Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta - Pacjenci

Dieta - Pacjenci

gluten
14.03.2023 12:48 Czy gluten jest szkodliwy dla każdego? Cała prawda o glutenie

Na przestrzeni ostatnich lat dużą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa. Postrzegana jest jako zdrowsza od diety tradycyjnej, dlatego coraz częściej stosują ją osoby zdrowe bez wskazań medycznych. Czy słusznie?

hemoroidy
10.03.2023 13:09 Jaki jest związek błonnika w diecie z problemami z hemoroidami? Mamy opinię specjalisty

Choroba hemoroidalna jest bardzo powszechnym schorzeniem. „Spotkałem się z danymi, według których nawet 80 procent populacji, w jakimś okresie swojego życia, będzie miało pewne objawy choroby.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman. Choroba hemoroidalna w głównej mierze jest skutkiem niezdrowego stylu życia. Istotną rolę odgrywa tu dieta, a przede wszystkim brak jednego, niezwykle cennego składnika. 

wzdęcia
09.03.2023 13:23 Kiedy nadmiar błonnika powoduje wzdęcia i zaparcia? Jak uniknąć dyskomfortu?

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez nasze enzymy trawienne. Błonnik przechodzi przez nasze jelita praktycznie w niezmienionej formie i niczym miotła wymiata resztki pokarmu. Właściwości zdrowotne błonnika są nieocenione, jednak w pewnych sytuacjach może nam zaszkodzić. 

osteoporoza
09.03.2023 07:58 Główne zasady diety w osteoporozie. Te produkty powinniśmy jeść jak najczęściej

Osteoporoza jest układową chorobą szkieletu, związaną z obniżoną gęstością kości, która prowadzi do złamań nawet przy niegroźnych upadkach. „Warstwa kości staje się coraz cieńsza i mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Kluczowym elementem leczenia osteoporozy jest dieta i aktywność fizyczna.

dieta
28.02.2023 13:33 Jak powinna wyglądać dieta przy zespole jelita drażliwego? Na pewne produkty lepiej uważać

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą, dotyczącą jelita cienkiego i grubego. Chorują głównie osoby młode między 20 a 30 rokiem życia. Do tej pory nie poznano dokładnie mechanizmów powstawania choroby. Za główne przyczyny uważa się czynniki psychologiczne oraz zaburzenia flory bakteryjnej jelit po przebytym zakażeniu przewodu pokarmowego (bakteryjnego, pasożytniczego lub wirusowego). Fundamentem leczenia choroby jest nasz styl życia czyli prawidłowa dieta, aktywność fizyczna i unikanie stresu. 

efekt jojo
26.02.2023 14:46 Efektu jojo można uniknąć. Dietetyczka kliniczna zdradza, jak to zrobić odpowiedzialnie

Efekt jojo to zjawisko przybrania na wadze po zakończonej diecie odchudzającej. Zazwyczaj następuje po bardzo restrykcyjnych dietach, które nie dostarczają odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Jeśli planujemy zrzucić zbędne kilogramy, warto wiedzieć, jak uniknąć efektu jojo i móc cieszyć się wymarzoną sylwetką. 

dieta
24.02.2023 17:58 Produkty, które zwiększają ryzyko zawału i miażdżycy. Polacy je wprost uwielbiają

Miażdżyca jest jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie. Nazywana jest chorobą cywilizacyjną, ponieważ wiąże się z naszym stylem życia, czyli niewłaściwą dietą i niską aktywnością fizyczną. Warto przyjrzeć się naszym codziennym nawykom. Podstawą profilaktyki i leczenia miażdżycy jest zdrowa dieta i aktywność fizyczna. 

cukrzyca
23.02.2023 10:05 Czy cukrzycy mogą jeść owoce? Zapytaliśmy lekarza, odpowiedź nie pozostawia złudzeń

W ostatnich dekadach obserwujemy prawdziwą epidemię cukrzycy. Może mieć podłoże genetyczne bądź też być wynikiem niezdrowego stylu życia. Cukrzyca typu 2, zwana cukrzycą dorosłych związana jest m.in. z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, brakiem aktywności fizycznej, nadwagą i otyłością. Warto przyjrzeć się bliżej, jak powinna wyglądać dieta osób z cukrzycą. 

dna-moczanowa
21.02.2023 18:06 Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania

Dna moczanowa jest chorobą zapalną, w której dochodzi do odkładania się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach. Jej typowym objawem jest ból i obrzęk stawów. Jakie są przyczyny dny moczanowej? Jakie leki i produkty spożywcze mogą powodować zwiększenie stężenia kwasu moczowego w organizmie? Jakie są objawy dny moczanowej? Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Co jeść, a czego unikać? Jak leczyć dnę moczanową? Na te i inne pytania odpowiada dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych. 

śledź
21.02.2023 10:42 Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta

Trudno o bardziej niedocenianą rybę niż śledź. Traktujemy go po macoszemu, jedynie jako imprezową przekąskę czy świąteczne danie. Okazuje się, że powinien trafiać na nasze talerze zdecydowanie częściej. Śledź to bogactwo kwasów omega-3, witamin i składników mineralnych, a przy okazji nie kosztuje fortuny. 

jedzenie i alkohol
20.02.2023 15:04 Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodzisz

Czy alkohol poprawia trawienie? Każda babcia ochoczo przytaknie, po czym naleje kieliszek domowej nalewki. Pozornie rozgrzewające trunki wcale nie usprawniają działania układu trawiennego. Wręcz przeciwnie - upośledzają pracę wątroby i trzustki, oraz utrudniają wchłanianie pokarmów. 

kasza
12.09.2022 14:12 Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę – nawet każdego dnia

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi („Zalecenia Zdrowego Żywienia", Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH)), każdego dnia należy spożyć przynajmniej trzy porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych. Powinny one zajmować 1/4 talerza w każdym posiłku. Jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych jest kasza, którą w różnych wariantach można jeść codziennie. Dlaczego warto uwzględnić kaszę w diecie, wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. 1. Wartości odżywcze kaszy Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. 2. Źródło błonnika pokarmowegoIm grubsza kasza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. - Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym: po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze, szczególnie gruboziarniste, nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, cukrzykom i podczas diet redukcyjnych – tłumaczy Monika Stromkie-Złomaniec. Zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest także jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.dietetyk 3. Bogactwo składników mineralnych i witamin Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. - Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzenie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności – zapewnia ekspertka. 4. Naturalny, nieprzetworzony produkt spożywczyZastosowane procesy technologiczne, stanowiące tylko niezbędne minimum (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych), sprawiają, że nie znajdziemy w kaszy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak. W przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków. 5. Łatwość przygotowania i przystępna cena Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia (bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej wciąż niska cena. - Kasza, której walory zdrowotne są niepodważalne, powinna stanowić istotny element naszej diety. Może być bazą sałatek z warzywami, sycącym składnikiem zup, przygotowuje się z niej desery, zapiekanki i wiele innych pożywnych dań. To produkt niedoceniany, choć bardzo wartościowy, który wpływa korzystnie na nasz organizm, wzmacniając go i oczyszczając. Dlatego warto pomyśleć o porcji kaszy każdego dnia, a przynajmniej jeść ją kilka razy w tygodniu – zachęca dietetyk. Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj: http://www.lubiekasze.pl/ https://www.facebook.com/lubiekasze/ https://www.instagram.com/lubie_kasze/

Dieta
02.06.2022 18:30 Efekt jojo - wywiad z ekspertem. Co to jest? Jak zatrzymać efekt jojo?

Efekt jojo - charakterystyka, przyczyny, zapobieganie. Co to jest efekt jojo? Jakie są przyczyny? Po jakim czasie się pojawia? Jak zdrowo schudnąć i uniknąć efektu jojo? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMEDCo to jest efekt jojo? Jak wygląda efekt jojo?Efekt jojo to nic innego jak chudnięcie, a w późniejszym etapie przybieranie na wadze. Etap przybierania na wadze następuje po około 3 miesiącach od stosowania diety. Najczęściej chodzi o diety bardzo restrykcyjne, które nie dostarczają nam odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych. Do efektu jojo często nie dochodzi raz. Osoba decydująca się na restrykcyjną dietę, która kolejno ją porzuca, często decyduje się na kolejną. Następuje wtedy tak zwane błędne koło odchudzania. O efekcie jojo można mówić, kiedy waga wzrosła do tej, którą zaczynaliśmy redukować z dodatkową nadwyżką ok 10-15%.Jakie są przyczyny efektu jojo? Stawianie sobie celów, które są o wiele większe niż nasze możliwości. Jeśli mamy zamiar schudnąć 10 kilo w miesiąc, organizm jest wymęczony i nasza podświadomość chce nas ratować. Podczas głodówki organizm zacznie się buntować i będzie mówił: „Halo coś jest nie tak! Muszę się odżywiać”! Efekt jojo bierze się od restrykcyjnej diety, kiedy nasze zasoby zostają wykorzystane na maksa. Na restrykcyjnej diecie możemy wytrzymać miesiąc czy dwa. W trzecim miesiącu pojawiają się problemy. Zaczynamy odpuszczać, ponieważ nie dajemy już rady. Jest nam ciężko, jesteśmy osłabieni i nie mamy na nic siły. Warto wyznaczyć sobie realny cel. Zdrowe chudnięcie to ok. 1,5 kilograma na miesiąc. Nie możemy oczekiwać cudów. Jeśli będziemy się katować, szybko wrócimy do starych nawyków żywieniowych. Przykładowo mam dietę na 1000 czy 1500 kalorii. Pierwszy tydzień może być ekstra. Euforia, bo jestem na diecie i chudnę! Mam cały plan rozpisany, co do godziny, co do grama posiłku i będę się go trzymać! Przychodzi jednak taki moment, kiedy idę na spotkanie ze znajomymi. I co wtedy? Osoby będące na restrykcyjnych dietach zazwyczaj nie jedzą w obecności znajomych, ponieważ boją się dodatkowych pokarmów spoza listy. Szybko zaczynają się męczyć i pojawia się zwątpienie. Kolejnym problemem jest też brak szybkich efektów, których oczekujemy. Chcemy, aby waga nieustannie spadała liniowo (jeden kilogram, drugi, trzeci itd.). Nie bierzemy pod uwagę różnych aspektów. Kiedy zjemy dużo wieczorem, rankiem możemy ważyć więcej. W przypadku kobiet waga jest często zależna od fazy cyklu i gromadzenia się wody w organizmie. Nawet to, czy piliśmy dzień wcześniej alkohol ma znaczenie. Waga nigdy nie będzie stała. Efekt jojo dotyka zazwyczaj osoby, które mają poczucie wszystko albo nic (albo jestem na bardzo restrykcyjnej diecie, gdzie dzielę produkty na te dobre i złe, albo wracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych).Dlaczego dochodzi do gwałtownych skoków wagi ? Jak zatrzymać efekt jojo? Częstym problemem jest to, że w naszym jadłospisie nie jest uwzględnione to, co lubimy. Odnieśmy się do puszki coli. Najlepiej byłoby tę puszkę coli zamienić na wodę. To jest najlepsze rozwiązanie, jednak pijąc wcześniej dwa litry coli dziennie, nie przestaniemy nagle jej pić. To sprawdzi się przez miesiąc, czy dwa. Po pewnym czasie będziemy mieć tak dużą ochotę na colę, że w końcu nasze emocje puszczą. Nasze zasoby psychoenergetyczne nie będą na tyle wysokie, żebyśmy utrzymali się w ryzach samokontroli. Samokontrola będzie słabnąć, aż pewnego dnia zobaczymy w sklepie colę i zamiast jednej puszki kupimy 2 litry, czy całą zgrzewkę. Często słyszę od pacjentów, że są beznadziejnym przypadkiem, że brak im motywacji i nie da się już nic z nimi zrobić. Tak naprawdę to nie o motywację chodzi. Jeżeli ktoś przychodzi i mówi, że próbował 10 diet to znaczy, że jest bardzo zmotywowany. Problemem jest tu raczej plan, który nie został do niego dopasowany. Po jakimś czasie pojawia się efekt jojo?Zazwyczaj okres ścisłej diety trwa ok. 1-3 miesiące, w zależności od tego ile mamy obowiązków i stresu na co dzień (czy nasze obowiązki nie przerosną nas na tyle, że damy radę utrzymać dietę). Dieta kojarzy nam się z jednym wielkim wyrzeczeniem. Zazwyczaj nie możemy doczekać się jej końca, kiedy wreszcie będziemy mogli jeść, co chcemy. Maksymalnie na diecie restrykcyjnej jesteśmy w stanie utrzymać się 3 miesiące. Po tym czasie zaczynamy odpuszczać i pojawia się efekt jojo.Jak uniknąć efektu jojo?Jeżeli chcemy ustrzec się efektu jojo, warto dopasować