Na czym polega "Talerz Zdrowego Żywienia"? Dzięki tej metodzie trwale schudniesz
Co, jeśli można jeść dużo, być zdrowym, najedzonym i chudnąć? Z "Talerzem Zdrowego Żywienia" to możliwe. Wystarczy stosować się do jego zaleceń.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Stanach Zjednoczonych opracowali "Talerz Zdrowego Żywienia" – metodę, dzięki której można przygotować zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki, zarówno te na śniadanie, jak i lunch czy obiad. Oto najważniejsze założenia tej metody oraz pomocna grafika.
Warzywa – połowa talerza
Warzyw i owoców na "Talerzu Zdrowego Żywienia" powinno być najwięcej. Można serwować je w postaci sałatek, surówek lub gotowane. Doskonale sprawdzą się warzywa, które mają dużą objętość i mało kalorii, jak np. brokuł czy bakłażan. Wyjątek stanowią frytki i smażone warzywa – one mają mnóstwo kalorii.
Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka? Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?Pełnoziarniste produkty zbożowe – ćwiartka talerza
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny zajmować jedną czwartą talerza. Można serwować je w postaci kaszy, komosy ryżowej, płatków owsianych, czy makaronów. Unikać należy białego pieczywa i produktów ze zbóż oczyszczonych. Białe pieczywo najlepiej zastąpić orkiszowym lub żytnim z wysoką zawartością błonnika.
Źródło białka – ćwiartka talerza
Dietetycy zalecają, aby dziennie spożywać minimum 1g białka na 1kg masy ciała. Znakomitym źródłem białka są ryby, drób i rośliny strączkowe – warto zastąpić nimi produkty takie jak czerwone mięso, kiełbasa czy boczek. Dobrym źródłem białka są też orzechy, choć te mają sporo kalorii.
Oleje roślinne – w umiarkowanych ilościach
To, że coś jest tłuste, nie oznacza, że jest niezdrowe! Oleje roślinne są źródłem kwasów omega-3 bez których nie można być zdrowym. Za najzdrowsze uważa się oliwę z oliwek, olej lniany i rzepakowy. Unikać należy natomiast olejów częściowo uwodornionych, ponieważ zawierają one niezdrowe tłuszcze typu trans.
Woda i herbata – zalecane napoje
Zdrowy, dorosły człowiek powinien pić minimum 1,5 litra wody dziennie. Wiele jednak zależy od temperatury powietrza i poziomu aktywności. Poziom nawodnienia można podnieść mrożoną herbatą – doskonałą alternatywą dla gazowanych napojów. Uważać trzeba też na soki, które zawierają mnóstwo cukru i prowadzą do próchnicy.
PAMIĘTAJ! Nawet stosując “Talerz Zdrowego Żywienia”, ale spożywając za dużo kalorii, nie schudniesz – do tego niezbędny jest deficyt! Niemniej komponowanie posiłków w oparciu o “Talerz Zdrowego Żywienia” ułatwi Ci zdobycie i utrzymanie wymarzonej sylwetki.
Zobacz też:
Tych rzeczy nie jedz, jeśli masz cukrzycę. Mogą być zabójcze
Orzeczenia o niepełnosprawności tracą ważność w tym roku. Znany jest ostateczny termin
Gdy zdrowe odżywianie staje się niezdrową obsesją. Czym jest ortoreksja?