Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta - Pacjenci

Dieta - Pacjenci

dieta
10.09.2023 18:06 Czy insulinooporność może występować u szczupłych osób? Ekspert stawia sprawę jasno!

Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.

ból stopy
07.09.2023 13:14 Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!

Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

sok z malin
06.09.2023 16:04 Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji

Jesień w pełni, częściej łapiemy infekcje. Zadbajmy o odporność sięgając po naturalne produkty. Jeden z nich to sok z malin. Ma sześć cennych właściwości. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetyczką kliniczną mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.  Poniżej przeczytasz o właściwości soku z malin. Pamiętaj o tym, że jeśli chodzi o witaminę C, niszczy ją już temperatura 70oC, więc wlewając sok z malin do gorącej herbaty pozbawiasz ją tego składnia. Więc albo odczekaj aż ostygnie, albo ciesz się innymi prozdrowotnymi właściwościami malin, których wysoka temperatura nie pozbawia. Poniżej piszemy też o nich. 

post
04.09.2023 17:14 Post przerywany – starożytna metoda na błyskawiczną utratę wagi. Jak go przeprowadzić?

Post przerywany określany jest mianem trendu dietetycznego. Jednak jest to sposób odżywiania znany od tysięcy lat. Posty są stałym elementem największych religii, lecz stosowanie ich jest również sprawdzonym sposobem na szczupłą sylwetkę i zdrowie. Jak bezpiecznie przeprowadzić post przerywany? Czy jest zdrowy?

dieta
04.09.2023 13:22 Dieta DASH - najzdrowsza dieta na świecie! Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem

„Obecnie możemy wyróżnić dwa główne rodzaje diet, które wygrywają rankingi najzdrowszych diet świata i przy okazji są dietami jednymi z najlepiej przebadanych w kontekście chorób układu krążenia. Jest to dieta śródziemnomorska i dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej kierowana do osób z nadciśnieniem tętniczym.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

pestki dyni
04.09.2023 10:57 Dlaczego warto jeść pestki dyni? Wspierają płodność u mężczyzn i nie tylko!

Pestki dyni to jedne z najzdrowszych nasion posiadających wiele właściwości leczniczych. Są cennym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Są też szczególnie zalecane w diecie mężczyzn, ponieważ wykazują korzystny wpływ na płodność. Dlaczego warto włączyć pestki dyni do codziennego jadłospisu? 

jedzenie
01.09.2023 14:33 Czy dzieci i młodzież potrzebują mięsa, aby prawidłowo się rozwijać? Dietetyk wyjaśnia odwieczny problem

Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.

kiszonki
01.09.2023 11:11 Kiszonki warto jeść. Wiemy, które z nich są najzdrowsze!

Obecność kiszonek w diecie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Uznawane są za naturalny probiotyk, który szczególnie warto przyjmować jesienią i zimą. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że np. ogórki kiszone szkodzą m.in. osobom z nadciśnieniem. Czy to prawda? Które kiszonki są najzdrowsze? O przyczyny powstawania nadciśnienia tętniczego poprosiliśmy eksperta. 

STOP
31.08.2023 15:21 Nigdy nie łącz wapnia z żelazem! Na to trzeba uważać w diecie

Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Bierze udział w transporcie i magazynowaniu tlenu, produkcji czerwonych krwinek, działaniu enzymów i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niezwykle ważne jest, aby dostarczać żelazo z pożywieniem w odpowiednich ilościach i proporcjach, a także aby nie łączyć go z pokarmami obniżającymi jego wchłanianie. 

mięso
29.08.2023 18:23 Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik. 

wywiad z dietetykiem
28.08.2023 15:19 Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy

Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik. 

mleko roślinne
25.08.2023 17:22 Są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Pij je zamiast ciężkiego, krowiego mleka

Sięgają po nie tylko osoby borykające się z nietolerancją laktozy, ale również ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Napoje roślinne z roku na rok zyskują popularność, a wśród nich można wyróżnić trzy rodzaje, o których warto wspomnieć w szczególności. Jak można zdefiniować mleko roślinne? Czym kierować się przy ich wyborze? Czy są zdrowsze od mleka krowiego? Wyjaśniamy. 

None
19.08.2023 10:17 Obniżają cholesterol i przyspieszają chudnięcie, a smakują wybornie. Już nie sięgniesz po masło

Chudnięcie to niełatwy proces. Wymaga pełnego zaangażowania. Sukces osiągamy przede wszystkim przez zmianę codziennych nawyków np. rezygnacji z tradycyjnego masła. Czym je zastąpić? Istnieje pewien zdrowy zamiennik, który polecany jest nie tylko osobom na dietach redukcyjnych ale tak prawdę wszystkim entuzjastom zdrowego trybu życia. Co to smarowidło?

suplementacja
16.08.2023 10:55 Jakie badania należy wykonać przed przyjęciem suplementów? Mało osób o tym wie!

Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.

Ból brzucha
11.08.2023 15:26 Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Nie bądź obojętny wobec nich!

Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.

wzdęcia
01.08.2023 15:30 Wzdęcia – czasem są niegroźne, czasem są objawem nowotworu. Kiedy zgłosić się do lekarza?

