Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Przyspiesza metabolizm i pomaga na bezsenność. Wystarczą dwa składniki [jeden jest za darmo]
Alina Gałka
Alina Gałka 22.02.2025 08:22

Przyspiesza metabolizm i pomaga na bezsenność. Wystarczą dwa składniki [jeden jest za darmo]

Dwa składniki na bezsenność
Fot. Canva

Masz problemy z zasypianiem i budzisz się niewyspany? Bezsenność to coraz częstszy problem, ale sięganie po tabletki nasenne nie zawsze jest konieczne. Istnieje naturalny sposób, który może wspomóc zdrowy sen i dodatkowo przyspieszyć metabolizm – a potrzebujesz do tego tylko dwóch składników!

Miód ułatwia zasypianie…

Według badania opublikowanego pod koniec ubiegłego roku w magazynie „Food & Function” miód, dzięki swojej unikalnej kompozycji i działaniu uspokajającemu, stanowi obiecującą alternatywę dla leków farmaceutycznych poprawiających zasypianie i jakość snu. Przeczytaj: Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca

Naukowcy twierdzą, że włączenie miodu do holistycznych strategii zarządzania snem może przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia i jakości życia [1]. Tym samym potwierdzają to, o czym tradycyjna medycyna wiedziała od dawna – odrobina miodu przed snem to remedium na długie godziny oczekiwania na dobroczynny sen.

Metoda 4-7-8 to rewelacja. Dzięki niej zapomnisz o problemach z zasypianiem Kłopoty ze snem to znak, by wykonać ten pomiar. Podziękujesz sobie za to

… i przyspiesza metabolizm

Miód spożywany z umiarem może też przyspieszać metabolizm i wspomagać trawienie. Wszystko dzięki naturalnym składnikom, takim jak enzymy, antyoksydanty i cukry proste. Jak miód wpływa na metabolizm?

Reguluje poziom cukru we krwi – ma niższy indeks glikemiczny od cukru, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków glukozy i insuliny. Dzięki temu może wspierać zdrowy metabolizm i zmniejszać ryzyko insulinooporności.
Poprawia trawienie – zawiera enzymy wspomagające rozkładanie pokarmów oraz działa jak naturalny prebiotyk, karmiąc dobre bakterie jelitowe, które są kluczowe dla prawidłowego metabolizmu.
Wspomaga spalanie tłuszczu – spożywanie miodu przed snem może pobudzać organizm do spalania tłuszczu podczas snu, ponieważ dostarcza energii do regeneracji wątroby, co pomaga w lepszym wykorzystaniu tłuszczów jako źródła energii.

Dzięki tym właściwościom miód może być zdrową alternatywą dla innych słodzików i pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz lepszej przemianie materii. Przeczytaj: Nowe badania. Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Jest dosłownie wszędzie

miód-2-Canva
Warto używać miodu zamiast cukru i innych słodzików. Fot. Canva

Woda miodowa na sen

Spożycie miodu jest korzystne dla zdrowia, zwłaszcza kiedy używamy go zamiast innych substancji słodzących. Udowodniono, że miód może być stosowany jako bezpieczny środek wspomagający w terapii rozmaitych chorób [2], w tym również zaburzeń snu. Dlatego doskonałym – bo pysznym i skutecznym – antidotum na kłopoty z zasypianiem jest woda miodowa.

Żeby maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w miodzie, wodę miodową należy odpowiednio przygotować. Kluczowe znaczenie ma temperatura. Wodę trzeba zagotować, a następnie wystudzić. Nie może być gorąca, aby nie zniszczyć dobroczynnych substancji zawartych w miodzie.

woda-miodowa-Canva
Zanim dodasz miód, koniecznie przestudź wodę. Fot. Canva

Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody dodaj dwie łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Wypij napój do dna, żeby zapomnieć o godzinach przewracania się z boku na bok w łóżku. Przeczytaj: Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwości

Jeśli nie odpowiada ci smak wody z miodem, możesz urozmaicić napój np. odrobiną cytryny, ziół lub ulubionych przypraw. W ten sposób możesz nawet wzmocnić i wzbogacić jej działanie.
 

Prozdrowotne właściwości miodu

Miód to nie tylko doskonały środek na łatwiejsze zasypianie i sprawny metabolizm. To naturalna bomba zdrowia o udowodnionych właściwościach:

przeciwzapalnych,
• przeciwutleniających,
• przeciwbakteryjnych,

które zawdzięcza przede wszystkim bogactwu związków fenolowych [2], czyli naturalnych substancji chemicznych, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. W ten sposób miód spowalnia starzenie i ogranicza ryzyko rozwoju wielu schorzeń, w tym nowotworów i chorób serca. Przeczytaj: Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem. Naukowcy polecają to warzywo


Źródła:
[1] Muhammad Faiz Zulkifli, Mohammad Asyraf Adhwa Masimen, P M Ridzuan, Wan Iryani Wan Ismail. Exploring honey's potential as a functional food for natural sleep aid. Food Funct. 2024 Sep 30;15(19):9678-9689. doi: 10.1039/d4fo02013h.
[2] Marta Palma-Morales, Jesús R Huertas, Celia Rodríguez-Pérez. A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health. Nutrients. 2023 Jul 6;15(13):3056. doi: 10.3390/nu15133056.