Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > To zakazany produkt dla kobiet w ciąży. Jedzą go na potęgę
Daria  Siemion
Daria Siemion 18.08.2024 11:18

To zakazany produkt dla kobiet w ciąży. Jedzą go na potęgę

Poród
Poród

W trakcie ciąży kobiety często mają ochotę na wątróbkę, która uchodzi za niezwykle zdrowe mięso. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia włosy i skutecznie walczy z anemią. Jednak mimo jej licznych zalet, wątróbka jest produktem, którego przyszłe mamy powinny unikać. Może bowiem poważnie zaszkodzić zarówno im, jak i ich dzieciom.
 

Wątróbka – ogromne zagrożenie dla płodu

Spożywanie nadmiernych ilości wątróbki w ciąży może prowadzić do poważnych wad rozwojowych u płodu, takich jak wodogłowie, a w skrajnych przypadkach nawet do obumarcia płodu. Wszystko to przez bardzo wysoką zawartość jednej z witamin.

Kobiety w ciąży powinny unikać wątróbki ze względu na ryzyko nadmiernej podaży witaminy A, co może być niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka. Lekarze zalecają, aby dzienna dawka witaminy A dla ciężarnych wynosiła maksymalnie 750 IU. Tymczasem 100 g wątróbki dostarcza aż 17 997 IU tej witaminy, co znacząco przekracza bezpieczne normy.

Wysoki poziom witaminy A w organizmie może powodować wady wrodzone układu nerwowego, krwionośnego oraz prowadzić do wodogłowia lub nawet śmierci płodu, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży.

Wątróbka
Kobiety w ciąży powinny unikać wątróbki Fot. Freepik
Nadciśnienie ciążowe (zatrucie ciążowe, gestoza) – jak je rozpoznać? Przyczyny, objawy, leczenie Cukrzyca ciążowa może być bardzo groźna. Jak wygląda jej leczenie?

Inne niebezpieczne mięsa dla kobiet w ciąży

Oprócz wątróbki, ciężarne powinny unikać surowego i niedogotowanego mięsa, np. steków, tatara czy surowych wędlin. Spożycie tych produktów grozi toksoplazmozą – chorobą pasożytniczą, która może prowadzić do wodogłowia, ślepoty, a nawet śmierci dziecka.

W ciąży należy  uważać także na ryby. Choć są one źródłem cennych kwasów omega-3, należy unikać surowych ryb, np. w sushi, oraz drapieżnych gatunków, takich jak tuńczyk, rekin czy miecznik, ze względu na wysoką zawartość rtęci. 

Dieta w ciąży – co jest zakazane, a czego unikać?

W ciąży należy całkowicie zrezygnować z:

  • alkoholu – nawet w niewielkich ilościach może prowadzić do płodowego zespołu alkoholowego (FAS),
  • papierosów – mogą wywoływać zaburzenia sercowo-naczyniowe oraz zwiększać ryzyko poronienia,
  • słodzonych napojów gazowanych – zawierają cukier, kofeinę, fosforany i sztuczne barwniki,
  • fast foodów – są źródłem pustych kalorii i sztucznych wzmacniaczy smaku,
  • serów pleśniowych – mogą zawierać listerię, bakterie groźne dla płodu,
  • surowego mięsa – zwiększa ryzyko toksoplazmozy i listeriozy,
  • surowych jajek – mogą zawierać bakterie salmonelli.

Ciężarne dodatkowo powinny unikać:

  • mleka niepasteryzowanego i jego przetworów,
  • surowych ryb, drapieżnych ryb morskich, owoców morza,
  • słodzików, ponieważ ich wpływ na płód nie został jeszcze dobrze zbadany,
  • wysokoprzetworzonej żywności (np. konserw, zup w proszku) z dużą zawartością konserwantów.


Każdy z wymienionych produktów może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu lub wpływać negatywnie na zdrowie matki. Jeżeli jesteś w ciąży i nie jesteś pewna, co możesz jeść, a czego nie, skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Zobacz też:
Pierwsze takie dziecko w Europie! W ciąży były dwie kobiety

Ciąża a kot w domu. Czym jest toksoplazma i jak uniknąć zarażenia?

Horror w szpitalu. Lekarze zrobili aborcję niewłaściwej kobiecie