O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta. 

kolacja
29.07.2023 16:54 Taka kolacja szkodzi zdrowiu i zwiększa ryzyko nowotworów. Każdemu zdarza się popełnić ten błąd

Nie tylko śniadanie pełni kluczową rolę dla naszego zdrowia. Równie istotna jest kolacja, którą niestety zazwyczaj traktujemy po macoszemu. Niewłaściwy dobór posiłków oraz zbyt późne ich spożycie przed snem, zamiast dać naszemu organizmowi szansę na zasłużony odpoczynek, zbyt mocno go obciąża, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. 

kawa
29.07.2023 14:35 Zrób to, zanim weźmiesz pierwszy łyk kawy. Od razu poczujesz różnicę

Zazwyczaj pierwszą rzeczą, o jakiej myślimy po wstaniu rano z łóżka jest mała czarna. Wielu z nas spożywa kawę na pusty żołądek, co nie jest zalecane przez specjalistów. Przed wypiciem porannej filiżanki kawy, warto zjeść śniadanie, a także wprowadzić jeden ważny nawyk, o którym mówi doktor Tara Scott.  

wakacje
29.07.2023 11:24 Probiotyki na wakacjach - czy uchronią nas przed biegunką? Zapytaliśmy dietetyka

Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.

szok
29.07.2023 09:45 Tych 6 produktów nie jedz na czczo. Podrażniają żołądek i mogą powodować otyłość

Niektóre produkty spożywcze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, jeśli zjemy je na czczo. Dzieje się tak dlatego, że pewne składniki mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, zaburzać równowagę kwasowo-zasadową bądź też powodować gwałtowny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi. Jakich produktów lepiej nie spożywać na pusty żołądek? 

jeść śniadanie
26.07.2023 19:36 O tych porach jedz kolację i śniadanie. Naukowcy są zgodni, twój organizm ci podziękuje

O której godzinie jesz pierwszy posiłek? Badania wykazują, że śniadanie lepiej zjeść wcześniej niż później. Naukowcy informują, że u osób spożywających śniadania po godzinie 9 znacznie bardziej wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do osób jedzących śniadania przed godziną 8. Badacze wskazali również optymalną porę na kolację. Okazuje się, że ryzyko cukrzycy możemy zmniejszyć nie tylko poprzez zmianę produktów spożywczych, ale także zmieniając pory spożywania posiłków. 

ćwiczenia fizyczne
26.07.2023 13:26 Życie można wydłużyć! To naukowo potwierdzone. Jednak trzeba stosować te nawyki

Człowiek może żyć ponad 100 lat. Każdy, kto zacznie stosować tych kilka nawyków, może żyć nawet 24 lata dłużej. Wbrew pozorom nie jest to żadna wiedza tajemna. Naukowcy wskazali, co trzeba robić, by cieszyć się długim życiem. Co to za nawyki? O opinię na ten temat poprosiliśmy eksperta. 

mięso
26.07.2023 10:23 3 najzdrowsze gatunki mięsa, które wzmacniają cały organizm. Jemy je zdecydowanie zbyt rzadko

Diety bezmięsne cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki odpowiednio skomponowanym produktom roślinnym można dostarczyć organizmowi wielu cennych składników pokarmowych. Mimo to mięso to wciąż bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi mikroelementy, bez których utrzymanie optymalnego stanu zdrowia jest trudne. Jednak mięso mięsu nie równe. Który gatunek jest więc najzdrowszy?

ból jelit
25.07.2023 09:21 Poznaj 5 największych wrogów Twoich jelit. Ekspert stworzył „czarną listę”

Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow

wywiad śniadanie
23.07.2023 11:12 Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie na słodko i na słono! Dietetyk radzi

Z pewnością nie raz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie powinno się go pomijać. Dlaczego tak jest? Jaka jest rola śniadania i co warto wybrać na pierwszy posiłek dnia? Rozmowa z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 

suplementy diety
23.07.2023 10:13 Nie traktujmy suplementów diety w ten sposób! Psychodietetyk wyjaśnia, jak z nich korzystać

Z suplementów diety korzysta lub przynajmniej rozważa skorzystanie większość z nas. Reklamy tych preparatów sugerują, że włączenie do codziennej diety tej lub innej kapsułki spowoduje, że znikną pewne problemy zdrowotne. Suplementy bywają pomocne. Jednak mogą też zaszkodzić, gdy będziemy z nich korzystać niewłaściwie. Jak więc prawidłowo korzystać z suplementów? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.

śniadanie
21.07.2023 18:25 Ma mało kalorii, syci jak nic innego i jest przepyszny. To najlepsze, co możesz zjeść podczas odchudzania

To doskonała przekąska na szybko w ciągu dnia. Smakuje dobrze samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak szczypiorek, rzodkiewka czy owoce. Syci na długo i dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Jest to jeden z lepszych wyborów, jeśli chcemy stracić zbędne kilogramy. Jakie korzyści daje jedzenie serka wiejskiego? 

olej
19.07.2023 15:41 Obniża ciśnienie i cholesterol! Zamień masło i oliwę na ten produkt, a nie pożałujesz

Pod względem zawartości składników odżywczych, oliwa z oliwek ma poważnego konkurenta! Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne substancje olej awokado zyskuje coraz większą popularność w kuchni oraz w kosmetyce. Dlaczego warto go stosować? Ma całe mnóstwo zalet!