Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zrobiła kotlety z przepisu siostry Anastazji. Takiego bólu nie czuła nigdy
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 14.04.2025 10:37

Zrobiła kotlety z przepisu siostry Anastazji. Takiego bólu nie czuła nigdy

Kotlety schabowe z przepisu siostry Anastazji
Fot. EastNews/Artur Barbarowski, Canva/Patryk_Kosmider

Kotlety schabowe z przepisu siostry Anastazji to prawdziwy hit kulinarny. Polacy doskonale je znają i często decydują się, by przygotować ja na niedzielny obiad. Są złociste, chrupiące, zapiekane z aksamitnym farszem. Ślinka cieknie na samą myśl — jednak czy za domowym smakiem nie kryje się kulinarna pułapka? Choć te kotlety kuszą smakiem i zapachem, to ich skład może budzić spore wątpliwości z dietetycznego punktu widzenia. 

Kotlety schabowe goszczą na stołach w prawie każdym polskim domu

Kotlet schabowy od dekad zajmuje szczególne miejsce na piedestale przepisów kuchni polskiej. Często gości na talerzach (i w sercach) Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. To klasyk, który kojarzy się z kuchnią naszych mam i babć. Złocisty, chrupiący kotlet jest zwykle podawany z ziemniakami i surówką w postaci mizerii, zasmażanej kapusty czy buraczków. I choć współczesne treny żywieniowe promują zdrowsze i bardziej roślinne alternatywy, to schabowy niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. 

Klasyczny kotlet schabowy to panierowany plaster wieprzowiny smażony na głębokim tłuszczu. Może być on podawany z różnymi dodatkami, w różnych wariacjach smakowych, np. nadziewany serem lub pieczarkami, zapiekany z warzywami, a nawet przygotowywany w wersji pieczonej czy duszonej. Tradycyjne schabowe doczekały się również interpretacji siostry Anastazji, która podzieliła się swoim wyjątkowym przepisem w jednej ze swoich kultowych książek. Sprawdźmy, jak wpływa na zdrowie.

Przeczytaj również: Chudziutka i delikatna, ale jemy rzadko. Polecana chorym na serce i tarczycę

W 4 z 9 jogurtów wykryto niebezpieczny związek. Nie dawaj ich dzieciom Pij ten koktajl każdego dnia. Schudniesz 6 kg i pozbędziesz się oponki na brzuchu

Kotlety schabowe w wydaniu siostry Anastazji

Siostra Anastazja od lat dzieli się swoimi przepisami na tradycyjne dania kuchni polskiej. Zakonnica nie mogła pominąć jednego z najbardziej charakterystycznych dań, jakim jest kotlet schabowy. Jej wariacja na temat tego przepisu jest zaskakująca. Schabowe siostry Anastazji są faszerowane nadzieniem z sera żółtego, cebuli, czosnku, majonezu i pietruszki. Po klasycznym zapanierowaniu mięsa i przysmażeniu go na złoty kolor, jest ono jeszcze dodatkowo zapiekane w piekarniku, by farsz podgrzał się i rozpuścił. Dzięki temu potrawa zyskuje zupełnie inny, ciekawszy smak. 

Ale czy ta alternatywa dla tradycyjnego przepisu jest dobra dla naszego zdrowia? Choć z pewnością jest smaczna, jej składniki mogą budzić wątpliwości z punktu widzenia zdrowego odżywiania. Przyjrzeliśmy się temu bliżej.

Kotlety schabowe siostry Anastazji to kaloryczny przepis
Jaki wpływ na zdrowie mają schabowe siostry Anastazji? Fot. Canva

Czy kotlety schabowe z receptury siostry Anastazji są dobre dla zdrowia?

Choć schabowe według przepisu słynnej zakonnicy bez wątpienia są pyszne, mogą nie być najlepszym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Dlaczego? Przede wszystkim potrawa bazuje na tłustych składnikach, jak ser żółty i majonez, które są nie tylko kaloryczne, ale również bogate w tłuszcze nasycone. Regularne spożywanie takich produktów może wpływać na poziom cholesterolu i zdrowie serca.

Co więcej, kotlety schabowe siostry Anastazji są smażone na oleju i maśle, czyli tłuszczu, który zwiększa ilość kalorii i sprawia, że potrawa nim nasiąka. Nie można również zapomnieć, iż schabowe są tradycyjnie przygotowywane z mięsa wieprzowego, które, choć często wybierane przez Polaków, nie jest uznawane za najzdrowsze.  Zawiera bowiem dużo tłuszczów nasyconych, może zwiększać ryzyko chorób serca, otyłości oraz niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego. Wysokie spożycie przetworzonego mięsa i tłuszczów nasyconych bywa również powiązane z wyższym ryzykiem rozwoju nowotworów, szczególnie tych związanych z układem pokarmowym.

Mimo że kotlety siostry Anastazji są wyjątkowo smaczne, warto spożywać je z umiarem, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowiu i utrzymaniu zrównoważonej diety. Można również zdecydować się na alternatywę i przygotować je w inny sposób.

Sprawdź też: Cudowna alternatywa dla chipsów. Działają cuda w jelitach

Tym przepisem lepiej zastąpić kaloryczne kotlety schabowe

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych kotletów schabowych, warto wypróbować przepis na lżejsze kotlety, których bazą jest mięso z piersi z kurczaka. Zamiast kalorycznego schabu, używamy chudej piersi, co znacząco obniża zawartość tłuszczu i kalorii. Panierkę można przygotować z bułki tartej pełnoziarnistej i parmezanu, co będzie nie tylko smacznym, ale również bogatym w błonnik zamiennikiem. 

Takie kotlety warto upiec lub usmażyć na małej ilości oliwy z oliwek. Całość można podać z warzywami lub lekką sałatką, a dla dodatkowego smaku warto skropić danie sokiem z cytryny. 

Więcej o zdrowych produktach przeczytasz tu: To najzdrowsze mięso wieprzowe. Ma mało kalorii i tłuszczu

Kotlety schabowe to zdrowsza alternatywa kotletów schabowych.
Tym przepisem lepiej zastąpić kaloryczne kotlety schabowe. Fot. Canva