GIS ostrzega, by nie spożywać parówek znanej w Polsce marki. Na stronie GIS opublikowano numer wadliwej partii. Wszystkich konsumentów zachęcamy, by koniecznie zapoznali się z tymi danymi i zrobili przegląd produktów spożywczych znajdujących się lodówkach!
Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Liczne badania wykazują, że zdolność uczenia, rozwój intelektualny, koncentracja i zapamiętywanie zależą od tego, co jemy co dzień rano. Mimo to samo spożywanie śniadania nie oznacza, że zyskamy dzięki niemu energię niezbędną do działania. Jakich produktów nie powinniśmy więc jeść na śniadanie? Których napojów lepiej unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Badania na temat mleka wciąż zawierają dużo niejasności, a naukowcy sprzeczają się między sobą, czy jego spożywanie przynosi więcej szkód czy korzyści. Generalnie mleko uważane jest za zdrowy napój, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Niestety jego nadmiar w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości i problemów zdrowotnych.
Uchyłki jelita grubego, to uwypuklenia oraz małe przepukliny ściany jelita. Są to zmiany, które dotykają dużą część społeczeństwa i należą do jednych z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Uchyłki z reguły nie stanowią zagrożenia, jednak w niektórych przypadkach mogą spowodować groźne powikłania zdrowotne. Jak leczyć zapalenie uchyłków jelita? Gastroenterolog wskazał jedną z najważniejszych metod leczenia. Na czym polega? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Częste infekcje to problem, który dotyka wielu z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przyczyny infekcji mogą być różne, a wśród nich wymienia się m.in. nieodpowiednie odżywanie się. Kluczowym składnikiem diety, odpowiedzialnym za funkcjonowanie układu odpornościowego jest cynk. Kiedy jego podaż w diecie jest zbyt niska, mogą pojawić się przykre konsekwencje zdrowotne.
Jak podaje „European Journal of Nutrition”, co czwarta osoba rujnuje korzyści płynące z jedzenia zdrowych posiłków, spożywając szkodliwe przekąski, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.
Jesień jest dla wielu z nas sezonem infekcyjnym. Jednak o odporność również można zadbać tak jak o każdy obszar ciała. Jedną z kluczowych zasad, o której mówią zarówno lekarze jak i dietetycy, jest wyeliminowanie lub ograniczenie pewnych produktów. Na które dania i napoje należy uważać?
Sprawny metabolizm umożliwia nie tylko utrzymanie szczupłej figury, ale przede wszystkim zachowanie dobrego stanu zdrowia. Podpowiadamy, jak przyspieszyć metabolizm, gdy wraz z upływem lat zaczyna spowalniać.
Specjaliści ostrzegają, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Aby zadbać o zdrowie, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, a także unikać jego form przetworzonych. Jak często można jeść czerwone mięso? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Jakość snu zależy od wielu czynników – zaliczamy do nich zarówno naturalne predyspozycje, jak i czynniki zewnętrzne. Niektórzy mają problem z zaśnięciem, inni z kolei mogą mieć problem z utrzymaniem snu. Przyczyna nieprzespanych nocy może być złożona, ale może stać za nią również prozaiczna przyczyna, którą można łatwo wyeliminować. Psychodietetyczka wskazała, jak na jakość snu wpływa dieta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetyczką Katarzyną Sobolewską.
Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.
Jesień w pełni, częściej łapiemy infekcje. Zadbajmy o odporność sięgając po naturalne produkty. Jeden z nich to sok z malin. Ma sześć cennych właściwości. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetyczką kliniczną mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik. Poniżej przeczytasz o właściwości soku z malin. Pamiętaj o tym, że jeśli chodzi o witaminę C, niszczy ją już temperatura 70oC, więc wlewając sok z malin do gorącej herbaty pozbawiasz ją tego składnia. Więc albo odczekaj aż ostygnie, albo ciesz się innymi prozdrowotnymi właściwościami malin, których wysoka temperatura nie pozbawia. Poniżej piszemy też o nich.
Post przerywany określany jest mianem trendu dietetycznego. Jednak jest to sposób odżywiania znany od tysięcy lat. Posty są stałym elementem największych religii, lecz stosowanie ich jest również sprawdzonym sposobem na szczupłą sylwetkę i zdrowie. Jak bezpiecznie przeprowadzić post przerywany? Czy jest zdrowy?
„Obecnie możemy wyróżnić dwa główne rodzaje diet, które wygrywają rankingi najzdrowszych diet świata i przy okazji są dietami jednymi z najlepiej przebadanych w kontekście chorób układu krążenia. Jest to dieta śródziemnomorska i dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej kierowana do osób z nadciśnieniem tętniczym.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Pestki dyni to jedne z najzdrowszych nasion posiadających wiele właściwości leczniczych. Są cennym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Są też szczególnie zalecane w diecie mężczyzn, ponieważ wykazują korzystny wpływ na płodność. Dlaczego warto włączyć pestki dyni do codziennego jadłospisu?
Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Obecność kiszonek w diecie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Uznawane są za naturalny probiotyk, który szczególnie warto przyjmować jesienią i zimą. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że np. ogórki kiszone szkodzą m.in. osobom z nadciśnieniem. Czy to prawda? Które kiszonki są najzdrowsze? O przyczyny powstawania nadciśnienia tętniczego poprosiliśmy eksperta.
Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Bierze udział w transporcie i magazynowaniu tlenu, produkcji czerwonych krwinek, działaniu enzymów i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niezwykle ważne jest, aby dostarczać żelazo z pożywieniem w odpowiednich ilościach i proporcjach, a także aby nie łączyć go z pokarmami obniżającymi jego wchłanianie.
W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Sięgają po nie tylko osoby borykające się z nietolerancją laktozy, ale również ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Napoje roślinne z roku na rok zyskują popularność, a wśród nich można wyróżnić trzy rodzaje, o których warto wspomnieć w szczególności. Jak można zdefiniować mleko roślinne? Czym kierować się przy ich wyborze? Czy są zdrowsze od mleka krowiego? Wyjaśniamy.
Chudnięcie to niełatwy proces. Wymaga pełnego zaangażowania. Sukces osiągamy przede wszystkim przez zmianę codziennych nawyków np. rezygnacji z tradycyjnego masła. Czym je zastąpić? Istnieje pewien zdrowy zamiennik, który polecany jest nie tylko osobom na dietach redukcyjnych ale tak prawdę wszystkim entuzjastom zdrowego trybu życia. Co to smarowidło?
Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.
O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Nie tylko śniadanie pełni kluczową rolę dla naszego zdrowia. Równie istotna jest kolacja, którą niestety zazwyczaj traktujemy po macoszemu. Niewłaściwy dobór posiłków oraz zbyt późne ich spożycie przed snem, zamiast dać naszemu organizmowi szansę na zasłużony odpoczynek, zbyt mocno go obciąża, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.