zapobiegającą miażdżycy witaminę E.

Znajduje się w niej także wiele makro i mikroelementów, jak luteina, beta-karoten, potas, sód czy selen – substancje te wspierają pracę serca, poprawiają wygląd skóry, mają działanie odmładzające.

Owoce żurawiny są też źródłem polifenoli, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów – są to związki o potężnym potencjale antyoksydacyjnym, czyli zapobiegającym namnażaniu wolnych rodników.

W żurawinie znajdują się również antocyjany i proantocyjanidyny – związki o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i zbawiennym działaniu na układ moczony. Co ważne, zawierają je nie tylko świeże owoce, ale również suszone.

pexels-kristina-paukshtite-139917 (1).jpg
Żurawina zawiera wiele substancji o dobroczynnym działaniu Fot. Pexels / Kristina Paukshtite

Choroby, na które pomaga żurawina

Lista chorób, na które pomaga żurawina, jest długa. Roślina ta wpływa głównie na układ moczowy, działając moczopędnie, pomagając przy stanach zapalnych i infekcjach. Jest też znana z łagodzenia objawów przeziębienia i grypy.

Właściwości lecznicze żurawiny:

  • zapobieganie infekcjom dróg moczowych,
    ograniczenie tworzenia złogów w nerkach (kamieni i piasku),
  • zmniejszanie stanów zapalnych,
  • hamowanie rozwoju raka,
  • odkażanie jamy ustnej,
  • odkażanie układu moczowego.

Z uwagi na wspomniane działanie żurawinę można wykorzystać w leczeniu i łagodzeniu objawów wielu chorób. Niedawno odkryto też, że żurawina ma bardzo dobre działanie na serce i może nawet pomóc w zapobieganiu zawałom.

Choroby, na które pomaga żurawina:

  • przeziębienie,
  • grypa,
  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • infekcje dróg moczowych,
  • wrzody żołądka,
  • choroby układu krążenia,
  • miażdżyca,
  • kamica nerkowa.

Zobacz też: Jak wykorzystać w kuchni żurawinę?

Wpływ żurawiny na serce

Badania dotyczące wpływu żurawiny na serce przeprowadzili niedawno brytyjscy naukowcy. Badacze z King’s College w Londynie wykazali, że żurawina rozszerza tętnice, a stosowana przez miesiąc, daje trwałe efekty.

– Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawin wskazuje na znaczenie tych owoców w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym – tłumaczy autorka badań, dr Ana Rodriguez-Mateos.

Ekspertka dodaje, że poprawa następowała po spożyciu ilości żurawiny, którą można jeść codziennie (100 g, czyli jedna garść, ok. 300 kcal). – Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem – zaznacza badaczka.

Dieta bogata w żurawinę – przeciwskazania

Niestety istnieją przeciwwskazania do spożywania żurawiny. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz osoby chore na cukrzycę – zwłaszcza w przypadku stosowania żurawiny suszonej, która może być dodatkowo słodzona.

Chociaż żurawina jest stosunkowo bezpiecznym owocem, u niektórych osób może wywoływać działanie niepożądane. Zaliczają się do nich pacjenci stosujący leki przeciwzakrzepowe – owoc może nasilać ich działanie, obniżając krzepliwość krwi.

Żurawina jest też źródłem szczawianów, dlatego w przypadku kamicy szczawianowej, wprowadzenie jej w dużych ilościach do diety, należy skonsultować z lekarzem. Owoc nie jest też wskazany przy niedoborach wapnia, ponieważ może wypłukiwać go z organizmu.

Źródło: King’s College w Londynie 

Zobacz też:

Refluks - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

Prof. Andrzej Fal: Jak koń może zabić miłość? Tajemnicze oblicza alergii

Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy