To doskonała przekąska na szybko w ciągu dnia. Smakuje dobrze samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak szczypiorek, rzodkiewka czy owoce. Syci na długo i dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Jest to jeden z lepszych wyborów, jeśli chcemy stracić zbędne kilogramy. Jakie korzyści daje jedzenie serka wiejskiego?
Pod względem zawartości składników odżywczych, oliwa z oliwek ma poważnego konkurenta! Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne substancje olej awokado zyskuje coraz większą popularność w kuchni oraz w kosmetyce. Dlaczego warto go stosować? Ma całe mnóstwo zalet!
Czy pacjenci z rakiem powinni stosować jakąś specjalną dietę? Dr Dawn Mussallem, ekspert z amerykańskiej Mayo Clinic, zaznacza, że nie ma jednego produktu lub diety, ale raczej wzorzec żywieniowy, który opiera się na roślinach bogatych w błonnik.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ dostarcza nam energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Aby zacząć dzień z energią i uśmiechem, warto zjeść owsiankę :) Jakie są jej zalety? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Saska Med, mgr Katarzyną Sobolewską.
Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Wakacje to okres w roku, w którym wyjeżdżamy w nieznane dotąd miejsca. Z tego powodu nierzadko wzrasta ochota na spróbowanie lokalnych specjałów, również w wersji na surowo. Jednak w pewnych przypadkach może się to źle skończyć dla żołądka. Dlaczego? Na to pytanie odpowiedzi udzielił nam dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko
Jeśli zaraz po przebudzeniu odczuwasz stres i niepokój, może to być związane ze zbyt podwyższonym poziomem kortyzolu w organizmie. Ogólnie rzecz biorąc, o poranku poziom tego hormonu jest najwyższy, jednak w wyniku nadmiernego stresu lub problemów zdrowotnych, jego wartości mogą odbiegać od normy. Jak naturalnie radzić sobie z porannym stresem? Radzi psychodietetyk Saska Med Katarzyna Sobolewska.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Każdy z nas wśród rodziny i bliskich ma kogoś, kto nie zaczyna dnia bez tzw. małej czarnej. Jednak czy picie kawy na czczo jest zdrowe? O odpowiedź poprosiliśmy psychodietetyka SaskaMed Katarzynę Sobolewską
Truskawka jest krzyżówką dwóch gatunków poziomek i została stworzona przez botaników na dworze królewskim Ludwika XIV. Któż z nas nie kocha truskawek? W końcu to słodki smak lata, na który czekamy cały rok! :) Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, truskawki mają prozdrowotne właściwości i są bogatym źródłem bardzo ważnej witaminy. Jaka to witamina? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Szacuje się, że około 13% populacji krajów wysoko rozwiniętych powyżej 65 roku życia cierpi na chorobę Alzheimera. Na ten moment choroba jest nieuleczalna i nieustannie trwają badania nad metodami jej zapobiegania i leczenia. Naukowcy potwierdzają duże znaczenie jagód i borówek w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera. O komentarz poprosiliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.
Podczas wakacji chętnie sięgamy po zimne napoje alkohole, zwłaszcza spędzając beztroski czas na plaży. Niestety spożywanie alkoholu w upalne dni, a w szczególności podczas bezpośredniej ekspozycji słońce nie jest dobrym pomysłem i stwarza duże niebezpieczeństwo. Dlaczego alkohol i upał to groźne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Zapewne każdy z nas nieraz słyszał, że mrożone warzywa i owoce są mniej wartościowe od surowych produktów. Ile w tym prawdy? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości! Czy mrożonki tracą witaminy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.
W zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków, zazwyczaj poruszana jest kwestia spożywania owoców. Często panuje przekonanie, że owoce są źródłem nadmiaru cukru i należy je ograniczyć lub wykluczyć z diety. Rzeczywiście pewne owoce zawierają dużo fruktozy i lepiej ich unikać, jednak wiele z nich jest przyjaznych dla diabetyków i warto włączyć je do diety. Do której grupy należą owoce jagodowe? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie”… Nie doceniamy naszego polskiego owocu, który jest uznawany za najzdrowszy owoc na świecie! Owoce jagodowe należą do grupy owoców o największym potencjale prozdrowotnym, a jeden z nich zasługuje na szczególną uwagę. O jakim owocu mowa? Dowiedzieliśmy się od dietetyczki klinicznej Magdaleny Kartasińskiej – Kwaśnik.
Przyczyn przejedzenia może być wiele – jednak w każdym z przypadków dolegliwość ta jest szkodliwa dla zdrowia. Gdy wystąpi jednorazowo, nie powinna być powodem do zmartwień. Jednak częste przejadanie się powoduje nieprzyjemne konsekwencje np. otyłość i nadwagę. Jak więc rozpoznać, że doszło do przejdzenia? O pomoc poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Najgorszy napój na upały, Polacy go kochają!W lecie chętniej sięgamy po napoje chłodzące. Jednym z ulubionych trunków Polaków, gdy słońce mocniej przygrzewa, jest zimne piwo. Kufel piwa to także sposób na relaks, szczególnie w okresie urlopu. Jednak czy napój ten rzeczywiście chłodzi organizm i go nawadnia?
