Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Jesień i zima to pory roku, podczas których dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Wielu z nas kupuje wówczas te z eksportu, które nierzadko naszpikowane są chemią. Nie wszystkie eksportowane owoce są potencjalnie szkodliwe, lecz według Ewy Wachowicz ze spożycia pewnych z nich lepiej zrezygnować w sezonie zimowym. Które to są?
Kwasów omega 3 nie może zabraknąć w zdrowym jadłospisie. To właśnie tłuszcze wykazują największą wartość energetyczną. Które pokarmy zawierają najwięcej tego związku? Jak omega 3 wpływa na nasz organizm?
Jest sycący i małokaloryczny. Świetnie pasuje do sałatek, a przy tym zawiera witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. I przecież jest to ryba, która stanowi ważny element zdrowej diety. Czy można chcieć czegoś więcej? Otóż mamy złą wiadomość – tuńczyk w puszce zawiera również związki metali ciężkich. Niestety, dowodów, by ograniczyć lub zrezygnować z jego spożycia jest więcej.
Rozmaryn lekarski jest ciepłolubną rośliną dziko rosnącą głównie w klimacie śródziemnomorskim, Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych. Ponieważ należy do roślin wrażliwych na mróz, w naszym klimacie polecany jest jako roślina doniczkowa. Już od starożytności rozmaryn wykorzystywany jest w lecznictwie, kosmetyce oraz kuchni, jako przyprawa do wielu potraw.
Są lekkie i pożywne. Nie brudzą rąk i świetnie komponują się zarówno z nabiałem, jak i mięsem. Niejedna osoba rozpoczynająca dietę redukcyjną zastępuje nimi w pełni chleb. Mowa o waflach ryżowych, które traktujemy jak produkt FIT. Jednak czy faktycznie są niskokaloryczne? I tak, i nie. O opinię zapytaliśmy dietetyczkę dr Hannę Stolińską-Fiedorowicz.
Kasza to idealny dodatek do obiadu. Można również jeść ją na kolację. A ten rodzaj kaszy z pewnością polubią ją osoby stosujące dietę redukcyjną i wszyscy ci, którzy po prostu lubią zdrowe jedzenie. Jest także niedroga, stanowi bogate źródło witamin i minerałów i mogą ją jeść cukrzycy. Co ta za kasza?
Deska do krojenia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. W polskich domach, i nie tylko w nich, klasyką gatunku są deski wykonane z plastiku. Jednak krojenie na nich żywności może być niekorzystne dla zdrowia. Dlaczego? Wszystkiemu winne są te mikrocząsteczki plastiku.
Sezon jesienno-zimowy to dla wielu z nas sezon infekcyjny. To właśnie teraz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia – możemy je mu zapewnić m.in. poprzez stosowanie tranu, oleju otrzymywanego z dorsza atlantyckiego lub ryb dorszowatych. Co tak wyjątkowego jest w tranie? Dlaczego nie powinno go zabraknąć w domowej apteczce?
Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?
Suplementy diety stają się coraz bardziej popularnym środkiem, który może wspomóc nasz organizm w dostarczeniu witamin i mikroelementów. Natomiast dobrze zbilansowana i zdrowa dieta także potrafi dostarczyć niezbędnych składników. Wiele produktów, a szczególnie warzyw zawiera cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Czy dieta faktycznie może być wystarczająca oraz jakie warzywa potrafią zamienić znane suplementy diety? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Półki sklepowe w dziale z nabiałem uginają się od kolorowych jogurtów. Owocowy, truskawkowy, a może brzoskwiniowy – wybór jest ogromny. Produkty te stanowią nierzadko podstawę diety wielu maluchów, którym rodzice kupują je w dobrej wierze – przecież połączenie jogurtu i owoców teoretycznie powinno być witaminową bombą. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Dlaczego?
Post przerywany to trend dietetyczny, który ma zarówno wielu entuzjastów, jak i zagorzałych przeciwników. Uznawany jest za jeden ze skuteczniejszych sposób na redukcję wagi. Niektórzy uznają go wręcz na remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne. Nowe wyniki badań naukowców z Chicago zdają się to potwierdzać.
Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania. W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.
