Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i wspiera krążenie. Właśnie zaczyna się sezon
Alina Gałka
Alina Gałka 03.09.2025 13:20

Zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i wspiera krążenie. Właśnie zaczyna się sezon

wspiera krążenie
Chrup warzywo pełne zdrowia. Fot. Ron Lach/Pexels

Surowa czy duszona – czerwona kapusta zaskakuje nie tylko kolorem, ale i liczbą potwierdzonych korzyści zdrowotnych. Teraz, gdy pierwsze główki trafiają z pól na targ, warto wiedzieć, dlaczego dietetycy stawiają ją w jednym rzędzie z jagodami i jak zamienić ją w pyszne danie.

  • Kiedy wysiać i zebrać kapustę, by była najsłodsza?
  • Jakie składniki odżywcze kryją się w fioletowych liściach i co mówią o nich badania?
  • Trzy sprawdzone przepisy: od chrupiącej surówki po aromatyczne danie jednogarnkowe

Startuje sezon na czerwoną kapustę

Choć kapusta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) lubi chłód, najbardziej soczyste i zbite główki dojrzewają w pełnym słońcu wczesnej jesieni. W Polsce późne odmiany sadzi się zwykle w drugiej połowie maja; zbiory trwają od połowy września do końca października, zanim nadejdą pierwsze solidne przymrozki.

Kapusta przepada za żyzną, lekko gliniastą glebą o pH 6,5–7,0. Wymaga regularnego podlewania – krótkie okresy suszy sprawiają, że główki pękają, a barwnik (anthocyanina) blaknie. Jeśli wysiejesz nasiona pod osłonami już w marcu i co 3–4 tygodnie dosadzisz kolejne partie rozsady, możesz cieszyć się zbiorem niemal nieprzerwanie od lipca do późnej jesieni. Młode liście warto ścinać „na bieżąco” do sałatek; pobudzi to roślinę do zagęszczania się i wytwarzania większej główki.

Czerwona kapusta to skarbnica zdrowia

Zaledwie 100 g surowej kapusty czerwonej zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników, w tym:

  • ok. 28 kcal i 2 g błonnika
     
  • 50 mg witaminy C (więcej niż w marchewce i trzykrotnie więcej niż w sałacie!)
     
  • 216 mg potasu oraz solidną dawkę wapnia i żelaza
     
  • kilkaset miligramów antocyjanów – pigmentów odpowiedzialnych za intensywny kolor i działanie antyoksydacyjne
główka kapusty czerwonej na dłoni Fot. Canva.jpg
Czerwona kapusta to prawdziwa skarbnica zdrowia. Fot. Canva

Przeczytaj też: Te owoce neutralizują mikroplastik. Jedz codziennie, naukowcy polecają

Co daje regularne jedzenie czerwonej kapusty?

Mniejsze ryzyko nowotworów – antocyjany z kapusty hamują stres oksydacyjny i procesy zapalne, które sprzyjają rozwojowi raka.

Lepszą kontrolę cukru – pigmenty o strukturze acylowanej poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę i mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2.

Zdrowsze serce i naczynia – metaanaliza badań z 2023 r. wykazała, że suplementacja antocyjaninami obniża stężenie LDL i poprawia elastyczność naczyń.

Wsparcie naturalnej detoksykacji – siarka i glukozynolany aktywują enzymy wątrobowe, które ułatwiają usuwanie toksyn.

Obróbka cieplna nie usuwa korzyści z jedzenia kapusty – gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C, ale zwiększa biodostępność antocyjanin, bo rozluźnia włókna komórkowe liścia.

3 sposoby na pyszną i zdrową kapustę

Surówka „fioletowa moc”
Cienko szatkowaną kapustę wymieszaj z kwaśnym jabłkiem, natką i garścią siekanych orzechów włoskich. Dressing z jogurtu i soku z cytryny podbije wchłanianie witaminy K i żelaza. Idealna do grilla lub obiadu na zimno.

surówka z czerwonej kapusty Fot. Canva.jpg
Surówka z czerwonej kapusty z orzechami sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań i na eleganckie przyjęcia. Fot. Canva

Klasyczna kapusta z patelni
Podsmaż cebulę na łyżeczce oleju rzepakowego, dodaj łyżkę octu jabłkowego, szczyptę goździków i cynamonu, a następnie pół kilograma poszatkowanej kapusty. Duś 20 minut z plasterkami pomarańczy. To rozgrzewające, niskokaloryczne danie dobrze komponuje się np. z pieczonym indykiem.

