Nadmierne spożycie węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, ma fatalny wpływ na kondycję organizmu. Przyczynia się m.in. do pogorszenia nastroju, zwiększenia masy ciała, ale też wielu chorób będących konsekwencją nadwagi. Rozsądna, zbilansowana dieta jest szalenie ważnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a ograniczenie nadmiaru cukru stanowi jej ważny element.
Główną przyczyną raka szyjki macicy jest zakażenie wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV – Human Papillomavirus). HPV to grupa wirusów, w której szczególnie rakotwórcze są HPV 16 i HPV 18; właśnie one odpowiadają za większość przypadków raka szyjki macicy. Obecnie znanych jest ponad 200 typów wirusa HPV, wśród których znajdują się typy bardzo onkogenne. Według specjalistów rak szyjki macicy jest prawie zawsze związany ze wcześniejszym zakażeniem HPV. W Europie sprawcami ok. 70% przypadków tego nowotworu złośliwego są dwa typy wirusa HPV: 16 i 18. Obecnie dysponujemy szczepionkami przeciw zakażeniom tymi wirusami, a dla dzieci między 9. i 18. rokiem życia są one bezpłatne.