Czy jedna substancja potrafi zadbać zarówno o skórę, jak i serce? Badacze są przekonani, że nie może jej zabraknąć w naszym organizmie. Dlaczego jest tak ważna? Ponieważ wpływa na poziom energii w każdej komórce naszego ciała.Ten związek to koenzym Q10, który naturalnie występuje w błonach komórkowych naszego organizmu. Jego produkcja spada jednak wraz z wiekiem. Dlatego, aby zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego i kondycję skóry – warto wiedzieć, jak uzupełniać jego zapasy.
W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Poznaniu przeprowadzono pierwszy w Wielkopolsce zabieg ablacji migotania przedsionków metodą elektroporacji (PFA – Pulsed Field Ablation), który otwiera nowy rozdział w terapii zaburzeń rytmu serca. Wprowadzenie ablacji techniką elektroporacji to krok w kierunku bezpieczniejszego i szybszego inwazyjnego leczenia migotania przedsionków.
W Polsce zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi wciąż jest większe, niż w Europie Zachodniej, a ryzyko dotyczy osób poniżej 65 roku życia. Jak wyjaśniał w rozmowie z PAP były prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, prof. Przemysław Mitkowski, choroby sercowo-naczyniowe nadal są główną przyczyną zgonów zarówno w naszym kraju, ale też w Europie.
Wino bezalkoholowe zyskuje coraz większą popularność, stając się zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych win. Skąd wzięła się idea produkcji tego trunku i jakie korzyści może przynieść jego regularne spożywanie?Dzięki zaawansowanym technologiom produkcji wino bezalkoholowe staje się pełnowartościowym produktem, który doceniają zarówno miłośnicy wina, jak i osoby, które chcą lub muszą unikać spożywania alkoholu. Czy wino bez alkoholu może zachować właściwości typowego wina?
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Jednym z jej ważnych punktów jest zdrowa dieta. Od tego, co jemy, zależy naprawdę bardzo wiele.Zdrowe nawyki warto wprowadzić już od rana. Nasz pierwszy i – zdaniem wielu specjalistów najważniejszy – posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, powinien być tak skomponowany, by nie tylko dawał uczucie sytości, ale by dostarczał organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A kilka specjalnych składników może sprawić, że to śniadanie zadba właśnie o serce.
To z pewnością jest historyczny moment. 57-letni mężczyzna z USA otrzymał sztuczne serce, które wykonane jest z tytanu. Zdaniem naukowców to prawdziwy przełom w zakresie transplantacji serca. Lekarze pracują nad możliwością wsparcia dla osób czekających na przeszczep. Tytanowe serce wykorzystuje zjawisko lewitacji magnetycznej. Operację 57-letniemu mężczyźnie wykonali amerykańscy lekarze z Baylor St Luke's Medical Center.
Niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć, ponieważ stają się prawdziwą bombą kaloryczną, a do tego mogą utrudniać wchłanianie się niektórych minerałów i witamin. Przede wszystkim nie powinno się łączyć węglowodanów i tłuszczy, ponieważ grozi to szybkim przybieraniem na masie. A z czym nie łączyć masła?
To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a do tego działa korzystnie na układ sercowy, obniżając ciśnienie tętnicze. O czym mowa? O soku z pomidorów! Pomidory w każdej postaci są niezwykle zdrowe, dlatego warto je jeść każdego dnia - lub pić, właśnie w postaci soku.
Znany youtuber podczas kręcenia filmu dostał zawału serca. Kamera zarejestrowała cały przebieg ataku. Alain Bruno postanowił opublikować to nagranie w sieci, by pokazać innym, jak wyglądają objawy ataku serca. Głęboko wierzy, że dzięki temu inni będą w stanie w porę zapobiec tragedii.Zawał serca to stan niedokrwienia mięśnia sercowego, który skutkuje jego martwicą. W Polsce każdego roku w jego wyniku umiera ok. 15 tys. osób. Coraz częściej zdarza się, że doznają go młodsze osoby. Według statystyk, co dziesiąty zawał dotyczy pacjenta przed 45. rokiem życia.
Miażdżyca to przewlekła i postępująca choroba naczyń tętniczych. Przez lata może nie dawać żadnych objawów, natomiast niekontrolowana prowadzi do ciężkich powikłań. Jak rozpoznać miażdżycę, jak się rozwija i do czego może prowadzić nieleczona choroba? Odpowiedzi na te pytania udzielił w rozmowie z Pacjentami specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny, dr n. med. Marcin Wełnicki.
Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Lublinie zabroniła wjazdu ponad 12 ton lodów do naszego kraju. To już kolejna decyzja dotycząca zakazu transportu produktów z Ukrainy do Polski.
Główny Inspektorat Farmaceutyczny regularnie informuje o wycofanych lekach. Tym razem GIF podał informację o wycofaniu z obrotu leku Quitro, który stosowany jest w terapii pacjentów kardiologicznych. Jak wykazały badania, produkt ten może stwarzać realne zagrożenie dla zdrowia pacjentów. GIF postanowił ostrzec przed stosowaniem tego środka.
Dominika Ostałowska jest aktorką, która jest bardzo dobrze znana zarówno filmowym, jak i serialowym widzom. Od lat gra w hitowym serialu TVP 2 “M jak miłość”, w którym wciela się w postać Marty Mostowiak.Ostałowska w niedawnym wydaniu “Dzień Dobry TVN" opowiedziała o swoich problemach ze zdrowiem. Aktorka miała kłopoty z sercem i musiała poddać się zabiegowi ablacji. Co to za operacja?
Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne.
Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Schorzenia sercowo-naczyniowe dotykają osoby w różnym wieku, choć badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne dowodzą, że najbardziej narażona jest grupa kobiet, u których wystąpiła menopauza. “To wyjątkowe badanie kohortowe dowodzi, że u kobiet po menopauzie ryzyko chorób serca gwałtownie wzrasta. Kobiety, zwłaszcza te po okresie przekwitania, nie są dostatecznie badane i leczone ”- wyjaśnia dr Ella Ishaaya, główna autorka badań. Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.Bóle głowy? Ten podcast Pacjenci.pl Wam pomoże!
Zawał serca i udar mózgu to najczęstsze przyczyny zgonów w naszym kraju. Aby ograniczyć ryzyko ich wystąpienia, szczególnie istotne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, dbanie o prawidłową dietę i codzienną aktywność fizyczną. Przedstawiamy pięć produktów spożywczych, które wykazują szczególnie pozytywne działanie na układ krążenia. Znajdziesz je w większości sklepów spożywczych.