plan żywieniowy do naszych potrzeb. Jeśli lubimy białą bułkę, niech znajdzie się w naszym jadłospisie. Nie zniechęcajmy się, jeśli zdarzy nam się zjeść więcej. Nie rzucajmy naszej diety, bo zjedliśmy dodatkowego batonika czy ciastko. Na ścisłych dietach często dopada nas wilczy głód. Jesteśmy głodni, ponieważ dieta nie dostarcza nam odpowiednich wartości odżywczych. Samochód nie pojedzie bez paliwa. Tak samo nasz organizm nie będzie funkcjonować bez odpowiedniego odżywienia. Warto też skupić się na tym, jak odczuwamy nasz głód i sytość. Głód jest bardzo łatwo odczuć, ale sytość już trochę gorzej. Jest to przyjemne uczucie mocnego przepełnienia w żołądku. Nie możemy przesadzać i najadać się do tego stopnia, że nie mamy siły się ruszać. Musimy wiedzieć, w którym momencie powiedzieć sobie stop. Kiedy poczujemy się najedzeni, zostawmy sobie resztę posiłku na później, gdy pojawi się głód. Pamiętajmy, że powolna utrata wagi to zdrowe chudnięcie. Musimy pamiętać także o innych aspektach, takich jak: odpowiedni sen, nawodnienie, aktywność fizyczna i praca nad stresem. Dieta powinna stanowić jedno z fundamentów zdrowego stylu życia. Nie odżywiamy się tylko dla sylwetki, ale także dla naszego zdrowia. Jeżeli więc chcemy utrzymać nasz organizm w dobrej formie, powinniśmy wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe na co dzień, a nie tylko jako okresowy plan. Musimy zmienić styl życia i dobrać odpowiednią dietę dla siebie. Chodzi też o to, aby wiedzieć jakie ilości danego produktu dodawać, a nie żeby wszystkiego sobie odmawiać. Wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. Nasza dieta ma być dla nas smaczna i przyjemna! Jak pozbyć się efektu jojo?Jeżeli nie wiemy od czego zacząć, możemy skorzystać z pomocy dietetyka. Kolejna dieta, próba i niepowodzenie mogą świadczyć o nieprawidłowo dobranym jadłospisie. Być może będziemy także potrzebować porady psychologa. Jeżeli objadamy się pod wpływem stresu, psychodietetyka może pomóc nam rozwiązać problem. Często można zauważyć objadanie się w nocy, kiedy po całym dniu spada napięcie. Jest to dla nas moment, kiedy zaczynamy pocieszać się jedzeniem. Zazwyczaj wybieramy wtedy słone lub słodkie przekąski oraz fast foody. Smakołyki koją nasze nerwy tylko na krótki czas. Kiedy zaczynamy jeść, nie myślimy o niczym innym, jednak po chwili wracają wyrzuty sumienia. Warto wdrożyć różne techniki relaksacyjne, którymi będziemy mogli zastąpić objadanie się. Jeśli zdarzyło nam się objeść, warto wrócić do swojej diety i nie przejmować się „No dobra stało się, ale dalej realizuję swoje postanowienia”! Ważne jest, aby nauczyć się pracować z samym sobą i wsłuchać się w swoje ciało. Jeżeli jesteśmy już najedzeni, powiedzmy sobie stop. Jeżeli idziemy na kawę z koleżanką, nie odmawiajmy sobie ciastka. Wszystko zależy od umiaru i od odpowiednich technik, które warto wdrożyć w życie. Możemy zrobić sobie dzienniczek, w którym będziemy notować co zjedliśmy i jakie emocje temu towarzyszyły. Zdrowa dieta zakłada zrzucenie około półtora kilograma na miesiąc. To jest jak najbardziej OK. Pamiętajmy, że na samym początku będziemy usuwać wodę z organizmu, dlatego stracimy więcej kilogramów. Dopiero potem spala się tkanka tłuszczowa. Często denerwujemy się, że na początku diety schudliśmy 5 kilo, a dalej waga nie rusza. Wtedy też pojawia się zwątpienie i utrata motywacji. Warto uzbroić się w cierpliwość. Jak wygląda efekt jojo u mężczyzn? Faktem jest, że na diety restrykcyjne częściej decydują się kobiety. Nie ma jednak różnicy, jeśli chodzi o efekt jojo u mężczyzn czy u kobiet. W tym przypadku płeć nie ma żadnego znaczenia. Jak wygląda efekt jojo po diecie ketogenicznej? Efekt jojo po diecie ketogenicznej pojawia się tak samo jak przy wszystkich innych dietach restrykcyjnych. Tego typu dieta dostarcza niewystarczającą ilość węglowodanów, które są potrzebne naszemu organizmowi. Węglowodany są niezbędne do prawidłowej pracy naszych mięśni i mózgu. Osoby będące długo na diecie ketogenicznej doprowadzają do wyniszczenia swojego organizmu. Tak jak przy każdej ścisłej diecie, wszystko się w nas kumuluje i znowu mamy chęć na coś, co dawniej jedliśmy na co dzień. Rzucamy się na jedzenie ze zdwojoną siłą i efekt jojo gotowy. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.

Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
27.04.2022 17:27 Czy odporność bierze się z brzucha? Wywiad z ekspertem

Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.