Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Bierze udział w transporcie i magazynowaniu tlenu, produkcji czerwonych krwinek, działaniu enzymów i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niezwykle ważne jest, aby dostarczać żelazo z pożywieniem w odpowiednich ilościach i proporcjach, a także aby nie łączyć go z pokarmami obniżającymi jego wchłanianie.
W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Sięgają po nie tylko osoby borykające się z nietolerancją laktozy, ale również ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Napoje roślinne z roku na rok zyskują popularność, a wśród nich można wyróżnić trzy rodzaje, o których warto wspomnieć w szczególności. Jak można zdefiniować mleko roślinne? Czym kierować się przy ich wyborze? Czy są zdrowsze od mleka krowiego? Wyjaśniamy.
Chudnięcie to niełatwy proces. Wymaga pełnego zaangażowania. Sukces osiągamy przede wszystkim przez zmianę codziennych nawyków np. rezygnacji z tradycyjnego masła. Czym je zastąpić? Istnieje pewien zdrowy zamiennik, który polecany jest nie tylko osobom na dietach redukcyjnych ale tak prawdę wszystkim entuzjastom zdrowego trybu życia. Co to smarowidło?
Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.
O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Nie tylko śniadanie pełni kluczową rolę dla naszego zdrowia. Równie istotna jest kolacja, którą niestety zazwyczaj traktujemy po macoszemu. Niewłaściwy dobór posiłków oraz zbyt późne ich spożycie przed snem, zamiast dać naszemu organizmowi szansę na zasłużony odpoczynek, zbyt mocno go obciąża, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.
Zazwyczaj pierwszą rzeczą, o jakiej myślimy po wstaniu rano z łóżka jest mała czarna. Wielu z nas spożywa kawę na pusty żołądek, co nie jest zalecane przez specjalistów. Przed wypiciem porannej filiżanki kawy, warto zjeść śniadanie, a także wprowadzić jeden ważny nawyk, o którym mówi doktor Tara Scott.
Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.
Niektóre produkty spożywcze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, jeśli zjemy je na czczo. Dzieje się tak dlatego, że pewne składniki mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, zaburzać równowagę kwasowo-zasadową bądź też powodować gwałtowny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi. Jakich produktów lepiej nie spożywać na pusty żołądek?
O której godzinie jesz pierwszy posiłek? Badania wykazują, że śniadanie lepiej zjeść wcześniej niż później. Naukowcy informują, że u osób spożywających śniadania po godzinie 9 znacznie bardziej wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do osób jedzących śniadania przed godziną 8. Badacze wskazali również optymalną porę na kolację. Okazuje się, że ryzyko cukrzycy możemy zmniejszyć nie tylko poprzez zmianę produktów spożywczych, ale także zmieniając pory spożywania posiłków.
Człowiek może żyć ponad 100 lat. Każdy, kto zacznie stosować tych kilka nawyków, może żyć nawet 24 lata dłużej. Wbrew pozorom nie jest to żadna wiedza tajemna. Naukowcy wskazali, co trzeba robić, by cieszyć się długim życiem. Co to za nawyki? O opinię na ten temat poprosiliśmy eksperta.
Diety bezmięsne cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki odpowiednio skomponowanym produktom roślinnym można dostarczyć organizmowi wielu cennych składników pokarmowych. Mimo to mięso to wciąż bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi mikroelementy, bez których utrzymanie optymalnego stanu zdrowia jest trudne. Jednak mięso mięsu nie równe. Który gatunek jest więc najzdrowszy?
Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow
Z pewnością nie raz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie powinno się go pomijać. Dlaczego tak jest? Jaka jest rola śniadania i co warto wybrać na pierwszy posiłek dnia? Rozmowa z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Z suplementów diety korzysta lub przynajmniej rozważa skorzystanie większość z nas. Reklamy tych preparatów sugerują, że włączenie do codziennej diety tej lub innej kapsułki spowoduje, że znikną pewne problemy zdrowotne. Suplementy bywają pomocne. Jednak mogą też zaszkodzić, gdy będziemy z nich korzystać niewłaściwie. Jak więc prawidłowo korzystać z suplementów? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
To doskonała przekąska na szybko w ciągu dnia. Smakuje dobrze samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak szczypiorek, rzodkiewka czy owoce. Syci na długo i dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Jest to jeden z lepszych wyborów, jeśli chcemy stracić zbędne kilogramy. Jakie korzyści daje jedzenie serka wiejskiego?
Pod względem zawartości składników odżywczych, oliwa z oliwek ma poważnego konkurenta! Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne substancje olej awokado zyskuje coraz większą popularność w kuchni oraz w kosmetyce. Dlaczego warto go stosować? Ma całe mnóstwo zalet!
Czy pacjenci z rakiem powinni stosować jakąś specjalną dietę? Dr Dawn Mussallem, ekspert z amerykańskiej Mayo Clinic, zaznacza, że nie ma jednego produktu lub diety, ale raczej wzorzec żywieniowy, który opiera się na roślinach bogatych w błonnik.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ dostarcza nam energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Aby zacząć dzień z energią i uśmiechem, warto zjeść owsiankę :) Jakie są jej zalety? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Saska Med, mgr Katarzyną Sobolewską.
Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Wakacje to okres w roku, w którym wyjeżdżamy w nieznane dotąd miejsca. Z tego powodu nierzadko wzrasta ochota na spróbowanie lokalnych specjałów, również w wersji na surowo. Jednak w pewnych przypadkach może się to źle skończyć dla żołądka. Dlaczego? Na to pytanie odpowiedzi udzielił nam dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko
Jeśli zaraz po przebudzeniu odczuwasz stres i niepokój, może to być związane ze zbyt podwyższonym poziomem kortyzolu w organizmie. Ogólnie rzecz biorąc, o poranku poziom tego hormonu jest najwyższy, jednak w wyniku nadmiernego stresu lub problemów zdrowotnych, jego wartości mogą odbiegać od normy. Jak naturalnie radzić sobie z porannym stresem? Radzi psychodietetyk Saska Med Katarzyna Sobolewska.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Każdy z nas wśród rodziny i bliskich ma kogoś, kto nie zaczyna dnia bez tzw. małej czarnej. Jednak czy picie kawy na czczo jest zdrowe? O odpowiedź poprosiliśmy psychodietetyka SaskaMed Katarzynę Sobolewską
Truskawka jest krzyżówką dwóch gatunków poziomek i została stworzona przez botaników na dworze królewskim Ludwika XIV. Któż z nas nie kocha truskawek? W końcu to słodki smak lata, na który czekamy cały rok! :) Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, truskawki mają prozdrowotne właściwości i są bogatym źródłem bardzo ważnej witaminy. Jaka to witamina? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Szacuje się, że około 13% populacji krajów wysoko rozwiniętych powyżej 65 roku życia cierpi na chorobę Alzheimera. Na ten moment choroba jest nieuleczalna i nieustannie trwają badania nad metodami jej zapobiegania i leczenia. Naukowcy potwierdzają duże znaczenie jagód i borówek w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera. O komentarz poprosiliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.