Azjatyckie stir-fry w 15 minut
Na mocno rozgrzanym woku podsmaż paski kapusty, starty imbir, czosnek i kostki tofu. Skrop sosem sojowym i sezamowym, a na koniec posyp prażonymi nasionami sezamu. Warzywo zachowuje chrupkość.

Przeczytaj też: Niedroga zupa działa jak balsam na jelita i chroni przed rakiem piersi [PRZEPIS]

Źródła:

Frontiers in Nutrition. (2023). Effects of anthocyanin supplementation on blood lipid levels: A systematic review and meta-analysis. Pozyskano z https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1207751/full

JPTCP. (2022). The role of anthocyanins from red cabbage: A review. Journal of Pharmaceutical and Therapeutics, 10(2). Pozyskano z https://www.jptcp.com/index.php/jptcp/article/view/8824

MDPI. (2021). Anthocyanin effects on vascular and endothelial health: Evidence from clinical studies. Antioxidants, 12(9). Pozyskano z https://www.mdpi.com/2076-3921/12/9/1773

EatingWell. (2023). Eating more purple fruits and veggies might reduce risk for diabetes, according to new research. Pozyskano z https://www.eatingwell.com/article/8030719/purple-fruits-and-veggies-risk-for-diabetes-research

Coraz więcej otyłych dzieci w Polsce. Pediatra: „To nie kwestia wyglądu, to choroba”
pediatra o epidemii otyłości wśród polskich dzieci
Fot. Canva, IZD dr łukasz durajski
Coraz młodsze dzieci w Polsce zmagają się z otyłością – problemem, który staje się poważnym wyzwaniem zdrowotnym zarówno w kraju, jak i na świecie. Zjawisko to budzi rosnące obawy wśród pediatrów, ponieważ niesie długofalowe konsekwencje zdrowotne. Artykuł powstał na podstawie rozmowy Ewy Basińskiej (Pacjenci.pl) z dr Łukaszem Durajskim, pediatrą i dyrektorem Instytutu Zdrowia Dziecka.Coraz więcej dzieci w Polsce cierpi na otyłość, a problem zaczyna się już u dwulatków – alarmuje pediatra dr Łukasz DurajskiNiewłaściwe nawyki żywieniowe w rodzinie są główną przyczyną nadwagi u najmłodszych. Wczesna interwencja może zapobiec poważnym konsekwencjom zdrowotnymOtyłość to choroba, nie kwestia wyglądu – lekarze apelują o czujność rodziców i kontrolę masy ciała dziecka już od najwcześniejszych lat życia
Czytaj dalej
Ma łagodzić stres i dodawać energii. Czy i jak działa kortyzolowy koktajl?
kortyzolowy koktajl
ma łagodzić stres
Nagrania wideo oznaczone hashtagiem #cortisolcocktail zebrały już dziesiątki milionów wyświetleń na TikToku. Internetowy hit – zwany też „adrenal koktajlem” – to mieszanka soku pomarańczowego, wody kokosowej i szczypty soli, którą influencerzy polecają na zmęczenie oraz „wysoki kortyzol”. Skąd fenomen napoju i czy rzeczywiście potrafi regulować hormon stresu?Najpopularniejszy przepis to ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki wody kokosowej i ⅛ łyżeczki soli morskiejLekarze i dietetycy podkreślają, że brakuje dowodów na obniżanie kortyzolu przez tę miksturęPorcja dostarcza ok. 15–17 g cukrów prostych oraz ≈ 300 mg sodu (przy ⅛ łyżeczki soli); to może być problem u osób z nadciśnieniem lub insulinoopornością
Czytaj dalej