Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz. Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.
Lody mogą pomóc w odchudzaniu, ale uwaga - mitem jest, że zimny deser ma ujemne kalorie. Nie jest prawdą, że organizm zużywa więcej kalorii do ich trawienia niż same zawierają. Od jedzenia lodów się nie chudnie, a jednak dieta lodowa zyskuje coraz większą popularność.
Polacy uwielbiają dorsza i łososia, ale jest jedna ryba, o której zapominają, a która jest równie zdrowa, choć znacznie tańsza. Chodzi o halibuta, którego w Biedronce można kupić za przysłowiowe grosze. Ile kosztuje halibut i dlaczego jest zdrowy? Zostańcie z nami.
“Choroba limonkowa” to inaczej fitofotodermatoza, czyli bardzo silna reakcja skóry po kontakcie ze słońcem i w połączeniu ze spożywaniem produktów zawierających psoralen, który z kolei powoduje nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne. Na poparzenia narażone są szczególnie dzieci, ale i u dorosłych może dojść do rozwoju problemu.
Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.
Na półkach w sklepach pełno jest “shotów zdrowia”, czyli soków z imbiru, pomarańczy, grejpfruta czy nawet buteleczek z kombuchą. Te małe napoje, przeważnie po 100 ml, kosztują około 5 zł, a tymczasem w domu możesz zrobić za tyle samo całą szklankę pysznego koktajlu, który oczyści jelita i wesprze odporność organizmu.
Drgająca powieka, trzęsąca się ręka, brak skupienia i senność – to tylko niektóre z objawów niedoboru potasu. Po czym jeszcze można poznać, że brak nam tego składnika?Niedobory potasu dają objawy, które łatwo dostrzec. Może nie są one zbyt dokuczliwe, ale na dłuższą metę mogą doprowadzić do zaburzeń rytmu serca. Dlatego im wcześniej zostaną rozpoznane, tym lepiej. Na te symptomy zwróć uwagę – mogą świadczyć o hipokaliemii.
Ryby są zdrowe - ale czy dotyczy to wszystkich gatunków? Nie od dziś słyszymy, że pewnych ryb powinny unikać dzieci lub kobiety w ciąży. A reszta? Czy wszystkie ryby są zdrowe? Odpowiadamy!
Czy ogonki od truskawek można jeść? Czy można zjeść ich nieograniczoną ilość? A może można je wykorzystać na inny sposób w kuchni? Podpowiadamy, co można zrobić z szypułkami z truskawek.
Ketogeniczna, wegetariańska, przerywany post – jest mnóstwo diet, które mają odchudzać, kluczowe w procesie redukcji masy ciała jest jednak ograniczenie ilości spożywanych kalorii (tzw. deficyt kaloryczny) i – jak dowodzą najnowsze badania – ograniczenie późnych kolacji. Jest zwłaszcza jedna godzina, w której jedzenie może zniweczyć nasze cele.
Nowe nakrętki, przytwierdzone do butelek, budzą wiele zastrzeżeń - wielu konsumentów twierdzi, że są niewygodne. Czy można je jednak odrywać? A co z akcjami charytatywnymi na rzecz chorych, gdzie zbierane były korki w ramach wsparcia? Czy na takie akcje można nadal oddawać nowe korki? Ministerstwo tłumaczy.
Koktajl odmładzający to duża dawka witamin i minerałów niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. To także zastrzyk energii dla ciebie, a dla twojej skóry - zastrzyk witalności. Koktajl odmładzający można przygotować samemu w domu, ale potrzebujesz do tego odpowiednich składników.
Ciasto drożdżowe to idealny wypiek na lato, świetnie pasuje do sezonowych owoców, a więc często gości na stołach Polaków. Czy jednak każdy może jeść drożdże?
Wzmacniamy odporność i dbamy o zdrowe jelita na wiele sposobów: stosujemy zdrową dietę czy suplementy diety. Warto zwracać też uwagę na to, co pijemy. Dzięki temu zielonemu koktajlowi poprawimy nie tylko nasze samopoczucie, ale wesprzemy też układ immunologiczny. Mowa oczywiście o koktajlu z pietruszki z dodatkami, które z pewnością wzbogacą smak. Ten napój jest świetny na zdrowe jelita.
Co, jeśli można jeść dużo, być zdrowym, najedzonym i chudnąć? Z "Talerzem Zdrowego Żywienia" to możliwe. Wystarczy stosować się do jego zaleceń.Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Stanach Zjednoczonych opracowali "Talerz Zdrowego Żywienia" – metodę, dzięki której można przygotować zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki, zarówno te na śniadanie, jak i lunch czy obiad. Oto najważniejsze założenia tej metody oraz pomocna grafika.
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo potasu i witaminy C, ale nie wszyscy mogą ją jeść – niektórym osobom może zaszkodzić.Z jedzenia papryki powinni zrezygnować nie tylko uczuleni na to warzywo, ale również osoby chore na artretyzm czy toczeń. Przeciwskazaniem do spożywania papryki są też niektóre planowane badania. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach nie powinien jeść tego warzywa?
6-dniowa głodówka oczyszczająca jest skutecznym sposobem na usunięcie toksyn z organizmu. Każdy, kto nie ma poważnych schorzeń może z niej skorzystać. Mimo że nie należy jej traktować jako diety redukcyjnej, umożliwia też pozbycie się kilku kilogramów. By utrata wagi była stała, głodówka musi zostać przeprowadzona prawidłowo. Jak to zrobić? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.
