To nie są przyprawy do kawy? Spróbuj – taki napój poprawi krążenie i trawienie

Cynamon, imbir i kardamon kojarzą się raczej z jesiennym grzańcem lub ciastem. Ale wystarczy dodać ich szczyptę do porannej kawy, by zadziało się coś zaskakującego. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale też wspiera serce, układ pokarmowy, a nade wszystko – pomaga spalić tłuszcz.
Zwykła kawa z niezwykłym dodatkiem
- Kawa z cynamonem, imbirem i kardamonem działa rozgrzewająco, może przyspieszać spalanie tłuszczu i regulować poziom cukru.
- Najlepszy efekt dają proporcje: ¼ łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru i kardamonu do filiżanki świeżej kawy.
- Na te przyprawy powinny jednak uważać kobiety w ciąży i osoby z nadciśnieniem lub wrzodami żołądka
Czarna kawa działa pobudzająco, ale z tymi nieoczywistymi przyprawami staje się napojem o wyjątkowej mocy. Jeśli dodasz do niej szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu czy kurkumy, wesprzesz swój układ krwionośny i trawienny.
- Cynamon poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie i reguluje poziom cukru.
- Imbir rozgrzewa, wspiera trawienie i łagodzi mdłości.
- Kardamon z kolei działa przeciwbakteryjnie i może odświeżać oddech.
Badania potwierdzają, że przyprawy dodawane do kawy mogą istotnie wspierać zdrowie. Wykazano np., że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Z kolei imbir i kardamon mają udokumentowane działanie przeciwzapalne i wspierające trawienie, co potwierdzają badania, do których linki znajdziesz pod artykułem.
Przeczytaj też: Dodaj łyżkę do kawy – twój cukier, waga i skóra ci podziękują
Jak przygotować prozdrowotną kawę?
Jeśli chcesz podziałać dwutorowo i nie tylko cieszyć się pysznym smakiem i aromatem, ale także zadbać o zdrowie, do filiżanki świeżo zaparzonej kawy dodaj:
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- szczyptę imbiru (świeżego lub suszonego),
- szczyptę kardamonu,
- ewentualnie odrobinę miodu lub mleka roślinnego, jeśli lubisz łagodniejszy smak
Wszystko wymieszaj. Opcjonalnie, zaparz kawę z przyprawami w rondelku, dzięki temu lepiej się połączą. Jeśli chcesz uzyskać efekt bardziej rozgrzewający, możesz dodać też szczyptę ostrej papryki cayenne – ale ostrożnie!
Przeczytaj też: Ta herbata za grosze wspomaga odchudzanie. Kiedyś pili ją cesarze, dziś kupisz ją w Biedronce



Kto powinien uważać? Nie dla każdego taka kawa będzie dobra
Choć przyprawy, o których mowa, mają wiele zalet, są osoby, które powinny zachować ostrożność w przypadku ich używania. Nie zaleca się takiej kawy przy:
- wrzodach żołądka lub nadwrażliwości przewodu pokarmowego,
- nadciśnieniu (ostre przyprawy mogą podnieść ciśnienie),
- ciąży – imbir i kardamon nie zawsze są dobrze tolerowane.
Jeśli bierzesz leki lub masz choroby przewlekłe, warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem wszelkich zmian do diety.
Przeczytaj też: Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23717767/





































