Podwyższone stężenie cholesterolu to jeden z najbardziej powszechnych problemów zdrowotnych Polaków. Nadmiar tak zwanego „złego” cholesterolu we krwi powoduje rozwój miażdżycy, najczęstszej przyczyny zawału serca i udaru mózgu. Z pomocą przychodzi natura, wciąż mało popularny w Polsce owoc!
Zielona herbata znana jest najzdrowszy napój świata. To cenne źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które chronią organizm przed poważnymi chorobami. Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Jeszcze do niedawna lekarze przestrzegali przed spożywaniem jajek, twierdząc, że mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Najnowsze badania zmieniają spojrzenie na jajka, podkreślając ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Witamina C to silny antyoksydant chroniący organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Znajdziemy ją w wielu warzywach i owocach, np. w papryce, pietruszce, porzeczkach, truskawkach czy kiwi. Jej największe ilości mają świeże produkty. A co w przypadku przetworów? Czy pasteryzacja niszczy witaminę C?
Babka płesznik to roślina powszechnie stosowana w lecznictwie. Wykazuje podobne właściwości co siemię lniane, jednak to właśnie ona zyskała miano „ulubieńca proktologów”. Jakie są właściwości zdrowotne babki płasznik? Jaką rolę odkrywa w profilaktyce i leczeniu choroby hemoroidalnej?
Kolagen to białko produkowane przez nasz organizm, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Odpowiada za budowę i funkcjonowanie tkanek, takich jak kości, stawy i skóra. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, dlatego warto zadbać o jego podaż w diecie.
Liczba ludności na świecie stale rośnie, a w związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na żywność, a przede wszystkim na produkty z pełnowartościowym białkiem. Ostatnimi czasy zwiększa się zainteresowanie owadami, jako alternatywnymi źródłami białka w diecie. Produkcja żywności z insektów uważana jest za bardziej ekologiczną i ekonomiczną w porównaniu do żywności tradycyjnej.
Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją na laktozę. A co w przypadku osób zdrowych? Czy mleko bez laktozy to lepszy wybór dla każdego?
Większości z nas trudno wyobrazić sobie poranek bez kawy. Ten popularny na całym świecie napój dodaje energii, poprawia koncentrację i samopoczucie. Wokół kawy krąży jednak wiele niechlubnych opinii. Bierzemy pod lupę 5 największych mitów.
Pomidory to jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Mają nie tylko fantastyczny smak, ale są także prawdziwą bombą zdrowotną! Okazuje się, że jeszcze bardziej wartościowe są przetwory pomidorowe.
Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych polskich produktów. Można powiedzieć, że są naszą dumą narodową. To nie tylko oryginalny smak, ale także samo zdrowie!
Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe?
Według naukowców, przewlekły stan zapalny w organizmie może być kontrolowany przez dietę. Chodzi o to, aby spożywać określone produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz unikać żywności prozapalnej.
Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa bardzo istotną rolę w ważnych procesach biologicznych. Warto zadbać o podaż cynku w diecie, ponieważ jego deficyt prowadzi do wielu negatywnych skutków zdrowotnych.
Ser żółty to jeden z najczęściej spożywanych przetworów mlecznych w Polsce. Amatorów sera w naszym kraju nie brakuje. Bez wątpienia jest to znakomite źródło białka, ale to nie jedyna jego właściwość. Jakie są zalety i wady sera żółtego i czy warto mieć go w swojej diecie?
Według badań, wszystkie odmiany orzechów są cennym źródłem składników odżywczych i stanowią zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Kac to efekt metabolizmu alkoholu w organizmie, a konkretnie w wątrobie. Może mieć różny czas trwania i w zależności od osoby przebiegać trochę inaczej. W Internecie pojawiają się najróżniejsze informacje, dotyczące kaca i sposobów jego leczenia. Przyjrzyjmy się bliżej trzem popularnym mitom.
Ciasteczko do kawy? A może by tak zamienić je na coś zdrowszego? Znakomitym pomysłem będzie gorzka czekolada! Jej wytworny smak idealnie podkreśli nuty smakowe kawy, a dodatkowo zadbamy o zdrowie. Wystarczą 2 kostki dziennie, aby poprawić naszą kondycję fizyczną i psychiczną!
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Kawa dodaje energii i poprawia samopoczucie. Według badań, kofeina spożywana w rozsądnych ilościach, wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje kilka prostych sposobów, jak podbić smak kawy i wzmocnić jej walory zdrowotne.
Witamina D pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Pozwala zachować mocne i zdrowe kości oraz zęby, a także prawidłowo funkcjonujący układ krążenia i układ nerwowy. Okazuje się, że pewne czynniki mogą znacznie obniżać jej skuteczność, co sprawia, że witamina ta nie działa tak, jak powinna nawet przy jej codziennej suplementacji. Warto wiedzieć, jak poprawnie przyjmować witaminę D i jakich błędów nie popełniać.
Na przestrzeni ostatnich lat dużą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa. Postrzegana jest jako zdrowsza od diety tradycyjnej, dlatego coraz częściej stosują ją osoby zdrowe bez wskazań medycznych. Czy słusznie?
Choroba hemoroidalna jest bardzo powszechnym schorzeniem. „Spotkałem się z danymi, według których nawet 80 procent populacji, w jakimś okresie swojego życia, będzie miało pewne objawy choroby.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman. Choroba hemoroidalna w głównej mierze jest skutkiem niezdrowego stylu życia. Istotną rolę odgrywa tu dieta, a przede wszystkim brak jednego, niezwykle cennego składnika.
Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez nasze enzymy trawienne. Błonnik przechodzi przez nasze jelita praktycznie w niezmienionej formie i niczym miotła wymiata resztki pokarmu. Właściwości zdrowotne błonnika są nieocenione, jednak w pewnych sytuacjach może nam zaszkodzić.
Osteoporoza jest układową chorobą szkieletu, związaną z obniżoną gęstością kości, która prowadzi do złamań nawet przy niegroźnych upadkach. „Warstwa kości staje się coraz cieńsza i mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Kluczowym elementem leczenia osteoporozy jest dieta i aktywność fizyczna.
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą, dotyczącą jelita cienkiego i grubego. Chorują głównie osoby młode między 20 a 30 rokiem życia. Do tej pory nie poznano dokładnie mechanizmów powstawania choroby. Za główne przyczyny uważa się czynniki psychologiczne oraz zaburzenia flory bakteryjnej jelit po przebytym zakażeniu przewodu pokarmowego (bakteryjnego, pasożytniczego lub wirusowego). Fundamentem leczenia choroby jest nasz styl życia czyli prawidłowa dieta, aktywność fizyczna i unikanie stresu.
Efekt jojo to zjawisko przybrania na wadze po zakończonej diecie odchudzającej. Zazwyczaj następuje po bardzo restrykcyjnych dietach, które nie dostarczają odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Jeśli planujemy zrzucić zbędne kilogramy, warto wiedzieć, jak uniknąć efektu jojo i móc cieszyć się wymarzoną sylwetką.
Miażdżyca jest jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie. Nazywana jest chorobą cywilizacyjną, ponieważ wiąże się z naszym stylem życia, czyli niewłaściwą dietą i niską aktywnością fizyczną. Warto przyjrzeć się naszym codziennym nawykom. Podstawą profilaktyki i leczenia miażdżycy jest zdrowa dieta i aktywność fizyczna.
W ostatnich dekadach obserwujemy prawdziwą epidemię cukrzycy. Może mieć podłoże genetyczne bądź też być wynikiem niezdrowego stylu życia. Cukrzyca typu 2, zwana cukrzycą dorosłych związana jest m.in. z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, brakiem aktywności fizycznej, nadwagą i otyłością. Warto przyjrzeć się bliżej, jak powinna wyglądać dieta osób z cukrzycą.