To co jemy ma znaczący wpływ na każdy obszar naszego ciała, więc na mózg również. Okazuje, że odpowiednia dieta jest w stanie spowolnić proces starzenia się mózgu. Jednocześnie staje się narzędziem w profilaktyce choroby Alzheimera. W szczególności warto przyjrzeć się diecie MIND, uznanej za antidotum na choroby neurodegeneracyjne. O opinię poprosiliśmy dietetyczkę. Alzheimer to forma demencji. Czy możemy mu zapobiec zachorowaniu? Na to, jakie dostaliśmy geny, nie mamy wpływu, ale na to, co jemy, już tak. A dietą możemy minimalizować ryzyko utraty pamięci, albo mocnego jej pogarszania się wraz z wiekiem.
Kawa dodaje energii i pobudza. Dietetycy nierzadko traktują ją niemal jak lekarstwo. Jednak czy którąś z kaw możemy uznać za zdrowszą? Rozpuszczalna czy sypana – obydwie powstają z przecież z ziaren tego samego kawowca, lecz wydają się być dwoma różnymi napojami. Dietetyk kliniczny udzielił jasnej odpowiedzi! O opinię poprosiliśmy również psychodietetyczkę.
Witamina B6 nazywana również pirydoksyną, jest jedną z witamin z grupy B. Bez niej organizm nie może funkcjonować prawidłowo – odpowiada m.in. za prace układu nerwowego. Stosuje się ja zarówno profilaktycznie, jak i w poważniejszych stanach. Jej niedobór jest łatwo zauważalny na co dzień. Jak rozpoznać, że organizmowi brakuje witaminy B6? Tłumaczymy.
Zapewne każdy z nas nieraz spotkał się z opinią, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Niektórzy twierdzą nawet, że takie połączenie może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera. Jak jest w rzeczywistości? Bierzemy pod lupę popularny mit!
GIS ostrzega, by nie spożywać parówek znanej w Polsce marki. Na stronie GIS opublikowano numer wadliwej partii. Wszystkich konsumentów zachęcamy, by koniecznie zapoznali się z tymi danymi i zrobili przegląd produktów spożywczych znajdujących się lodówkach!
Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Liczne badania wykazują, że zdolność uczenia, rozwój intelektualny, koncentracja i zapamiętywanie zależą od tego, co jemy co dzień rano. Mimo to samo spożywanie śniadania nie oznacza, że zyskamy dzięki niemu energię niezbędną do działania. Jakich produktów nie powinniśmy więc jeść na śniadanie? Których napojów lepiej unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Badania na temat mleka wciąż zawierają dużo niejasności, a naukowcy sprzeczają się między sobą, czy jego spożywanie przynosi więcej szkód czy korzyści. Generalnie mleko uważane jest za zdrowy napój, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Niestety jego nadmiar w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości i problemów zdrowotnych.
Uchyłki jelita grubego, to uwypuklenia oraz małe przepukliny ściany jelita. Są to zmiany, które dotykają dużą część społeczeństwa i należą do jednych z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Uchyłki z reguły nie stanowią zagrożenia, jednak w niektórych przypadkach mogą spowodować groźne powikłania zdrowotne. Jak leczyć zapalenie uchyłków jelita? Gastroenterolog wskazał jedną z najważniejszych metod leczenia. Na czym polega? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Częste infekcje to problem, który dotyka wielu z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przyczyny infekcji mogą być różne, a wśród nich wymienia się m.in. nieodpowiednie odżywanie się. Kluczowym składnikiem diety, odpowiedzialnym za funkcjonowanie układu odpornościowego jest cynk. Kiedy jego podaż w diecie jest zbyt niska, mogą pojawić się przykre konsekwencje zdrowotne.
Jak podaje „European Journal of Nutrition”, co czwarta osoba rujnuje korzyści płynące z jedzenia zdrowych posiłków, spożywając szkodliwe przekąski, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.
Jesień jest dla wielu z nas sezonem infekcyjnym. Jednak o odporność również można zadbać tak jak o każdy obszar ciała. Jedną z kluczowych zasad, o której mówią zarówno lekarze jak i dietetycy, jest wyeliminowanie lub ograniczenie pewnych produktów. Na które dania i napoje należy uważać?
Sprawny metabolizm umożliwia nie tylko utrzymanie szczupłej figury, ale przede wszystkim zachowanie dobrego stanu zdrowia. Podpowiadamy, jak przyspieszyć metabolizm, gdy wraz z upływem lat zaczyna spowalniać.