Wątróbka uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Pomaga na anemię, poprawia funkcjonalnie układu nerwowego, wygląd włosów. Niestety niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Należą do nich przyszłe mamy i ich maleństwa.Zjedzenie za dużej ilości wątróbki może spowodować u dziecka nieodwracalne wady rozwojowe, wodogłowie, a nawet doprowadzić do obumarcia płodu. Wszystko przez wysoką zawartość jednej z witamin.
Dna moczanowa to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Objawia się silnym bólem w stawach, ich obrzękiem i zaczerwieniem. W dużej mierze odpowiada za nią dieta bogata w puryny będące składnikiem wielu warzyw.Jest mnóstwo warzyw, których nie można jeść przy dnie moczanowej. Zaliczamy do nich fasolkę, groch, ale też te w Polsce bardzo popularne, jak np. papryka czy szczaw. Oto pełna ich lista i komentarz eksperta.
Śniadanie powinno być pełnowartościowe i zapewniać od 25 do 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Musi zawierać w sobie sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnik oraz białka i tłuszcze. Zdrowe śniadanie powinno dać energię na cały dzień.
Często wzdęcia są objawem, który sugeruje nadmierną ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co w efekcie powoduje dyskomfort i ucisk w jamie brzusznej. Wiele produktów spożywczych szczególnie w obfitych ilościach może być odpowiedzialnych za podrażnianie jelit, czy wzdęcia. Jednak jaki szczególny produkt w nadmiarze może się do tego przyczyniać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Katarzyną Sobolewską.
Jeśli próbujesz schudnąć, a waga nieubłaganie stoi w miejscu lub szybko wraca do pierwotnej liczby, to znaczy, że coś robisz źle. Przyczyn tego, że nie możesz schudnąć może być wiele - od złych nawyków żywieniowych po poważne choroby, które czasem trudno zdiagnozować. Sprawdź, co należy zmienić, żeby waga ruszyła w dół.
Moda na superfoods trwa nadal. Termin ten zazwyczaj używamy w odniesieniu do egzotycznych produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Tym, co zniechęca wielu z nas do ich zakupu, niestety jest wysoka cena. Jednak zamiast soku z noni czy jagody goji, możesz wybrać tańszą i rodzimą opcję. Polska też ma swoje superfoods.
Post może być mylony z głodówką, lecz warto podkreślić, że ma inny charakter, niż głodówka, gdyż zakłada wykluczenie z diety pojedynczych potraw. Według naukowców post może zwiększyć odporność organizmu na stres oksydacyjny. Teraz pojawiło się nowe badanie, które ujawnia dodatkowe, ale też nieznane informacje odnośnie postu. Związane jest ono z poszczeniem nie przez jeden czy dwa dni, a przez siedem. Jak tygodniowy post wpływa na nasze ciało?
Biała kiełbasa to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niektórzy jedzą ją z żurkiem, inni z barszczem, a jeszcze inni z chrzanem i chlebem. Niestety produkt kupiony w sklepie może zawierać szkodliwe substancje – konserwanty i wzmacniacze smaku. Są też osoby, które ze względów zdrowotnych, powinny unikać tego przysmaku. Biała kiełbasa może zaszkodzić osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. To jednak nie koniec. Kto jeszcze powinien jej unikać?
Może przyjść niespodziewanie i odebrać życie. Wiele osób się tego boi. Mowa o udarze mózgu, który jest śmiertelny nawet dla 30 proc. osób, które go doświadczyły. Czy da się mu zapobiec? Okazuje się, że kolejnym narzędziem, które może pomóc, jest dieta bogata w brokuły.Naukowcy z Uniwersytety w Sydney w Australii odkryli, że brokuły zawierają substancję zmniejszające ryzyko udaru u osób z grup ryzyka. Możliwe, że będą produkować z nich leki.
Jajka są składnikiem wielu potraw w codziennym żywieniu. O tych wiejskich mówi się, że są najzdrowsze, choć naukowcy mają w tym temacie rozbieżne zdanie. Przez jednych jaja uchodzą za wyjątkowo odżywcze i mają działania prozdrowotne, inni z kolei twierdzą, że jajka są odpowiedzialne za miażdżycę. Choć jajka w diecie są bardzo popularne, wciąż nie do końca wiadomo, ile ich jeść dziennie.
Odżywiasz się zdrowo, ale Twoje wyniki badań wskazują na niedobory? Może przyczyną nie jest to, co jesz, ale to, w jaki sposób. Niewiele osób o tym wie, ale połączenia niektórych produktów spożywczych sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy. Przez lata za takie fatalne połączenie uchodziło to ogórka z pomidorem. Teraz okazuje się, że nie jest z nim tak źle. Dlaczego? O tym za chwilę. Przy okazji wyjaśniamy, czego jeszcze nie warto ze sobą łączyć na talerzu.Oto lista połączeń, które nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Większość z nich nie jest toksyczna, ale warto mieć ich świadomość i w miarę możliwości unikać – zwłaszcza przy niedoborach!Połączenie ogórka i pomidora sprzyja utracie witaminy C, którą utlenia obecna w ogórku askorbinaza. Na szczęście jest na to sposób – przed podaniem warto skropić warzywa sokiem z cytryny, octem winnym albo dodać do nich nabiał, bo to blokuje askrobinazę i witamina C nie jest niszczona. Zmieniła nawyki i pomaga w tym pacjentom: