Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > dieta - pacjenci

Dieta - Pacjenci

hipermarket
11.11.2023 17:15 Unijne oznakowanie żywności w sklepach wprowadza w błąd. Polacy nie chcą się na nie zgodzić.

Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?

warzywa
10.11.2023 13:11 Psychodietetyk zdradza jakie są najlepsze warzywa na poprawę zdrowia. Mogą nawet zastąpić suplementy

Suplementy diety stają się coraz bardziej popularnym środkiem, który może wspomóc nasz organizm w dostarczeniu witamin i mikroelementów. Natomiast dobrze zbilansowana i zdrowa dieta także potrafi dostarczyć niezbędnych składników. Wiele produktów, a szczególnie warzyw zawiera cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Czy dieta faktycznie może być wystarczająca oraz jakie warzywa potrafią zamienić znane suplementy diety? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 

None
09.11.2023 14:13 Jesz jogurty o smaku owocowym? Lepiej przestań!

Półki sklepowe w dziale z nabiałem uginają się od kolorowych jogurtów. Owocowy, truskawkowy, a może brzoskwiniowy – wybór jest ogromny. Produkty te stanowią nierzadko podstawę diety wielu maluchów, którym rodzice kupują je w dobrej wierze – przecież połączenie jogurtu i owoców teoretycznie powinno być witaminową bombą. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Dlaczego?

None
07.11.2023 15:44 Dlaczego warto jeść tylko między 12 a 20? Nowe badania naukowców o poście przerywanym

Post przerywany to trend dietetyczny, który ma zarówno wielu entuzjastów, jak i zagorzałych przeciwników. Uznawany jest za jeden ze skuteczniejszych sposób na redukcję wagi. Niektórzy uznają go wręcz na remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne.  Nowe wyniki badań naukowców z Chicago zdają się to potwierdzać.

mięso
27.10.2023 20:19 Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują

Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania. W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

None
25.10.2023 21:11 Ta dieta chroni przed Alzheimerem. Co jeść, a czego unikać?

To co jemy ma znaczący wpływ na każdy obszar naszego ciała, więc na mózg również. Okazuje, że odpowiednia dieta jest w stanie spowolnić proces starzenia się mózgu. Jednocześnie staje się narzędziem w profilaktyce choroby Alzheimera. W szczególności warto przyjrzeć się diecie MIND, uznanej za antidotum na choroby neurodegeneracyjne. O opinię poprosiliśmy dietetyczkę. Alzheimer to forma demencji. Czy możemy mu zapobiec zachorowaniu? Na to, jakie dostaliśmy geny, nie mamy wpływu, ale na to, co jemy, już tak. A dietą możemy minimalizować ryzyko utraty pamięci, albo mocnego jej pogarszania się wraz z wiekiem.  

kawa
16.10.2023 17:28 Rozpuszczalna czy sypana? Dietetyk nie ma wątpliwości, która kawa jest zdrowsza!

Kawa dodaje energii i pobudza. Dietetycy nierzadko traktują ją niemal jak lekarstwo. Jednak czy którąś z kaw możemy uznać za zdrowszą? Rozpuszczalna czy sypana – obydwie powstają z przecież z ziaren tego samego kawowca, lecz wydają się być dwoma różnymi napojami. Dietetyk kliniczny udzielił jasnej odpowiedzi! O opinię poprosiliśmy również psychodietetyczkę.  

Ból głowy
15.10.2023 19:07 Nerwowość, częste infekcje, albo ból głowy? Nietypowe objawy niedoboru tej witaminy

Witamina B6 nazywana również pirydoksyną, jest jedną z witamin z grupy B. Bez niej organizm nie może funkcjonować prawidłowo – odpowiada m.in. za prace układu nerwowego. Stosuje się ja zarówno profilaktycznie, jak i w poważniejszych stanach. Jej niedobór jest łatwo zauważalny na co dzień. Jak rozpoznać, że organizmowi brakuje witaminy B6? Tłumaczymy.

rodzina przy herbacie
06.10.2023 19:55 Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy

Zapewne każdy z nas nieraz spotkał się z opinią, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Niektórzy twierdzą nawet, że takie połączenie może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera. Jak jest w rzeczywistości? Bierzemy pod lupę popularny mit!  

parówki
05.10.2023 18:38 Wycofano z obrotu jedne z ulubionych parówek Polaków. GIS apeluje, by ich nie jeść!

GIS ostrzega, by nie spożywać parówek znanej w Polsce marki. Na stronie GIS opublikowano numer wadliwej partii. Wszystkich konsumentów zachęcamy, by koniecznie zapoznali się z tymi danymi i zrobili przegląd produktów spożywczych znajdujących się lodówkach! 

śniadanie
02.10.2023 14:34 Czego unikać na śniadanie? Dietetyk zdecydowanie odradza tych produktów!

Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Liczne badania wykazują, że zdolność uczenia, rozwój intelektualny, koncentracja i zapamiętywanie zależą od tego, co jemy co dzień rano. Mimo to samo spożywanie śniadania nie oznacza, że zyskamy dzięki niemu energię niezbędną do działania. Jakich produktów nie powinniśmy więc jeść na śniadanie? Których napojów lepiej unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.

mleko
29.09.2023 10:33 Mleko przyczyną przewlekłego zmęczenia i anemii? Zaskakujące fakty na temat mleka

Badania na temat mleka wciąż zawierają dużo niejasności, a naukowcy sprzeczają się między sobą, czy jego spożywanie przynosi więcej szkód czy korzyści. Generalnie mleko uważane jest za zdrowy napój, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Niestety jego nadmiar w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości i problemów zdrowotnych. 

choroba uchyłkowa
26.09.2023 16:09 To kluczowy sposób leczenia zapalenia uchyłków jelita, którego wielu nie zna! Gastroenterolog wskazał, na czym polega

Uchyłki jelita grubego, to uwypuklenia oraz małe przepukliny ściany jelita. Są to zmiany, które dotykają dużą część społeczeństwa i należą do jednych z najczęściej występujących  chorób układu pokarmowego. Uchyłki z reguły nie stanowią zagrożenia, jednak w niektórych przypadkach mogą spowodować groźne powikłania zdrowotne. Jak leczyć zapalenie uchyłków jelita? Gastroenterolog wskazał jedną z najważniejszych metod leczenia. Na czym polega? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

celiakia
26.09.2023 14:34 Czego nie można spożywać przy celiakii? Lekarz ostrzega przed tymi produktami!

Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.

infekcja
25.09.2023 16:48 Cierpisz na częste infekcje? Możesz mieć niedobór tego składnika!

Częste infekcje to problem, który dotyka wielu z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przyczyny infekcji mogą być różne, a wśród nich wymienia się m.in. nieodpowiednie odżywanie się. Kluczowym składnikiem diety, odpowiedzialnym za funkcjonowanie układu odpornościowego jest cynk. Kiedy jego podaż w diecie jest zbyt niska, mogą pojawić się przykre konsekwencje zdrowotne.

kobieta jedząca ciastka
24.09.2023 17:41 Te przekąski rujnują korzyści ze zdrowego jedzenia! Przeprowadzono badania

Jak podaje „European Journal of Nutrition”, co czwarta osoba rujnuje korzyści płynące z jedzenia zdrowych posiłków, spożywając szkodliwe przekąski, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.

odporność
23.09.2023 17:32 Te produkty zrujnują Twoją odporność i narażą na infekcje. Usuń je z diety jak najszybciej!

Jesień jest dla wielu z nas sezonem infekcyjnym. Jednak o odporność również można zadbać tak jak o każdy obszar ciała. Jedną z kluczowych zasad, o której mówią zarówno lekarze jak i dietetycy, jest wyeliminowanie lub ograniczenie pewnych produktów. Na które dania i napoje należy uważać?

dieta
21.09.2023 18:40 Nawet po 40 możesz podkręcić metabolizm. Te sposoby są proste i skuteczne

Sprawny metabolizm umożliwia nie tylko utrzymanie szczupłej figury, ale przede wszystkim zachowanie dobrego stanu zdrowia. Podpowiadamy, jak przyspieszyć metabolizm, gdy wraz z upływem lat zaczyna spowalniać. 

mięso
15.09.2023 13:16 Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści

Specjaliści ostrzegają, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Aby zadbać o zdrowie, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, a także unikać jego form przetworzonych. Jak często można jeść czerwone mięso? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik. 

objadanie się przed snem
13.09.2023 15:33 Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki sen

Jakość snu zależy od wielu czynników – zaliczamy do nich zarówno naturalne predyspozycje, jak i czynniki zewnętrzne. Niektórzy mają problem z zaśnięciem, inni z kolei mogą mieć problem z utrzymaniem snu. Przyczyna nieprzespanych nocy może być złożona, ale może stać za nią również prozaiczna przyczyna, którą można łatwo wyeliminować. Psychodietetyczka wskazała, jak na jakość snu wpływa dieta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetyczką Katarzyną Sobolewską. 

dieta
10.09.2023 18:06 Czy insulinooporność może występować u szczupłych osób? Ekspert stawia sprawę jasno!

Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.

ból stopy
07.09.2023 13:14 Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!

Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

sok z malin
06.09.2023 16:04 Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji

Jesień w pełni, częściej łapiemy infekcje. Zadbajmy o odporność sięgając po naturalne produkty. Jeden z nich to sok z malin. Ma sześć cennych właściwości. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetyczką kliniczną mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.  Poniżej przeczytasz o właściwości soku z malin. Pamiętaj o tym, że jeśli chodzi o witaminę C, niszczy ją już temperatura 70oC, więc wlewając sok z malin do gorącej herbaty pozbawiasz ją tego składnia. Więc albo odczekaj aż ostygnie, albo ciesz się innymi prozdrowotnymi właściwościami malin, których wysoka temperatura nie pozbawia. Poniżej piszemy też o nich. 

post
04.09.2023 17:14 Post przerywany – starożytna metoda na błyskawiczną utratę wagi. Jak go przeprowadzić?

Post przerywany określany jest mianem trendu dietetycznego. Jednak jest to sposób odżywiania znany od tysięcy lat. Posty są stałym elementem największych religii, lecz stosowanie ich jest również sprawdzonym sposobem na szczupłą sylwetkę i zdrowie. Jak bezpiecznie przeprowadzić post przerywany? Czy jest zdrowy?

dieta
04.09.2023 13:22 Dieta DASH - najzdrowsza dieta na świecie! Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem

„Obecnie możemy wyróżnić dwa główne rodzaje diet, które wygrywają rankingi najzdrowszych diet świata i przy okazji są dietami jednymi z najlepiej przebadanych w kontekście chorób układu krążenia. Jest to dieta śródziemnomorska i dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej kierowana do osób z nadciśnieniem tętniczym.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

pestki dyni
04.09.2023 10:57 Dlaczego warto jeść pestki dyni? Wspierają płodność u mężczyzn i nie tylko!

Pestki dyni to jedne z najzdrowszych nasion posiadających wiele właściwości leczniczych. Są cennym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Są też szczególnie zalecane w diecie mężczyzn, ponieważ wykazują korzystny wpływ na płodność. Dlaczego warto włączyć pestki dyni do codziennego jadłospisu? 

jedzenie
01.09.2023 14:33 Czy dzieci i młodzież potrzebują mięsa, aby prawidłowo się rozwijać? Dietetyk wyjaśnia odwieczny problem

Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.

kiszonki
01.09.2023 11:11 Kiszonki warto jeść. Wiemy, które z nich są najzdrowsze!

Obecność kiszonek w diecie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Uznawane są za naturalny probiotyk, który szczególnie warto przyjmować jesienią i zimą. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że np. ogórki kiszone szkodzą m.in. osobom z nadciśnieniem. Czy to prawda? Które kiszonki są najzdrowsze? O przyczyny powstawania nadciśnienia tętniczego poprosiliśmy eksperta.