Witamina D, obok magnezu i witaminy C, jest jednym z najchętniej kupowanych przez Polaków suplementów diety. Koszt zakupu jednego opakowania wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych – w zależności od dziennego zapotrzebowania jedno opakowanie wystarczy średnio na 1,5 miesiąca. Ale można ją zdobyć również całkowicie za darmo. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską
Otyłość została okrzyknięta przez WHO epidemią XXI wieku. Jest to poważna choroba, która przyczynia się do rozwoju groźnych chorób i przedwczesnych zgonów, a także do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Jakie są przyczyny otyłości? Czy otyłość jest zapisana w genach? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa.
Na depresję choruje rocznie aż 350 mln ludzi, a w Polsce co roku dotyka ok. 1,5 milion osób. Wbrew pozorom przyczyną choroby nie zawsze jest stres, uzależnienia od narkotyków, alkoholu, zmiany hormonalne czy niektóre choroby. Depresję może powodować również błahy na pozór powód czyli niedobór dwóch składników w diecie. Co to za składniki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy mgr Anną Tulczyńską, psychologiem i certyfikowaną psychoterapeutką poznawczo-behawioralną.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jedna z najważniejszych witamin, spełniających szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Po raz pierwszy została wyodrębniona z papryki przez węgierskiego naukowca Alberta Szenta-Görgyiego w 1928 roku. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy. W rzeczywistości, pod względem zawartości witaminy C pewne produkty biją na głowę cytrynę czy pomarańczę! Jakie to owoce i warzywa? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Otyłość uznawana jest obecnie za najpowszechniejszą chorobę cywilizacyjną na świecie, a polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w Europie. Otyłość to poważna choroba, która prowadzi do rozwoju groźnych schorzeń, a ponadto ma znaczny wpływ na zdrowie psychiczne. Skąd się bierze otyłość u dzieci i młodzieży i jak z nią walczyć? Rozmowa z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa
Przyczyn ciągłego braku energii i zmęczenia jest wiele. By pozbyć się tego stanu, niekiedy wystarczą niewielkie zmiany codziennych nawyków, ale niekiedy konieczne będzie długotrwałe leczenie. Jednak gdy brakuje sił, by wykonywać codzienne zadania, warto zacząć od wdrożenia zmian w kilku kluczowych obszarach. Na czym konkretnie mają polegać te zmiany? O to zapytaliśmy psychodietetyka. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Któż z nas nie lubi przywitać dnia filiżanką smacznej, aromatycznej kawy? Mała czarna to jeden z naszych ulubionych napojów i nieodłączny element każdego dnia. Wokół niej pojawiło się jednak wiele negatywnych teorii, które wzbudzają wątpliwości kawoszy, zwłaszcza tych, którzy borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Czy kawa jest przeciwwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Któż nie marzy o pięknym, wysportowanym ciele? Niejedna osoba chciałaby sięgnąć po tabletkę odchudzająca, która w cudowny sposób spaliłaby tłuszcz i wyrzeźbiła sylwetkę. Producenci suplementów o tym wiedzą i reklamują swoje produkty wykorzystując to pragnienie. Jednak same suplementy nie wystarczą. W redukcję wagi trzeba włożyć wysiłek. Wbrew pozorom to nie jest trudne – wystarczy znać 5 filarów skutecznego odchudzania. A na czym polegają? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Mniejszego lub większego stresu doświadcza każdy z nas. Natłok codziennych obowiązków sprawia, że w pewnym momencie możemy potrzebować wsparcia, chociażby w postaci suplementów diety. Jednak czy preparaty tego rodzaju są rzeczywiście pomocne? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Bez prawidłowego stężenia witamin w organizmie nie jesteśmy w stanie funkcjonować. Organizm samodzielnie nie wytworzy ich tyle, by zaspokoić swoje potrzeby. Dlatego pewne składniki trzeba dostarczać z pożywieniem. Jednak nawet z witaminami można przedobrzyć. Gdy pojawią się w organizmie w nadmiarze, będą mu szkodzić i spowodują hiperwitaminozę. Co to za dolegliwość? Jak jej uniknąć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską
Stosowanie zbilansowanej diety to jedna ze złotych zasad każdego człowieka dbającego o swoje ciało. Ale nawet jeśli w diecie nie brakuje pewnych składników, to dostarczenie ich w odpowiedniej ilości przez samo pożywienie jest trudne. By w pełni odżywić organizm, niektóre składniki, trzeba by spożywać w hurtowych ilościach! Które składniki odżywcze warto więc suplementować? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.